Suolaisen ja makean ihana liitto

sweet'n salty cookies

Tulevana sunnuntaina vietetään ystävänpäivää. En ole suunnitellut päivälle mitään erityistä, mutta olisi ihanaa vähintäänkin kutsua ystävä tai parikin kylään kahville, tarjota jotain hyvää ja höpötellä tärkeistä asioista. Usein kun saan leipomisinspiraation, ajattelen ensimmäiseksi kenet kutsuisin kylään leipomuksiani syömään. llo onnistuneesta herkusta on aina moninkertainen, jos sen saa jakaa ystävän kanssa.

Leivoin näitä sweet’n’salty-suklaahippukeksejä yhtenä kauniina perjantai-iltana, kun sain kutsun naapuriin. Kannoin uunituoreet keksit lautasliinan alla sisäpihan läpi toiseen rappuun ja keksit saivat ilahtuneen vastaanoton. Koska tein keksejä ison satsin, pakastin loput vierasvaraksi yllätyskyläilijöitä ajatellen. Vaan kuinkas sitten kävikään? Pari viikkoa on kulunut, ja keksipurkin pohjalla on enää muutama jäljellä.. Suolaisen ja makean liitto on vain liian koukuttava!

Keksien alkuperäisen ohjeen löysin Urbaani Vegenda-blogista, joka vaikuttaa oikein lupaavalta uudelta vegaanileivontaan keskittyneeltä blogilta. Ohjeessa mitat on ilmoitettu grammoina ja cuppeina, ja otin oikeudekseni muunnella ja pyöristellä mittoja niin, että leivonta onnistui ilman keittiövaakaa – jos siis haluat supertarkat mitat, tsekkaa alkuperäinen resepti. Mitään terveysruokaa nämä eivät ole, mutta ketäpä yksi suklaakeksi hyvän kahvin ja seuran kanssa nautittuna vahingoittaisi?

Sweet’n’ salty cookies (vegaaninen)

noin 24 isoa keksiä

150 g margariinia
2,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
1 tl aitoa vaniljajauhetta
1 dl soijamaitoa
1 dl rypsiöljyä
7,5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
2,5 dl kaurahiutaleita
200 g tummaa suklaata
sormisuolaa

Vatkaa margariinia ja sokeria muutaman minuutin ajan, kunnes seos on kuohkeaa. Lisää öljy ja soijamaito. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja suklaa keskenään, ja lisää ne margariiniseokseen. Sekoita taikinaksi.

Muotoile taikinasta n. 24 keksikiekkoa ja levitä kiekot pellille (meillä oli niin pieni uuni, että jouduin paistamaan keksit kahdessa osassa, taikina leviää aika paljon uunissa.) Paista keksejä 175-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, keksit ovat valmiina rapeita reunoilta mutta pehmeitä keskeltä. Ripottele sormisuolaa heti uunituoreiden keksien päälle.

4 comments on Suolaisen ja makean ihana liitto

  1. Miksi käyttää margariinia leivontaan kun voi on niin paljon parempaa leivonnassa? Maku on usein ihan eri luokkaa kun voihin leivottu. 🙂 Muuten herkullisen kuulonen resepti.

  2. Tää on jotenkin jännä kun mä en yleensä ole mikään kamalan suuri keksien yms. ystävä, mutta nämä makea + suolainen suklaakeksit on vieny mun sydämen täysin! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *