puhdistusviikko

Olen kuluneella viikolla pitänyt puhdistusviikkoa. En mitään oikeaoppista detox-kuuria, vaan sellaista omaan tyyliini sopivaa kevennystä ja raikastusta ruokavalion ja muun elämisen suhteen. Olen siivonnut ja järjestellyt kaappeja, luopunut tavaroista ja syönyt tavallista kevyemmin. Olen aloittanut aamut venyttely-ja hengitysharjoituksilla ja vihersmoothiella, juonut paljon vettä ja tehnyt pitkiä rauhallisia kävelyretkiä lähipuistoissa. Tavoitteeni oli kiireisen kevätkauden jälkeen puhdistaa omaa oloa ja kuunnella omaa mieltä ja kroppaa, helliä sitä terveellisillä ruuilla ja mukavalla, hidastempoisella tekemisellä hektisyyden vastapainoksi.

Tässä omia vinkkejäni puhdistusviikolle:

  1. Valitse ajankohdaksi sellainen viikko (tai lyhyempikin aika, esimerkiksi kolme päivää), jolloin sinulla on aikaa itsellesi ja pelkälle olemiselle.
  2. Karsi ruokavaliosta ainakin eläinperäiset tuotteet, maitotuotteet, sokeri, kahvi, gluteeniviljat ja kaikki epäterveellinen einesruoka. Suosi kasviksia, hedelmiä, marjoja. Juo paljon vettä. 
  3. Aamulla herätessäsi omista pieni hetki venyttelylle / joogalle / hengitysharjoituksille / meditoinnille – eli itsellesi ja ajatuksillesi. Varaa aamiaiselle ja aamuille aikaa.
  4. Rankan hikiliikunnan sijaan joogaa ja tee pitkiä kävelylenkkejä. Oli ihanan virkistävää kävellä raikkaassa kesäsateessa ilman kiirettä mihinkään.
  5. Siivoa kotona – käy kaapit läpi ja luovu kaikesta turhasta. Itse myin ison kasan tavaraa fb:n kirpputoreilla. Jätä vaatekaappiin ainoastaan sellaiset vaatteet, joista oikeasti pidät eniten ja joita oikeasti käytät. Sama astioiden ja kodintavaroiden suhteen.
  6. Hemmottele itseäsi – varasin itselleni hieronnan ja kampaajan puhdistusviikolle. Sekä kuivuneista hiuslatvoista että tietokonetyössä jumiutuneista hartioista eroon pääseminen kevensi mieltä ja oloa.
  7. Pidä some-taukoa siinä määrin kuin voit. Itse en pyrkinyt 100% sometaukoon, mutta vähensin superaddiktioni, instagramin käyttöä ja hengailin netissä muutenkin vähemmän.

Mitä vaikutuksia tällaisella puhdistusviikolla voi olla? Varmaan riippuu siitä, miten sen itse kukin toteuttaa, mutta omalla kohdallani huomasin ajatuksien kirkastumista ja olon kevenemistä – lisäksi olen nukkunut todella hyvin ja saanut unirytmini muutettua parempaan suuntaan. Puhdistusviikko on tosin osaltani vielä hiukan kesken, sillä kaappien tyhjennysoperaatio on aiheuttanut pientä kaaosta kotiin ja ne jäljet ovat vielä siivoamatta. Mutta tarkoitus ei ollutkaan suorittaa ja saada mitään X määrää tehtäviä tämän viikon aikana, vaan edetä rauhassa omaan tahtiin, joten eipä hätää – huomenna on vieläpä siivouspäivä ja aikaa aamusta iltaan.

Related Post

2 comments on puhdistusviikko

  1. Minäkin pidän samankaltaisia puhdistusviikkoja. Yleensä sellaisen aika koittaa, kun tuntuu että kaikki kaatuu päälle ja elämässä on liikaa juttuja menossa, alkaa oireilla. Joka kerta huomaan, että ihan itse olen elämäni sellaiseen myllerykseen saanut. Mutta toisaalta, kun itse hankkii arkeensa liikaa juttuja, pystyy niitä itse myös karsimaan. Tekee todella hyvää välillä tehdä elämässä vain se mikä on todella tarpeellista ja hiljaisen hetken tullen istua vaan sohvalla, kädet sylissä ja tuijottaa ikkunasta kaukaisuuteen.

  2. Kaisu, kuulostaa tutulta! Mulla oli tänä keväänä sellainen tilanne, että en juuri olisi voinut paljoakaan karsia keräämistäni jutuista – opinnot oli vain pakko saattaa loppuun ja samoin työjutut hoitaa. Paljon muuta en ehtinyt tekemäänkään. Toisaalta, kun tilanne helpotti niin on ihana ollut laittaa elämää tasapainoon ja jättää aikaa juurikin vain tuolle olemiselle oman itsensä ja ajatuksiensa kanssa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *