Syyskuun kunniaksi: kahden raaka-aineen suklaakakku

Elokuu oli ihana. Oli aurinkoisia päiviä, lämpimiä iltoja, piknikkejä, festareita, sisäpihan elokuvailta ja kaikkea muuta ihanaa, jota voi muistella talvipäivinä. Vaikka kesän jäädessä taaksepäin olo on haikea, en voi myöskään olla iloitsematta uudesta alkavasta kaudesta. Tervetuloa syyskuu! Toivottavasti tuot mukanasi kauniita ja inspiroivia asioita.

Uuden kuukauden voisi periaatteessa aloittaa aina pienillä juhlilla – juhlahan syntyy arjen keskelle yksinkertaisimmillaan niin, että leipoo kakun ja kutsuu vieraita, vaikka naapurin, maistelemaan. Minulla on jo vakiodiili alakerran naapurini kanssa leipomuksistani – meidän taloudessa on ainoastaan yksi henkilö (minä), joka välittää makeista leivonnaisista, mutta en kuitenkaan yksin yleensä saa kokonaista kakkua tuhottua. Siispä naapurini pääsee joutuu maistelemaan luomuaksiani aika ajoin. Ei ole vielä valittanut.

Mutta takaisin tähän kakkuun: ihmettelen miksi minä, yksinkertaisten reseptien rakastaja, en ole törmännyt tähän aiemmin. Tähän ihmekakkuun nimittäin tarvitaan ainoastaan kahta raaka-ainetta: suklaata ja kanamunia. Kerrassaan! Tämä on gluteenia kaihtaville leipureille ainakin tällainen pappilan hätävara ja meille taviksille muuten vain kätevä ohje, kun kaapista ei löydy mitään (paitsi se taloussuklaalevy nyt löytyy aina ja kanamunia). Kakun ohjeen löysin täältä, ja jännitin lopputulosta hurjan paljon, mutta turhaan: ihanan suklainen, perinteisen kakkupohjan oloinen ja ennenkaikkea, ei liian makea. Suosittelen kokeilemaan, tämä ei vie paljoa aikaasi (eikä kallisarvoisia leipomisaineksiasi).

Kahden raaka-aineen ihmekakku

3 huoneenlämpöistä kanamunaa
170g leivontasuklaata

Laita uuni päälle 170 asteeseen. Erottele kanamunista valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin. Laita valkuaiset odottelemaan jääkaappiin.

Sulata suklaa vesihauteessa: paloittele suklaa ja laita palat metallikulhoon. Kuumenna vesi kattilassa poreilevaksi, ei kiehuvaksi. Sulattaessa suklaata metallikulho ei saa osua veteen. Kun suklaa on sulanut, anna jäähtyä.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset jäähtyneeseen suklaaseen. Lisää seokseen 1/3 valkuaisvaahdosta, sekoita hyvin vispilällä jotta seos notkistuu. Lisää vielä loput valkuaisvaahdosta seokseen kahdessa osassa varovaisesti nostellen kaapimella, jottei ilma häviä täysin valkuaisvaahdosta. Vuoraa n. 15cm halkaisijan vuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 170 asteessa n. 30-40 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi kookoskerman tai vaniljajäätelön ja marjojen kera.

3 comments on Syyskuun kunniaksi: kahden raaka-aineen suklaakakku

  1. Tätä on kyllä pakko testata. Resepti tuli niin hyvään aikaan, juuri kun en saa syödä juuri mitään. Kananmunat ja laktoositon suklaa ei onneksi ole kielletty. Saan vihdoin jotain makeaa! 🙂

  2. Ella, kiitos! Kakut ovat yksi lempparikuvauskohteistani 😉

    Gitta, suosittelen lämpimästi! Mahtavaa että löytyi kakku jota voit maistella hyvin mielin 🙂 Tästä on kyllä turhat aineet riisuttu pois kokonaan, sopii monelle erityisruokavaliolle.

Comments are closed.