16 & 17: Mistä joulumieli syntyy?

Vietän tänä vuonna elämäni ensimmäistä kertaa joulua jossain muualla kuin Suomessa, joidenkin muiden kuin perheeni seurassa. On vieläkin vähän hankala uskoa, että lähdemme tosiaan reissuun jo kahden yön päästä – joulukuu on ollut niin täynnä kiirettä ja työtä, ettei matkaa ole juurikaan ehtinyt odottaa. Tämän vuoden joulusta tulee todella erilainen kuin mistään aiemmasta – ei ole joulukuusta, ei jouluruokia eikä perinteitä. Vaikka haaveilin joulukuusesta jo marraskuun puolella, niin se on jäänyt hankkimatta enkä ole ehtinyt muutenkaan koristella kotia mitenkään jouluisaksi, lähinnä olen polttanut kynttilöitä ja lämmittänyt glögiä.

Olen aina ollut jouluihminen. En pidä juurikaan kimalteesta, tonttukoristeista, punaisesta väristä tai tavarahysteriasta, mutta rakastan jouluisia tuoksuja, sellaista kutkuttavaa jouluaaton tunnetta, riisipuuroa, glögiä, läheisten seuraa, lautapelejä ja joululauluja. Parasta on valkea joulu, yökävely jouluaattona pakkasessa, kun ihmisillä on valoja kuusissa ja ikkunoista loistaa kynttilät. Haluan kuunnella joka vuosi joulurauhan julistuksen ja sen jälkeen “Taas kaikki kauniit muistot” Sulo Saaritsin laulamana. Tänä vuonna kaikki tämä jää välistä.

 

Tänä vuonna vietän joulua ystävieni kanssa Indonesiassa hellessäässä. Meillä on varattuna jouluksi Villa, jossa on oma uima-allas – jouluaaton ohjelmaan kuuluu varmaan pulahtelua altaaseen, hyvää ruokaa ja hauskanpitoa reissuporukkamme kesken. Vaikka puitteet ovat hyvin kaukana niistä perinteisistä, mihin olen itse tottunut, niin ehkä joulumieli löytyy silti Balillakin – loppupeleissä tärkeimmät jutut joulussa ovat kuitenkin sellaisia, mitkä pystyy toteuttamaan missä päin maailmaa tahansa: rauhoittuminen, lepääminen ja arkihuolien heittäminen nurkkaan. En tällä hetkellä kaipaakaan juuri muuta, kuin paikan aurinkotuolista ja hyvää luettavaa, ehkä voisi olla kiva myös pelata pari erää korttia ja laulaa Artun kanssa pari joululaulua. Ja mistä sitä tietää, vaikka innostuisin Balilaisista jouluperinteistä, millaisia ne sitten ovatkaan.

Kuvat viime joululta, jolloin ei tunnelmaa eikä tuoksuja puuttunut – se oli ihana joulu, ja uskon että tästä joulusta tulee myös sellainen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *