villakausi alkaa

Nyt saa vihdoin taas puhua villapaidoista ja villasta. Yksi lempiaiheistani, jos totta puhutaan. Rakastan villapaitoja, villasukkia ja villahuiveja – on ihana kääriytyä syksyn ja pimeän tullen johonkin lämpöiseen ja pehmeeän. Laadukas villapaita on kuin lämmin syli: sateisena syyspäivänä se lohduttaa ja lämmittää ihanasti. Eipä siis ihme, että kaapista löytyy villiksiä useampia, erilaisia eri tilanteisiin. Kesälläkin ovelana hankin alennusmyynneistä vain villapaitoja syksy mielessäni, olinpa kerrankin ajoissa.

Tässä oman kokemukseni mukaan muutamia vinkkejä villapaidan valintaan:

Valitse kashmirneule, jos haluat luksusta arkeesi – kashmir tuntuu iholla ylellisen pehmeältä, eikä se kutita lainkaan. Kashmirin ominaisuuksiin kuuluu nyppyyntyminen, joten kun ostaa kashmirvaatteen, kannattaa samalla ostaa kampa nyppyjen poistamista varten. Mikä tahansa kashmir ei välttämättä ole laadukasta – halvalla saa harvoin hyvää, ellei puhuta onnekkaista secondhandlöydöistä.

Merinovilla on materiaalina ihanan hengittävää ja ennenkaikkea sileää – minulla on kaksi merinovillaneuletta joihin ei ole vuosienkaan käytön jälkeen tullut nypyn nyppyä. Luulisin, että jos haluaa pitkään siistinä pysyvän, laadukkaan klassisen neuleen, niin merinovillainen pusero voi olla oikea valinta. Yhtenä ongelmana merinovillassa on eettisyys: etenkin australiassa käytetään paljon merinolampaille kivualista mulesing-menetelmää, jota en ainakaan itse haluaisi olla tukemassa. Kannattaa selvittää ostamasi merinovaatteen villan alkuperä, jos mahdollista.

Muhkeat villikset ovat kokemukseni mukaan usein jonkinlaista villasekoitetta. Olemme tottuneet kavahtamaan tekokuituja ja 100% akryylineuleet suosittelen kiertämään edelleenkin hyvin kaukaa, mutta pieni määrä tekokuitua ei välttämättä tee neuleesta laadutonta, asia voi olla hyvinkin päinvastoin. Esimerkiksi polyamidi villan seassa yleensä tekee tuotteesta kestävämmän, tämän vuoksi villasukkalangoissa on lähes aina aidon villan lisäksi polyamidia.

Minulta löytyy myös yksi villaneule joka on 100% suomalaista lampaanvillaa. Entisaikojen uskomusten mukaan lampaanvillalla on jopa terveydellisiä vaikutuksia, muistan joskus lapsena miten äiti kehoitti laittamaan esimerkiksi kuhmua vasten jotain villaista. Ainakin se lampaanvilla on superlämmintä ja sopii hyvin käytettäväksi näillä leveysasteilla etenkin talvisin.

Mutta ennenkaikkea: muistakaa huoltaa ja rakastaa villapaitojanne – pesu hellävaraisesti käsin tai oikealla pesuohjelmalla vain silloin jos neuleen tuulettaminen ei enää auta ja nukat pois kammalla säännöllisesti. Hyvin hoidettuna villiksestäsi on varmasti iloa pitkään!


villikset Samuji, Arela ja secondhand

Related Post

5 comments on villakausi alkaa

 1. Ah, haaveilen aina kashmirvillapaidasta ja -huivista, mutta en oo raaskinut ostaa… Merinovillaisia on, jotka toivottavasti on eettisiä, eivät aina osaa lankakaupoissa kertoa alkuperästä. 🙁

 2. Itsekin innostun neuleista näin syksyn kynnyksellä, vaikka hieman pitkin hampain kesästä luovunkin. Itse suosin neuleissani kashmiria ja merinovillaa, mutta juurikin muutama villasekoiteneule löytyy minultakin. Suosikkini näistä lienee äitini itse neuloma burgundyn värinen palmikkovillapaita, jossa lanka on 50% villa ja 50% puuvillaa – näin ollen paksu neule ei ole sisätiloissakaan liian kuuma – tai KUTISEVA, thank god – , mutta lämmittää riittävästi. Kirjoittelin itse muutama päivä sitten blogiini kashmir-neuleiden hoito-oppaan, kiinnostuneet löytävät sen täältä:

  http://www.thewildethings.com/2015/09/cashmere-short-maintenance-guide.html

  Ihana blogi sinulla ja hyvää syksyn jatkoa 🙂

 3. Ahhhhh ! voi kyllä. sielunsisko.
  Mulla on takkuillu tää syksynaloitus, mieli kaipaa vielä paluuta kesään.. mutta silti parasta on se, että neulekausi alkaa taas kunnolla ! 😀 ihanaa.
  ja sun neuleet näyttää aivan ihanilta, ei kannata päästää mua niiden lähelle – rosvoaisin kaikki. buah.

  <3

 4. Pieni lintu, hauskoja nuo vanhat terveysuskomukset. Kai niissä oli ehkä jotain perääkin, villassa on paljon hyviä ominaisuuksia 😉

  Anniina, mullakin kesti aika pitkään ennen kuin raaskin sijoittaa kashmirvaatteeseen. Mutta se maksaa itsensä takaisin! Tuo selvittäminen, että onko joku eettistä vai ei, on välillä tosi hankalaa, harvoin vaateliikkeessäkään osataan vastata neuleiden eettisyydestä.

  Emma Wilde, kiitos, ihana blogi sinullakin ja luin tuon kashmiroppaasi jo aiemmin, todella hyödyllinen! Ja ihanat kuvat <3 Ja tosiaan, yleensä puuvilla tai joku muu kevyempi materiaali, kuten silkki, tekee ihanan yhdistelmän villan kanssa. Paksut villikset ovat ihania, mutta usein sisätiloihin aivan liian kuumia.

  Maria, neulesielunsiskokset <3 Vaikka kesää on vähän ikävä, niin onneksi syksyssä on niin paljon hyviä puolia, kuten juurikin villikset ja kynttilät ja mitä näitä nyt on.. 😉 kiitos ihana taas ihanasta kommentista!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *