leivänhimoiselle

Olen jo reilun kuukauden suhteellisen menestyksekkäästi elänyt pitkälti ilman gluteeniviljoja ja valkoista sokeria, mutta leivättömyys tekee välillä tiukkaa. Onneksi internetin ihmemaailma on täynnä hienoja reseptejä, joista monta olen jo leivänhimoissani ehtinyt testaamaan. Kaksi ohjetta on noussut kuitenkin suosikeiksi, ehkä herkullisuutensa mutta myös helppoutensa vuoksi: kahden ainesosan tattarileipä ja gluteeniton siemenleipä.

Gluteenittoman siemenleivän löysin Sara Karlssonin Mieliruokaa-kirjasesta, mutta reseptin alkuperä on My New Roots-blogissa, ja kyseinen “The Life-changing Loaf of Bread” onkin noussut ilmeisesti suureksi nettihitiksi. Eikä turhaan, sanonpa vaan. Olen tehnyt leipää jo monta satsia, ja syönyt sitä sekä sellaisenaan että erilaisten täytteiden kera – esimerkiksi klassikkoannos eggs benedictin pohjana se toimii loistavasti.

Tattarileivän ohje löytyi taas täältä. Kyseessä on hyvin näkkärimäinen ja herkullinen leipä, joka on parhaillaan tuoreena kirnuvoin ja merisuolakiteiden kera, mutta toimii hyvin myös täyttävämpänäkin eväsleipänä, esimerkiksi kuten kuvassa alhaalla: buffalomozzarellan, tomaatin ja tuoreen tinjamin kera.

GLUTEENITON SIEMENLEIPÄ

3,5 dl pähkinöitä ja siemeniä
3,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl sulatettua voita
3,5 dl vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Yhdistä toisessa astiassa voisula, hunaja ja vesi. Lisää nesteet kuivien aineiden sekaan ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina leipävuokaan ja anna sen tekeytyä jääkaapissa pari tuntia tai vaikka yön yli. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla ensin 20 minuuttia, sitten ota leipä uunista, kumoa vuoasta ritilälle ja paista vielä 30-40 minuuttia. Leipä on valmista, kun se kuulostaa ontolta pintaa koputeltaessa.

HELPPO TATTARILEIPÄ

2 dl tattarijauhoja
1,5 dl vettä
laadukasta suolaa

Lämmitä uuni 225-asteiseksi. Sekoita tattarijauhot, vesi ja suola taikinaksi. Levitä taikina ohuehkon pitsapohjan paksuiseksi leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista n. 10-20min keskitasolla. Valmiin leivän kuuluu olla hyvin rapeaa, ohutta ja paikoittan tummunutta.

ps. tarkoitus ei ole muuttua kokonaan ruokablogiksi, mutta tällä tulee häärättyä erilaisten reseptien parissa niin paljon, ettei oikein voi olla jakamatta niitä tänne blogiinkin. Toivottavasti edes jotakin kiinnostaa..

Related Post

5 comments on leivänhimoiselle

 1. Oletko kokeillut mantelista siemennäkkäriä? Löytyy mm. Hiidenuhman keittiössä -blogista.Hirmuisen hyvää ja helppotekoista. Olen monesti sitä tehnyt, ja aina se katoaa yhtä nopeasti.

 2. Kiinnostaa! Itselläkin on viime aikoina tullut häärittyä paljon keittiössä mm. uuden Safkaa parissa. Ennen en juuri välittänyt ruoanlaitosta, mutta nykyään mietin koko ajan, mitä tekisin seuraavaksi ruoaksi. Täälläkin kokeiltu gluteeniviljojen poisjättöä, tosin ei ihan nollatoleranssilla, koska eihän täydellistä pizzaa voi tehdä ilman vehnäjauhoja! Ja tuoretta ruisleipää on vaan pakko saada säännöllisin väliajoin.

  /Greta

 3. Tuo mullistava hittisiemenleipä on kyllä hyvää! Ei kyllä yhtään ihmetytä, että se niin suuri hitti onkin… Näkkärin ja tattarin ystävänä voisi koittaa noita näkkileipiä kyllä.

 4. Maija, en ole varmaan juuri tuota reseptiä kokeillut, mutta laitetaan testiin, kiitos vinkistä! 🙂

  Greta, kiva kuulla! En mäkään ole ihan nollatoleranssilla liikenteessä, tarkoitus on vain vähentää glut.viljojen ja valkoisen sokerin käyttöä pysyvästi. Pitsaa olen tehnyt kyllä aika hyvällä menestyksellä viljattomanakin, ainakin pinaattipohja ja kukkakaalipohja on testattu. Tosin onhan se aina vähän eri asia kuin se aito ja oikea pitsa 🙂

  Lusikka, se on ihan järkyttävän hyvää herkkua! Yritän vain välttää ahmimista, menee alkuperäinen idea vähän pilalle 😉 Suosittelen myös tattarileipää, helppoa ja hyvää!

 5. Moikka! Vinkkinä myös, että my new roots-sivuilta löytyy myös IHANA quinoanäkkärin ohje; lyhykäisesti siis keitetty quinoa surautetaan muusiksi, ja sekaan voi heitellä sattumia yrteistä oliiveihin. Kaulitaan ohueksi leivinpaperin välissä ja uuniin hetkeksi paahtumaan. Raivohyvää ja todella koukuttavaa…. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *