Mistä löydän inspiraatiota?

Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia & Iittala

Oletteko koskaan miettineet, että missä ja miten kaikki loistavat ideat ja ajatukset syntyvät? Miten luovat ihmiset löytävät inspiraatiota työhönsä?

Olen aina ollut vähän luova hullu, ideoita on riittänyt lähes aina enemmän kuin olen ehtinyt elämässäni toteuttaa. Suurin syy siihen on varmaan se, että olen luonteeltani etsivä, uusia haasteita janoava ja uskon että kaiken voi yrittää tehdä aina vähän paremmin (sillä, onnistuuko siinä, ei ole edes niin paljon väliä, vaan tärkeintä on pyrkimys parempaan). Sain Iittalalta tehtäväksi pohtia luovuutta ja inspiraatiota arjessa – mikä minua inspiroi?


Luovuutta etsiessä kannattaa pitää silmät auki joka suuntaan, ei pelkästään suunnata katsetta sinne, mikä tuntuu oman työn kannalta luontevimmalta. Monialaisuus on itsessään inspiroivaa ja ihailen tyyppejä, joiden kekseliäisyys ei rajoitu pelkästään yhteen elämän osa-alueeseen. Tällä hetkellä opiskelen avoimen kautta kuoronjohtoa, mutta saan opinnoistani jatkuvasti inspiraatiota kaikkeen tekemiseeni, muuhunkin kuin musiikkiin – on ylipäätään inspiroivaa olla uuden äärellä oppimassa ja saada palautetta tekemisestään.


Inspiraation ja luovuuden pahin vihollinen on stressi ja kiire. Väsynyt ja stressaantunut olotila ei ole hyvää maaperää uusille ja raikkaille ajatuksille. Helposti ajatellaan, että luovalla alalla työskentelevät ihmiset ja taitelijat elävät aina flow-tilassa ideoidensa kanssa ja he tekevät työtänsä jatkuvassa inspiraation vallassa – näin ei kuitenkaan ole, ainakaan minulla. Aika usein olen tilanteessa, että on kiire ja joku työ pitäisi saada valmiiksi, mutta päässä ei ole yhtään hyvää tai edes kohtalaista ideaa toteutuksesta (samaan aikaan voi olla kyllä muita loistoideoita, jotka eivät liity tekeillä olevaan työhön mitenkään). Silloin ei auta muuta kuin lähteä kokeilemaan ja tekemään, inspiraatiota on harvoin aikaa odotella. Ehkä inspiraatio löytyy työn touhussa, ehkä ei, tärkeintä on kuitenkin yrittää, tekee ja kokeilee. Aina löytyy ihmisiä, joilla on hurjasti ideoita, mutta he eivät koskaan toteuta niitä – mielestäni paraskin idea on tosi vasta sitten, kun se konkretisoituu.


Tärkeimpiä inspiraation lähteitä elämässäni ovat luonnollisesti musiikki ja taide. Käyn konserteissa, oopperassa, teatterissa, musikaaleissa, elokuvissa, luen kirjoja.. ja tietysti arkisemmin selaan ihan youtubea, blogeja, pinterestiä ja instagramia tunteja etsien jotain uutta ja kiinnostavaa. Some ja internet eivät ole mielestäni yhtään sen huonompia inspiraation lähteitä kuin taidenäyttelyt tai live-esitykset, päinvastoin, netin hurjan laaja valikoima mahdollistaa monia upeita asioita nykypäivänä. Toisaalta, youtube tai IG eivät varmasti tule koskaan korvaamaan aitoja kokemuksia, keikkoja ja näyttelyjä. Tärkeintä on avoimuus ja monipuolisuus – kulje aina korvat ja silmät auki joka suuntaan.


