Hyvää unta etsimässä

nukahtamisongelmat ja melatoniini

Yhteistyössä Asennemedia & Verman

Olen kärsinyt hyvin nuoresta saakka nukahtamisongelmista. Omaan muuten suhteellisen hyvät unenlahjat: pystyn nukkua junassa ja vaikkapa bussissa, en herää kesken unen juuri mihinkään ja jos herään aamulla aikaisin, minulla ei ole vaikeuksia nukahtaa uudelleen. Ainoastaan iltaisin nukahtaminen on ollut aina haasteeni, saatan pyöriä monia tunteja sängyssä ilman että saan unen päästä kiinni. Tilanne pahentuu yleensä kiireen ja stressin keskellä ja vieraissa paikoissa, eikä usein kova väsymyskään auta unentuloon. Pahimmissa tapauksissa saatan valvoa läpi yön saamatta unta, kun en pysty rauhoittumaan ajatusten pyöriessä päässä. Onneksi näin aikuisiällä olen löytänyt itselleni ne oikeat keinot nukahtamiseen ja hyvän unen löytymiseen.

hyvää unta etsimässä

Puhelin ja läppäri kauas sängystä.

Kännykän räplääminen tai netissä surfaaminen juuri ennen nukkumaanmenoa eivät auta unta tulemaan nopeammin. Itselläni on paha tapa tarkastella sähköposteja ja ehkä tehdä töitäkin vielä sängyssä ennen nukkumaanmenoa, tällöin työasiat jäävät pyörimään päähän lähes satavarmasti ja unentulo vaikeutuu. Nykyisin pyrin tekemään työhommat mielummin keittiön pöydän ääressä ennen yöpuulle ryhtymistä ja  vien puhelimen kauas sängystä latautumaan yön ajaksi. Kirjan lukeminen ennen nukkumista rauhoittaa enemmän kuin leffan katsominen ainakin itselläni.

Puhtaat & raikkaat petivaatteet.

Nukkumaan on mukavampi mennä, jos sängyssä on puhtaat ja raikkaat lakanat. Vaihdan tyynyliinan pari kertaa viikossa, muut lakanat kerran viikossa ja tuuletan peittoja, tyynyjä ja sijauspatjaa säännöllisesti. Lakanoita voi vaihtaa harvemminkin, mutta koska itselläni nukkuu myös koira samassa sängyssä, niin petivaatteiden tiheä vaihtoväli on järkevää. Makuuhuone kannattaa pitää muutenkin mahdollisimman siistinä – rauhallisessa ja puhtaassa ympäristössä mielikin rauhoittuu hermommin.

Älä jää sänkyyn pyörimään.

Jos uni ei tule, älä jää sänkyyn tuskailemaan ja tuijota kelloa ahdistuneena. Itse yleensä nousen ylös, keitän teetä (kofeiinitonta!) ja saatan tehdä muutamia hengitys-tai venyttelyharjoituksia. Joskus myös palaan koneelle tekemään töitä tai hoitamaan mieltä askarruttaneen asian pois päiväjärjestyksestä, mutta koneelle mentäessä täytyy varoa ettei jää vahingossa surffailemaan youtubeen tai internetin kiehtovaan maailmaan, sillä siellä vierähtää ihan huomaamatta väsyneenäkin monta tuntia.

Hyväksy oma unirytmisi.

Yhteiskuntamme pyörii aika pitkälti aamuvirkkujen mukaan – toimistot, koulut ja pankit aukeavat yleensä aamukasilta ja sulkeutuvat neljän aikaan. Itse olen aina ollut iltavirkku ja olen tehnyt myös jo vuosia iltatöitä, joten aamuherätykset ovat siis tuskaa, eikä uni tule juuri koskaan ennen puoltayötä. Työni puolesta minun täytyy harvoin herätä aikaisin, joten en halua siis turhaan kokea syyllisyyttä siitä, etten herää juuri ikinä ennen yhdeksää. En myöskään yritä mennä väkisillä nukkumaan “ihmisten aikoihin”, jos oma sisäinen kello on tottunut myöhempään nukkumisajankohtana. Jotkut ihmiset tarvitsevat myös enemmän unta kuin toiset, kuuntele siis kehoasi ja löydä itsellesi sopivin unirytmi. 

Kokeile melatoniinia.

Joskus kirjan lukeminen, joogaaminen ja teen juominenkaan eivät auta. Joskus on myös tilanteita, jolloin on pakko saada hyvät yöunet ja olla virkeä seuraavana päivänä. Löysin itse vain vähän aikaa sitten melatoniinin, joka auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa. Vermanilta löytyvää Melarest-ravintolisää löytyy eri vahvuuksilla ja se sopii hyvin sekä satunnaiseen että jatkuvaan käyttöön. Melarest-tabletit ovat valmistettu suomessa, ne ovat vegaanisia ja ne ovat tutkitusti erittäin turvallista käyttää.

Otan itse toisinaan melatoniinia vähän ennen sänkyyn menemistä, ja saan yleensä hyvin nopeasti unen päästä kiinni. Melatoniini helpotti myös aikaerorasituksesta toipumista Balilta palatessa, sain myös nukuttua jopa hälyisessä lentokoneessa hiukan, kun otin yhden tabletin koneessa ensimmäisen ateriatarjoilun jälkeen.

Rauhallisia iltoja & kauniita unia teillle kaikille tulevalle viikolle!


Photos: Mustarttu & Me

one comment on Hyvää unta etsimässä

  1. “Unettomat” ovat lääkäriä hyvin paljon työllistävä potilasryhmä. Siitä kärsivät kaikenikäiset. Suosittelen lukemaan Vienan (hyvien!) vinkkien lisäksi unettomuuden Käypä hoito- suosituksen. Siellä on hyviä vinkkejä uniterapiasta ja mm. ns. huolihetkestä ennen nukkumaanmenoa. Ja HOX! sininen valo, jota älyelektroniikkanäytöt erittävät, hajottavat melatoniinia ja siten vievät myös melatoniinivalmisteiden tehon. Nukkukaa hyvin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *