Puutarhurina kerrostalossa?

yhteistyössä Kauniisti kotimainen / Kauppapuutarhaliitto ry & Tradetracker

Kesän tulo herättää joka vuosi sisäisen viherpeukaloni ja haaveen omasta pienestä puutarhasta. Lähialueelta löytyy ihania puistoja kukkapuineen, mutta silloin kun oikeasti haaveilen siitä että saisin työntää kädet multaan ja tehdä omia istutuksia, niin yleisistä puistoista ei ole juuri iloa. Meillä ei harmikseni ole omaa parvekettakaan ja tuuletusparvekkeille istutuksien vienti on kielletty. Onneksi meillä on kuitenkin idyllinen taloyhtiön sisäpiha, jossa voi toteuttaa haaveitaan ja leikkiä kaupunkipuutarhuria – aiempina vuosina olen vienyt sisäpihalle yrttejäni kasvamaan ja tänä vuonna intouduin istuttamaan ensimmäiset pihakukkani naapureiden iloksi.

Sain naapureiltani toiveen värikkäistä ja iloisista kukka-asetelmista, ja niillä eväin lähdin puutarhakauppaan etsimään pihallemme sopivia pihakukkia. Sisäpihalle paistaa aurinko aika kuumasti mutta toisaalta siellä ei ole mitään katosta tai katettua aluetta, eli sateisena kesänä kukat saattavat saada vähän liikaakin kosteutta. Valitsin istutusteni pääkukasi samettikukan, jota löytyy oranssin, ruosteenpunaisen ja keltaisen sävyissä. Samettikukka kestää hyvin sekä kuivuutta että sadettakin ja se on yksi kestävimmistä pihakukista, joten ajattelin sen sopivan hyvin sisäpihallemme, johon paistaa aurinko aika kuumasti mutta toisaalta siellä ei ole sateen varalle mitään katosta tai katettua aluetta. Samettikukat toimivat myös tuholaisten karkotuskasvina, joten toivon niiden pitävän örkit ja ötökät loitolla mintuista ja muista sisäpihayrteistämme. Samettikukkien kaverina istutuksissa on petuniaa ja murattia.

Kukkien istuttaminen ei ole mitään rakettitiedettä vaan helppoa ja hauskaa puuhaa, kunhan muistaa pari perusjuttua:

  • Sopiva ruukku. Ruukun täytyy olla tarpeeksi suuri kasville ja sen pohjalla on hyvä olla reikä, josta ylimääräinen vesi pääsyy valumaan pois, etteivät kukat huku.
  • Oikeanlainen kukkamulta. Pihakukille sopii hyvin esimerkiksi kesäkukkamulta, jossa on mukana kastelukiteitä.
  • 2-4cm ruukkusoraa kukkaruukun pohjalla auttaa kasvia pysymään pidempään hengissä. Itse ostin ruukkusoraa ihan lähikukkakauppiaalta parilla eurolla ison pussillisen.
  • Kukkien lannoitus ja kastelu. Helpointa on lisätä nestemäinen lannoite kasteluveden sekaan n. kerran viikossa. Lisäksi kuolleet kukat kannattaa nyppiä pois, niin kukka säilyy kauniina pitkään.
Suosin usein vaatehankinnoissani ja ruokaostoksisa kotimaista, ja niin haluan tehdä myös kukkien ja muidenkin pihan kasvien suhteen – lähikukat ovat laadukkaita ja kestäviä, eikä niistä synny pitkiä kuljetuskustannuksia-ja päästöjä. Varmasti suomalaiset kukat tunnistaa sirkanlehtimerkistä, joka löytyy postauksen lopusta.

Puutarhahommiin päästäkseen ei siis tarvitse omistaa pihaa, ainakin meidän talossamme ehdotukseni kukka-istutuksista otettiin hyvin vastaan. Tuli taas todettua että jaettu ilo on moninkertainen ilo, etenkin kun vastuukin kukkien kastelusta ja hoidosta jakaantuu useamman ihmisen kesken.

one comment on Puutarhurina kerrostalossa?

  1. Kuinka viehättävä postausaihe! Kukitetut pihat ovat kaupunkilaisten keitaita, puistojen ohella tietenkin. Jo yhdelläkin kukkaistutuksella on merkitystä! Luin aiemmin tänä kesänä punavuorelaisten ideasta kukittaa jalkakäytäviä. Muualla Euroopassa sitä näkee paljonkin. Kukat sisäpihallanne ilahduttavat varmasti kaikkia talonne asukkaita niin ohikulkiessa kuin ikkunasta katsoessakin. Lisää vehreyttä kaupunkeihin t. Lilja

Comments are closed.