Inspiraatiota saan elämääni myös toisista ihmisistä, heidän työstään ja tekemisistään. Keskustelut ystävien, kollegoiden, läheisten ja ihan vaan random tyyppien kanssa synnyttävät usein uusia ajatuksia. Kun näkee tai kuulee hyvin tehdyn työn, niin se inspiroi itseäkin kokeilemaan samaa tai jopa parempaa. Asioiden tarkastelu useista eri näkökulmista ja oman ajatusmaailman ravistelu aina silloin tällöin on välttämätöntä. Siksi haastan itseäni myös omien mieltymyksieni suhteen säännöllisesti – vaikka jokin asia tuntuisi ensialkuun väärältä, niin tarkemman tutustumisen jälkeen se voikin antaa monta uutta ajatusta ja ajan kuluessa voitkin alkaa pitää siitä. Näin minulla on käynyt esimerkiksi monen biisin suhteen.


Myös arkisissa asioissa, tilanteissa ja hetkissä on paljon potentiaalia inspiroitumiseen. Visuaalisesti ja esteettisesti kaunis miljöö ja kauniit esineet ympärillä antavat tilaa luovuudelle ihan tavallisina arkipäivinä. Kun juon kahviani lempimukistani ikkunan äärellä, olen todennäköisemmin hyväntuulinen ja rennoimmillani, ja silloin mieleni on avoin kaikille uusille upeille ideoille.

Iittala Graphics on uusi mukikokoelma, jossa neljä kansainvälistä taiteilijaa on esittänyt uudenlaisen näkemyksensä pohjoismaisesta muotoilusta ja Iittalasta. Tuloksena on neljä täysin erilaista mukia, neljä erilaista visuaalista maailmaa. Näin mukit ensi kerran syksyllä, ja ensivaikutelmani oli “onpa kovin erikoisia”. Aluksi suosikkini oli Christopher DeLorenzon suunnittelema mustavalkoinen graafinen kuvio, mutta ajan kanssa aloin ymmärtämään myös värikkäämpien mukien kuvitusta. Miksi taiteen pitäisikään olla jotain sellaista, joka heti ensialkuun vain miellyttäisi silmää? Usein musiikissakin kaikkien aikojen suosikkikappaleeni ovat harvoin sellaisia, joita rakastan heti ensikuulemalta – se olisi mielestäni ihan liian helppoa. Meitä ohjaavat niin helposti tutut tottumukset ja mieltymyksemme sanelevat usein asiat, jotka ovat yleisesti hyväksyttyjä.

Nyt lempimukini Iittalan Graphics-sarjasta on värikäs kasviaiheinen Merijn Hosin Distortion. Hosin kertoo suunnittelunsa pohjalla olleen ajatus vääristymisestä – hän halusi “tuoda erilaisen näkökulman, kuten pohjoismainen elämäntyyli ja muotoilu ovat aina tehneet.”  Inspiroivaa! Näin haluaisin itsekin ajatella, en vain tyytyvä aina vanhaan ja hyväksi todettuun, vaan katsoa asioita uusista näkökulmista.


Mikä sinua inspiroi?

ps. kuvien kakun resepti tulossa blogiin pian! <3

Related Post

2 comments on Mistä löydän inspiraatiota?

  1. Ihana postaus ja tärkeästä aiheesta! Luovuus ja inspiroituminen on aina kiehtovaa. On myös mielenkiintoista kuulla, mistä kaikesta muut ihmiset inspiroituvat ja miten he ylläpitävät uusille ideoille hedelmällistä maaperää 🙂 Itse inspiroidun etenkin omaa intuitiotaan rohkeasti seuraavista. Heidän seurassaan luottamus omiin unelmiin kantaa myös astetta vahvemmin! Ihanaa tulevaa viikkoa<3

    1. Kiitos Anna! <3 Aiheesta oli vaikea myös kirjoittaa ja tiivistää tähän liittyviä asioita yhteen postaukseen, sillä tuntuu että inspiraatiota ja luovuutta tulee yleensä vähän kaikkialta ja aika ajoin tuntuu että mikä tahansa pieni tai iso juttu voi inspiroida. Kiitos sulle ja ihanaa viikkoa myös!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *