Vegaaniset macaronit – kaiken vaivan arvoista

vegaaniset macaronit
yhteistyössä Risenta

Macaron-trendi oli ja meni jo kauan sitten, miksi siis innostua niistä nyt? No tietenkin siksi, että täytyyhän niistä kokeilla tehdä vegaaninen versio. Kahden viikon päästä meilä on tiedossa mieleiset juhlat: pikkusiskoni saa lakin päähänsä ja perhe kokoontuu juhlimaan Ouluun tuoretta ylioppilasta. Olen luvannut ajaa paikalle etukäteen auttamaan järjestelyissä ja leipomaan kakkuja – pikkusiskonikin on vegaani, joten pyrimme tarjoamaan vieraille mahdollisimman pitkälti kasvipohjaisia juhlaherkkuja. Vegaanisia macaroneja emme ajatelleet tehdä sellaisenaan tarjottaviksi, vaan käyttää niitä syötävän suloisina kakkukoristeina.

vegaaniset macaronitvegaaniset macaronitvegaaniset macaronit

Sain kevään leivontahommia varten Risentalta reilun paketin erilaisia jauhoja ja haasteeksi miettiä, miten heidän erikoisjauhojaan voisi hyödyntää leivonnassa. Itselläni erilaiset erikoisjauhot ovat käytössä päivittäin: eilein tein tattarijauhosta, vedestä ja ripauksesta suolaa pikanäkkäriä, toissapäivänä leivoin raparperipiirakan johon tuli kookosjauhoa. Vaikka voisi luulla että sain idean macaroneihin mantelijauhopussin kyljestä, niin ajatus vegaanisista macaroneista oli pyörinyt mielessä jo pitkään ennen tätä haastetta. Vaikka tämä ei ole kaikkein yksinkertaisin ja helpoin resepti, niin halusin jakaa sen kanssanne, koska itse kärsimättömänä leipurina onnistuin näissä vastoin odotuksia aika hyvin ja lopputulos oli todellakin kaiken vaivan arvoinen! Vegaaniset macaronit olivat muuten minun ja monen muunkin mielestä melkein parempia kuin ei-vegaaniset.

vegaaniset macaronit

Vegaaniset macaronit (n. 25 kpl)

150 ml esivalmisteltua aquafabaa eli kikherneiden lientä (n. 1-2 tölkkiä kikherneitä)
200 g Risenta mantelijauhoja
200g tomusokeria
200 g sokeria
punaista pastaväriä

Täytteet:
vadelmahilloa
50 g vegaanista margariiniä (sininen keiju)
ripaus aitovaniljajauhetta
n. puoli pakettia tomusokeria
1 rkl soijamaitoa

1. Kaada isosta kikhernetölkistä liemi eli aquafaba kattilaan ja keitä seosta kasaan n. 15 minuutin ajan. Mittaa 150ml aquafabaa kulhoon ja anna sen jäähtyä huoneenlämmössä parin tunnin ajan. Yli jäävän liemen voit säästää toista reseptiä varten.

2. Jauha tomusokeri ja mantelijauhot hienoksi seokseksi monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella. Siivilöi sokeri-jauhoseos kulhoon pienissä osissa ja sekoita hyvin.

3. Vatkaa aquafaba vaahdoksi. Lisää vähitellen joukkoon sokeri pienissä erissä ja lopuksi pastaväriä sen verran, että seoksesta tulee sopivan vaaleanpunainen. Vaahdota sokeri-aquafabaseos kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi.

4. Lisää tomusokeri-mantelijauhoseos hyvin varovaisesti nuolijalla käännellen kahdessa tai kolmessa osassa aquafabaseoksen joukkoon, kunnes taikina on tasaista.

5. Laita macarontaikinaa pursotuspussiin (pyöreä tylla) ja pursota leivinpaperille tai macaron-vuoalle pieniä kiekkoja. Macaron-vuoka ei ole pakollinen, mutta helpottaa ensikertalaista paljon, jos haluaa esteettisen lopputuloksen. Poista kiekoista ilmakuplat täräyttämällä peltiä pöytää vasten.

6. Paista macaroneja 120-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia. Jos mahdollista, niin laita uuni pois päältä, avaa uunin luukku ja pidä macaroneja uunissa vielä 15 minuutin ajan, jotta lopputuloksesta tulee tarpeeksi rapea. (Itse skippasin tämän vaiheen, koska piti saada seuraava pellillinen uuniin, lopputulos oli kuitenkin hyvä!).

7. Valmista vaniljakreemi. Vaahdota margariini ja lisää joukkoon vanilja, noin puolet tomusokerista ja soijamaito. Jatka vatkaamista ja lisää tomusokeria kunnes seos on jämäkkää.

8. Kun macaron-kuoret ovat kokonaan jähmettyneet, ne voi täyttää. Pursota kiekon keskelle pieni määrä vadelmahilloa, reunoille rinkula vaniljakreemiä ja aseta toinen kiekko kanneksi.

vegaaniset macaronit

Tarjoile vegaanisia macaroneja juhlissasi sellaisenaan tai koristele niillä kakut tai leivokset. Macaronit säilyvät jääkaapissa sellaisenaan noin viikon ajan.

Related Post

6 comments on Vegaaniset macaronit – kaiken vaivan arvoista

  1. Oletpa onnistunut tekemään todella kauniita macaroneja! Nämä kuvat ovat ihanan hempeitä ja kauhea macaronin nälkä tuli heti (suurta herkkuani, vegaanisena en ole jaksanut yrittää kun ennen aquafabaa mahdollisuudet mistä ne tekisi oli aika nollassa). Tämä ohje merkataan ylös ja voisin tehdä pikkusiskon juhliin erän jos ne kestävät sinne asti 😉

  2. Kasviperäiset herkut eivät todellakaan ole pelkästään vegaanien oikeus! 🙂 Kiva vain, jos mahdollisimman monet niitä kokeilevat.

    1. Moi! En ole, mutta uskoisin että ne voi pakastaa siinä missä tavallisetkin macaronit. En mene kuitenkaan takuuseen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *