Jäätelökesän kolme reseptiä

vegaaniset jäätelöt

Olen halunnut koko kesän kokeilla tehdä itse jäätelöitä, mutta vasta viime viikolla pääsin tositoimiin. Esteitä jäätelökokeilujen edessä on ollut useita: jäätelökoneen tai jätskimuottien-ja tikkujen puuttuminen, pakasteen rajoitettu tila ja ihan vain oma aikaansaamattomuus. Kun vihdoin pääsin vauhtiin, innostuinkin täysillä ja kokeilin heti kerralla ainakin kuutta erilaista makuyhdistelmää, joista tässä teille kolme suosikkiani.

Olen kokeillut tehdä vasta tällaisia muotteihin valmistettuja jätskejä, ja tässä pari yleistä vinkkiä niitä ajatellen:

  1. Muotteja löytää edullisesti esim. clas ohlsonilta tai ikeasta. Omani ostin jälkimmäisestä, puiset tikut löytyivät Sokokselta. Ikean muotit ovat aika pieniä, eli jos tekee isompiin muotteihin, niin yhdestä satsista ei tule ehkä niin montaa jädeä.
  2. Raaka-ainemäärät ovat suuntaa antavia, lisää rohkeasti aineita oman maun mukaan. Seoksen maku saa olla vahva ennen pakastamista, jäätyminen laimentaa makuja.
  3. Täysin nestemäisestäkin seoksesta saa oivat mehujäät, mutta itse suosin vähän jämäkämpää jätskiseosta, sillä siinä puutikut pysyivät paremmin pystyssä. Tästä syystä käytin esim. vesimelonijätskissä pakastemansikoita tuoreiden sijaan.
  4. Jäätelöt saa irti hyvin muoteistaan kuuman veden avulla.

Vadelma-kookosjädet ( 5 kpl)

1 tlk kookosmaitoa (jäähdytetty yön yli jääkaapissa)
1-2 dl tuoreita vadelmia
2 rkl vaaleaa agavesiirappia
1/2 tl aitovaniljaa

Sekoita ensin tehosekoittimessa kookosmaidon paksu, jähmettynyt aines ja lisää joukkoon siirappi ja vanilja. Muusaa vadelmat omassa astiassaan tasaiseksi seokseksi. Laita jäätelömuotteihin vuorotellen kookosseosta ja vuorotellen vadelmaa. Pakasta 4-6 tuntia, kunnes jätskit ovat täysin jäätyneitä.

Ohje on muunnelma Hyvän olon jäätelökirjan Mustikkapiiratikut-reseptistä.

vegaaniset jäätelöt

Vesimeloni-mansikkamehujäät ( 5 kpl)

n. 500g vesimelonia
2 dl pakastemansikoita
2 rkl agavesiirappia

Sekoita kaikki ainekset, tarkista maku. Lisää mansikkaa tai vesimelonia oman maun mukaan. Kaada seos jäätelömuotteihin ja pakasta muutaman tunnin ajan.

Inkiväärillä tehostetut mango-sitruunamehujäät (5 kpl)

2 kypsää mangoa (tai 2 dl sokeroimatonta mangososetta)
2 rkl sitruunamehua
n. 1-2 cm pala inkivääriä

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, tarkista maku. Kaada seos muotteihin ja laita pakasteeseen jäätymään muutamaksi tunniksi.

Related Post

8 comments on Jäätelökesän kolme reseptiä

  1. Vielä kun olisi ne muotit! En haluaisi muovisia muotteja, mutta onko olemassa kauheasti muita vaihtoehtoja? Varsinkin tuo ensimmäinen ohje tulee kyllä kokeiluun kunhan olen pohtinut tarpeeksi kauan eri vaihtoehtoja muottien suhteen ja lopulta päätynyt niihin ikean versioihin 😉

  2. Nam, miten hyvän näköisiä ja kuuloisia jätskejä ja yllättävän helpoiltakin vaikuttavat tehdä! Täytyy vielä kokeilla kuin jäätelökelejä on jäljellä 🙂

  3. En ole kyllä törmännyt muihin kuin muovisiin, mutta voisikohan mehujäät tehdä vaikka joihinkin pieniin keramiisiin kuppeihin? itselläni ei ole kyllä kokemusta 🙂 Tai pahvisen kertakäyttömukin pohjalle?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *