Syysherkku: Kurpitsakeittoa ja herkkusieniä

Syysherkku: Kurpitsakeittoa ja herkkusieniä

Kaupallinen yhteistyö, Puhtaasti kotimainen & Asennemedia

Olen viime aikoina innostunut taas ihan kunnolla kokkailusta. Harva se päivä tekee mieli kokeilla jotain uutta reseptiä ja mielessä pyörivät lähes kokoajan kaikenlaiset ruoka-ja leivontaideat. Lähipiiriinii kuuluvat ruokatestailujeni koekaniinit eivät ole valittaneet tästä innostuksesta edes silloin, kun joku kokeilu ei ole ehkä ollut sieltä ihan parhaasta päästä – ilmeisesti siis keittiössä hyväntuulisena hyräilevä ja hääräilevä kotikokki nähdään pääosin positiivisena asiana.

Tällä kertaa haluaisin jakaa teille tämän reseptin, josta sain seuraavanlaisen palautteen:

“Tää on kyllä älyttömän hyvää. Sun kannattaisi jakaa tää resepti blogissa.”

Eli ehdotuksesta toteutukseen. Rakastan kaikenlaisia keittoja, etenkin näin syksyisin ilmojen viiletessä on ihana lämmittää itseään maukkaalla sopalla. Tämä samettinen kurpitsakeitto on pelkiltään sellainen perusmaukas arkiruoka, mutta sen alle piilotettu herkkusieniyllätys tekee siitä kunnon juhlaversion ja syysherkkujen herkun! Inspiraationa reseptille toimi Mama Gastro-blogista löytynyt ohje, josta muokkasin oman versioni.


Kehittelin tämän reseptin yhteistyössä Puhtaasti kotimaisen & Champ herkkusienien kanssa – tällä kertaa käytin ruskeita herkkusieniä. Mikä onkaan sen perinteisen valkoisen ja tämän ruskean herkkusienen ero? Ruskea on maultaan vähän voimakkaampi ja se säilyttää tilavuutensa paistettaessa hiukan valkoista paremmin. Kaikki champin viljellyt herkkusienet ovat turvallista ja terveellistä lähiruokaa, niitä voi syödä vaikka ihan sellaisenaan ilman pelkoa myrkytyksestä. Parhaimmillaan niiden maku pääsee kuitenkin esille pienellä maustamisella. Sieniä ei kannata pestä (maku voi hävitä!), vaan ennen käyttöä ne voi harjata tai pyyhkiä kevyesti talouspaperilla puhtaaksi.

Oletteko muuten koskaan miettineet, miten sienet ovatkin niin hyviä? Vaikea välillä uskoa että ne ovat muka terveellisiäkin.

Kurpitsakeittoa ja herkkusieniä
Samettinen kurpitsakeitto herkkusienien kera (vegaaninen)

n. 1 kg myskikurpitsaa
2-3 sipulia (2 isompaa tai 3 pienempää)
1 valkosipulinkynsi
pieni pala inkivääriä
2 dl valkoviiniä (
4 dl vettä
kasvisliemikuutio
2 dl kasvikermaa (esim. planti kaurakermaa)
suolaa & mustapippuria
oliiviöljyä

1 rasia Champ ruskeita herkkusieniä
tuoretta timjamia
paahdettuja kurpitsansiemeniä
vegaanista margariinia paistamiseen (esim. sininen keiju)

Kuori myskikurpitsa, poista siemenet ja leikkaa se neljään osaan. Siirrä 1/4 kurpitsasta sivuun myöhempää käyttöä varten, leikkaa loput pieniksi paloiksi. Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri.

Kuullota sipuleita, inkivääriä ja kurpitsaa kattilassa. Lisää valkoviini ja keitä n. 2 min. Lisää joukkoon kasvisliemi ja anna keiton porista ainakin 15 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä. Ota kattila pois liedeltä, lisää kaurakerma ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Kuumenna keitto vielä uudelleen ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Huom! Voit jättää myös valkoviinin pois ja lisätä sen tilalta 2dl kasvislientä.

Keiton poristessa leikkaa loput myskikurpitsasta kuutioiksi. Pilko herkkusienet ja paista niitä pannulla, kunnes neste haihtuu sienistä. Lisää reilu nokare sinistä keijua, kurpitsat, timjami ja kurpitsansiemenet. Paahda sienet ja kurpitsakuutiot pannulla kypsäksi, mausta suolalla ja pippurilla.

Voit tarjoilla keiton kuvien mukaisesti niin, että herkkusienet ja paahdetut kurpitsat tarjoillaan keiton pohjalla ns. yllätyksenä tai vaihtoehtoisesti keiton päällä kruununa. Maku on molemmissa sama: HERKULLINEN.


Aiemmat sienireseptini:

Helppo risotto, joka vie kielen mennessään,
ja Herkkusieni-flatbread, täydellinen syysiltapala.

Mikä on sinun lemppari sieniresepteistä?