fredrikat

Hyvää Runeberginpäivän iltaa! Tuskinpa tämä kansallisrunoilijamme merkkipäivä olisi näin suosittu, ellei siihen liittyisi yksi hieno perinne: runebergin tortut. Vai muistaako joku milloin juhlitaan Mikael Agricolaa, J. V. Snellmannia tai Jean Sibeliusta? Tuleville historian merkkihenkilöille vinkiksi: jos haluat kaikkien oikeasti muistavan merkkipäiväsi, keksi itsellesi oikein herkullinen nimikkoleivos (tai laita puolisosi keksimään se).

Tänä vuonna jätin ne normaalit leivokset muille, ja tein raakarunebergintorttuja. Ohje löytyi taas mainiosta Jolien blogista, josta tuntuu löytyvän ihanan oloisia raakaruokareseptejä loputtomiin. Minulta puuttui muutama raaka-aine, mutta leivoksesta tuli ihan hirveän herkullinen! Tosin täytteeseen käytettiin desilitra hunajaa, joten vaikka tämä raakaversio on ehkä terveellisempi kuin ne tavalliset tortut, niin ei näitäkään kannata ahmia mahan täydeltä. Sen sijaan voi pyytää ystäviä kylään herkuttelemaan, sillä yhdestä ohjeesta tulee n. 4-8 torttua, koosta riippuen. Alkuperäinen ohje hyvien kuvien kera löytyy täältä, mutta liitin reseptin teille myös tähän, jotta kynnys kokeilla näiden tekoa olisi mahdollisimman pieni. Herkuttelemisiin!

Leivos:
200g kuivattuja viikunoita
1.5 dl manteleita
ripaus ruususuolaa (itse käytin merisuolaa)

Jauha mantelit jauheeksi tai käytä valmista mantelijauhoa. Aja viikunat tehosekoittimella pienissä erissä taikinaksi. Yhdistä mantelijauho ja viikunataikina, lisää suola.

Muovaa taikina tasaiseksi ja laita se kahden leivinpaperin väliin. Kauli taikinasta tasareunainen neliö. Leikkaa taikina 4-8 osaan riippuen, kuinka suuria leivoksia haluat. Leikkaa kaikista päädyistä pois pienet osat pohjaa varten. Rullaa suuret osat sylinterin muotoisiksi ja painele sormilla päädyt kiinni. Leikkaa pienistä neliöistä ympyrät ja painele ne sormilla rullien pohjaksi.

Laita leivokset pakkaseen täytteen valmistuksen ajaksi.

Täyte:
4 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1 dl hunajaa
2 sitruunan kuori ja mehu
2 tl kardemummaa (itse unohdin tämän, mutta hyvää tuli silti)
1 tl luomuappelsiinin kuorta

Aja kaikki ainekset tehosekoittimella sileäksi. Lusikoi täyte leivosten sisään. Laita leivokset pakkaseen puolukkasoseen valmistuksen ajaksi.

Puolukkasose:
1 dl puolukoita huoneenlämpöisenä
2 tuoretta taatelia
kanelia, kardemummaa

Poista taateleista kivet, ja soseuta kaikki ainekset haarukalla soseeksi. Lusikoi sose leivosten päälle.

Related Post

3 comments on fredrikat

  1. Piti ihan tarkistaa muistanko noiden mainitsemiesi merkkihenkilöiden juhlapäivät oikein – ainoastaan Sibeliusta en muistanut. 🙂 Runebergin tortut eivät ole koskaan olleet mun makuun, mutta tuollainen raakaversio voisi toimiakin. Vaikuttaa (ja näyttää) herkulliselta!

  2. Olin jo ihan varma, että näissä olisi hapankorppua, kukkakaalipyrettä ja puolukkahilloa, mutta ulkonäkö näköjään pettää. (paitsi puolukkahillon)

  3. Jose, mulla taas ollisi ehkä päinvastoin, Sibeliuksen päivä on myös suomalaisen musiikin päivä, sen mä muistan helposti 🙂 Mä en syönyt tänä vuonna yhtäkään normaalia runebergin torttua, mutta näitä raakaversioita on mennyt jo pari! Herkkua.

    tuovi, urpo, ei se ois sit raaka jos siinä ois kukkakaalipyrettä ja hapankorppua. Raakaruoka tarkottaa ruokia, joiden mitään ainesosia ei ole kypsennetty eikä kypsennetä yli 40 asteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *