Iittalan klassikot – tutut astiat uudella tavalla

yhteistyössä Asennemedia ja Iittala

Tänä kesänä en ole ehtinyt juuri pohtia kaupunkikodin sisustusjuttuja. Kaikki sisustusenergia on kanavoitunut mökkiremonttiin, ja muutenkin tuntuu siltä että kotona on lähinnä käyty nukkumassa ja pesemässä pyykkiä reissujen ja mökkeilyjen välissä. Syksyn lähestyessä tilanne on luonnollisesti muuttunut, kun ilmojen viilennyttyä ja arjen alettua kotona on vietetty aikaa entistä enemmän. Kodin laittaminen alkaa yhtäkkiä taas kiinnostaa: mieli tekisi hankkia kaikenlaista uutta kotiin, ommella uusia tyynynpäällisiä tai vaihtaa olohuoneen järjestystä. Vaikka toisaalta olisi ihana täyttää nyt koti sesongin väreillä ja materiaaleilla, niin olen tyytyväinen että sisustusratkaisumme kotona ovat pääosin hyvin klassisia ja kaikkiin vuodenaikoihin sopivia, väriä ja tunnelmaa kun voi sisustukseen tuoda ihan pienilläkin jutuilla, kuten leikkokukilla tai hedelmillä.

Joskus uudistukseen riittää vain se, että ottaa jonkin vanhan tavaran käyttöön uudella tavalla. Sain Iittalalta haasteen valita klassikkoastioistani muutamia suosikkeja ja kokeilla, mihin kaikkeen ne taipuvat – miten Iittalan tuttuja astioita voi käyttää arjessa yllättävillä, ehkä vähemmän tavallisilla tavoilla? Lähdin aluksi hakemaan ratkaisuja ehkä liian kaukaa, ja mietin moneen kertaan miksi ihmeessä astioita pitäisi käyttää muuhun kuin ruokailuun. Hetken vääntelyn ja kääntelyn jälkeen ideoita alkoikin löytyä yllättävän läheltä ja tajusin, että omassa arjessani astiat ovat aina olleet aika monipuolisesti käytössä. Ideoiden ei tarvitse ollaa maailmaamullistavia, pienet muutokset ja yksinkertaiset jutut toimivat kuitenkin aina parhaiten.

iittalan astiat

Lautanen tarjottimena.

Rakastan aamiaiskattauksia ja söpöjä tarjottimia. Teema-sarjan isoin lautanen käy helposti myös pienestä tarjottimesta, jolle mahtuu hyvin kattamaan yhden hengen aamupalan. Teemaa saa monessa erissä värissä, mutta oma suosikkini on ehdottomasti tuo sinisen harmaa, joka tuntuu sopivan astiakaappiini täydellisesti. Lapsuudessani söin muuten ruokani aina Teema-lautasilta ja join mehuni Kartio-laseista – enkä varmaan ole ainoa? Teema ja Kartio-sarjat ovat ainakin itselleni niitä klassikkojen klassikkoja, yksinkertaisen kaunista ja toimivaa muotoilua parhaimmillaan.

iittalan astiat

Kauniit säilytysratkaisut.

Kirkkaat Kartio-lasit toimivat kauniina säilytyspaikkana kaikenlaiselle pikkutavaralle, kuten koruille, kosmetiikalle ja meikkisiveltimille. Inhoan sitä, kun huulirasvaa tai kynsilakkaa pitää kaivaa syvältä meikkipussin pohjalta – säilytän ne mielummin näkyvillä ja helposti saatavilla. Kartio-lasit ovat kauniita mielestäni myös ihan sellaisenaan, eikä niitä turhaan tarvitse piilottaa kaapinpohjalle. Etenkin nuo smaragdinvihreät lasit ovat upeita, ne ovatkin jääneet vakituisesti osaksi ikkunanlauta-asetelmiini.

Kukkakulho.

Kukkakimppua ei tarvitse aina laittaa välttämättä perinteiseen korkeaan kukkamaljakkoon. Leikkaa kukkien varret lyhyiksi ja asettele ne vedellä täytetylle syvälle lautaselle. Tällä keinolla pelastat myös kätevästi katkenneet leikkokukat.

Koiralle ruokakupit.

Sisustukseen sopivia koiratarvikkeita on usein harmillisen vaikea löytää, luunkuvilla varustetut värikkäät ruokakulhot eivät oikein sovi omaan makuuni. Koiran ruokakupit ovat kuitenkin jatkuvasti kotona esillä, joten ei ole ihan sama minkälaisia kippoja lattiallaan pitää. Pienet valkoiset Teema-kulhot ovat ratkaisu johon molemmat, sekä minä että koira, ovat olleet tyytyväisiä.

Viinilasit kukkamaljakkoina.

Essence-sarjan lasit ovat mielestäni olleet aina laseista kauneimpia. Toivoin aikoinaan häälahjaksi sarjan vesilaseja ja saimme niitä silloin reilusti, myöhemmin olen täydentänyt kokoelmaani viinilaseilla. Rakastan kaikenlaisia jalallisia laseja, haluan usein juoda aamusmoothienikin viinilasista, koska siitä tulee juhlavampi ja ylellisempi olo. Käytän myös hyvin usein viinilaseja kukkamaljakkoina, yhdestä isosta kukkakimpusta saa helposti monta pientä, kun kukat jakaa siroihin laseihin. Ripottelen kimput ympäri taloa tai kerään ne yhdeksi rykelmäksi pöydän keskelle – kaunis kokonaisuus syntyy saman sarjan erimallisista laseista: tässä kattauksessa on käytetty Essence-sarjan viittä erilaista lasia.

Mitkä näistä ideoista ja stailauksista olivat suosikkejanne? Mitkä astiat ovat teille niitä klassikoita ja miksi? Olisi myös kiva kuulla ideoitanne siitä, miten käyttäisitte astioita uudella tavalla kotinne sisustuksessa.

Related Post

19 comments on Iittalan klassikot – tutut astiat uudella tavalla

 1. Mun ihan suosikkikikkoja on pelastaa nuupahtava ruusu katkaisemalla se todella lyhyeksi ja laittaa viinilasiin niin, että se on kokonaan lasin sisällä. Tuo jotenkin mieleen Kaunotar ja hirviö -sadun 🙂

  Ja koiralla on Teema- ja Taika-kulhot ollut juoma- ja ruokakuppoina useaankin otteeseen. Vieraat usein ihmettelee, että eikö ole hieman liian hienoa koiralle, mutta onhan se yhtä lailla mun silmille kuin koiran 😀

 2. Kukkakimpun jakaminen viinilaseihin on todella näyttävä koriste juhlapöytään, se on ehkä oma suosikkini. Olen myös koiran ruokakulhoista samaa mieltä! Meillä koira nukkuu pää tyynyllä välissämme, joten on sanomatta selvää, että neiti myös syö samoista astioista kuin me 😉

 3. Voi miten houkuttelevalta näyttääkään tuo harmaansininen posliini ja petrolinvärinen lasi nyt kun syksyä kohti mennään… Mun suosikkiastiat on jostain syystä usein pyöreitä ja pulleita muodoiltaan, siksi meillä käytetään niitä kaikkein arkisimpia 24h-astioita, jotka myydään Arabian puolella. Iittalalta oikeastaan vain isoja Teema-kulhoja ja -tarjoiluvateja sekä Sarjatonta… Mutta hymyn tuo kyllä kasvoille noiden klassikoiden selaaminen, tulee mieleen sekä äiti että isoäiti, jonka arkikattauksessa oli aina nuo ihanat Scandia-aterimet 🙂

 4. Nuo kukka-asetelmat viinilaseissa ovat todella kauniita. Itsekin on tullut hyödynnettyä laseja maljakkoina, kun oikeat ovat loppuneet kesken. 🙂

  Asiasta ihan toiseen. Satuitkohan olemaan eilen (ke 24.8.) illalla Kasarmintorilla tanssiin liittyen? Jos et, niin sinulla on tanssia harrastava kaksoisolento.

 5. Hei ihana idea tuo myös katkennut ruusu viinilasissa! Ostan tosi harvoin ruusuja, mutta kaunotar ja hirviö-satu on ihana 🙂

  Mäkään en ymmärrä tuota että “liian hienoa koiralle”, koska ei sitä koiraa kiinnosta millaisesta kupista se syö, mutta mua kiinnostaa kyllä millaisia kuppeja pidän lattiallani 🙂

 6. Samoin meillä, koira on perheenjäsen. Saa nukkua samassa sängyssä, samaan pöytään ei kyllä häntä oteta mutta kyllä se hienot ruokakupit ansaitsee 🙂

 7. Samaa mieltä, harmaa ja vihreä toimivat älyttömän hyvin syksyisissä kattauksissa! Meiltäkin löytyy noita 24h-astioita muutama, tykkään erityisesti niistä kulhoista. Mä vein nuo scandia-aterimet mökille, ne jotenkin sopii älyttömän hyvin siihen mökkitunnelmaan, mulla tulee myöskin mummila niistä mieleen 🙂

 8. Voi ei, mun pahin pelko on aina se että joku lukija / seuraaja tunnistaa mut tanssitunnilla tms, kun hypin siellä kömpelönä ja naama punakkana 😀 Olin siis eilen kasarmitorilla baletissa, olitko samalla tunnilla vai törmättiinkö pukkarissa? Saa ihmeessä tulla moikkaamaan!

 9. Treenaamassa ja oppimassahan siellä kaikki ollaan, punainen naama kuuluu asiaan. 😀

  Olin omalla balettitunnilla, kun bongasin sut salin (1) avoimesta ovesta pukkarin puolella. Ilmeisesti odottelit siinä oman tuntisi alkamista. Tuun moikkaamaan joskus jos ehdin suinkin, ellei sun tunti ehdi alkaa ennen kuin eka omistani loppuu. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *