Pieni matkaopas Gran Canarialle

Pieni matkaopas Gran Canarialle
Pieni matkaopas Gran Canarialle by Viena K

Ihana ja kamala Gran Canaria. Osa matkustaa sinne uudelleen vuosi vuoden jälkeen ja toiset eivät valitsisi sitä matkakohteeksensa vaikka maksettaisi. Itsekin suhtauduin Gran Canariaan vähän epäilevästi vielä lentoja varatessa, kenelläpä suomalaisella ei olisi jonkinnäköisiä ennakkoluuloja kanariansaarien kohteista? Itse otin reissun kuitenkin ikään kuin haasteena, sillä tiesin että kanarialta löytyy varmasti mielenkiintoisia kohteita ja kaunista luontoa, kun vain malttaa poistua niiltä kaikkein suosituimmilta alueilta. Turisteissahan ei sinällään ole yhtään mitään pahaa, itsekinhän olen ulkomailla sellainen, mutta toisaalta itse haen ainakin matkoiltani uusia kokemuksia ja haluan tutustua paikallisiin tapoihin ja ruokiin, ja siksi pysyttelen mieluummin poissa niiltä alueilta, jotka on tehty vain matkailijoiden ehdoilla.

Gran Canaria on mielestäni vähän aliarvostettu kohde, sillä oikeasti saari on eri kohteineen todella mielenkiintoinen ja kaunis. Meidän reissumme aikana siellä ei ollut mikään kaikkein paras sää, mikä ehkä vähän masensi aluksi, mutta se ei loppupeleissä juurikaan haitannut, kun aurinkoa kuitenkin riitti useammalle päivälle ja pääsimme nauttimaan rantaelämästäkin. Talvikuukausina Gran Canarian sää vastaa suomen kesäolosuhteita – välillä voi sataa, mutta on silti kesä.

Majoitus

Suurin osa GC:n lomamatkaajista suuntaa etelään, mutta jos matkalta on muitakin odotuksia kuin hotellin täysihoito ja uima-allas, suosittelen pohjoista. Me löysimme Airbnb:n ihanan, kattoterassilla varustetun upean asunnon Las Palmasin kauniista Trianasta. Kokkailimme ruokaa pikku kämpässämme ja suojaisalla terassilla auringosta pystyi rauhassa nauttimaan vaikka yläosattomissa. Trianassa ei juuri turisteja näkynyt ja alue oli täynnä kivoja ravintoloita ja suloisia kävelykatuja. Vuokraamalla asunnon paikalliselta saat samalla hinnalla todennäköisesti kourallisen hyödyllisiä vinkkejä – meillä olisi jäänyt todella paljon kokematta ilman ihanaa vuokranantajaamme Adrianaa.

Kannattaa huomioida, että talviaikaan monissa asunnoissa kanarialla voi olla kylmä, sillä niissä ei yleisesti ottaen ole lainkaan lämmitystä. Sadepäivien aikaan ullakkoasuntomme oli todella kylmä ja kostea, ulkona oli melkein lämpimämpää kuin sisällä. Meillä ei tullut pakatessa mieleen, että sisätiloissa voisi tarvita villasukkia.


Syö & juo

Yleisesti suosittelisin pysymään kaukana turistien täyttämistä ravintoloista ja seuraamaan mihin paikalliset menevät. Parhaat ruokakokemukset reissussa koin Las Palmasissa, ja siksi vinkkini keskittyvät sinne. Teimme myös paljon ruokaa kotona, koska hyvää vegaani-tai edes kasvisruokaa on usein hankala löytää ja itsetekemällä saa varmasti makoisaa safkaa aika edullisesti. Lisäksi kanarian isoista ruokamarketeissa, hiperdinoissa, oli huikeat valikoimat ja paljon maukkaita ja tuoreita kasviksia – mielestäni yksi mielenkiintoisimmista jutuista reissatessa on nimenomaan ruokakaupoissa käynti.

La Azotea de Benito – tyylikäs drinkkibaari ja kattoterassi upeilla näkymillä. Drinkkien hinnat olivat vähän korkeampia kuin muualla, mutta 7 euron Aperol on silti vielä mielestäni ihan kohtuuhintainen. Täällä viihdyimme useampana iltana.

Mr. Kale – eksyimme tänne nälissämme ensimmäisenä iltana ja emme joutuneet pettymään. Kivoja vegaanivaihtoehtoja, burgereita, salaatteja ja muuta trendikästä ruokaa suomalaisittain edullisesti ja hyvä viinivalikoima. Kävimme täällä vielä toisenkin kerran reissumme aikana.

200 gramos Burgers & Beverage – rouhean rustiikkinen hampurilaisbaari, “original hipster atmosphere”, kuten joku osuvasti tripadvisorissa kirjoitti. Me löydettiin tämä paikka vasta reissumme loppupuolella ja siksi ruokalista jäi kokeilematta, mutta se näytti hyvältä ja ainakin mainostivat myös vegaanivaihtoehtoja. Täällä kannattaa pyörähtää kuitenkin vaikka edes drinkeillä paikan sisustuksen vuoksi, erittäin instagram-ystävällinen paikka.

Helamore – jätskibaari ja kahvila Trianassa Las Palmasissa. Poikaystäväni sanoi että söi täällä elämänsä parhaan jätskiannoksen ja kahden pallon annos oli niin iso, että edes hän ei jaksanut syödä sitä loppuun. Vegaanivaihtoehtojakin oli paljon, mangosorbetti oli kuin olisi tuoretta hedelmää syönyt.

Kokeile myös tätä: torstai-iltaisin Las Palmasin vanhassa kaupungissa on Pintxos-ilta klo 20 alkaen ja useat baarit tarjoavat ruokaa ja juomaa parilla eurolla. Ideana on käydä maistelemassa pieniä makupaloja, pintxoseja, useammassa kapakassa eikä niinkään jumittua yhteen. Vegeoptioita löytyi runsaasti, vegaanivaihtoehtojakin jonkin verran, mieleen jäivät erityisesti guacamoleleivät ja sienillä ja munakoisolla täytetyt patonginpalat. Parasta oli silti rento tunnelma ja iloiset ihmiset (halvan juoman lisäksi).

Näe & Koe

Missä sitten majoitutkin, niin Gran Canarialla ei kannata vain jäädä yhteen paikkaan. Auton vuokraaminen oli helppoa (ja edullista)  ja tiet ovat hyväkuntoisia. 9 päivän lomasta varasimme kolme päivää saaren kiertelyyn, muun ajan vietimme Las Palmasissa. Meillä oli myös käytössä airbnb-asunnoltamme pyörät, joilla pääsi näkemään kaupunkia ja pohjoisrannikkoa monipuolisesti. Kanariansaaret ovat muuten suosittu kohde pyöräilyharrastajille, sillä vaihteleva maasto ja ympärivuotinen lämmin sää tarjoaa oivat puitteet treenaukseen.

Saaren pohjoisosasta löytyy värikäs pääkaupunki, aitoa espanjalaiskylän tunnelmaa henkivä Las Palmas, josta kirjoitin jo aiemminkin. Las Palmasissa pääsimme osallistumaan karnevaalihumuun, joka todella ainutlaatuinen kokemus eri teemoineen: vai miltä kuulostaa mielestäsi valkoiset karnevaalit, jossa tuhannet ihmiset pukeutuvat valkoisiin vaatteisiin päästä varpaisiin ja heittävät toistensa päälle valkoista jauhoa? Karnevaalit ovat Las Palmasissa yksi vuoden kohokohdista, ne alkavat yleensä tammikuun lopulla ja kestävät pari viikkoa.

Pohjoisesta löytyy myös monia muita kivoja kyliä, joista mielenkiintoisin mielestäni oli yli 500 vuotta vanha rantakylä Agaete, josta sain ehkä reissun upeimmat kuvat. Agaetesta jäi päiväpiipahduksen jälkeen mieleen mordorimaiset vuoret kylän taustalla, pauhaava aallokko rannassa, valkoiset talot ja monet, monet kalaravintolat.


Saaren keskiosista löytyy täysin toisenlainen maailma: jylhät vuoret, mutkittelevat tiet ja pienet sympaattiset pikkukylät. Me vietimme vuoristossa yhden päivän, pysähdyimme aina kun näimme jotain mielenkiintoista ja emme lakanneet ihmettelemästä upeita vuoristomaisemia. Kun päivän kiertää autolla auringon paahtaessa noita pikkukyliä, tulee muuten helposti vähän huono olo, siksi pidimmekin taukoja vähän väliä. Lounaalle pysähdyimme saaren keskellä sijaitsevaan Tejedaan, josta oli upeat näkymät vuorille. Kivikasanähtävyys nimeltä Roque Nublo oli myös vaikuttava näky, tosin minuun tekivät sitäkin suuremman vaikutuksen mantelipuut, jotka sattuivat juuri olemaan täydessä kukassa. Koko vuoristo oli täynnä noita hyvin hennon vaaleanpunaisen näköisiä kukkia,  se oli ihmeellistä.


Gran Canarian eteläosista löytyy suurimmat lomaresortit ja turistialueet – etelässä kun on lämpimämpää ja aurinkoisempaa kuin pohjoisessa. Maspalomasin Playa de Ingles taitaa olla yksi pahamaineisimmista turistipaikoista, mutta siellä kannattaa kuitenkin ehdottomasti käydä ja kokea miniaavikko eli Maspalomasin dyynit, joissa tilaa riittää kaikille, vaikka turisteja olisi kuinka. Dyyneille lähtiessään kannattaa varautua siihen että hiekkaa on reissun jälkeen kaikkialla ja vastaantuleviin alastomiin auringonpalvojiin, dyyneillä kun sijaitsee myös hyvin tunnettu nakuranta.

Etelästä löytyy myös kiva pieni satamakaupunki Puerto De Mogan, jota suositeltiin meillekin useammalta eri taholta. Puerto De Mogan oli kaunis  ja sympaattinen, mutta valitettavasti myös täysin turistien kansoittama. Täältä löytyi ravintoloissa ruokalistat myös suomeksi ja poikaystäväni maksoi kuivan sämpylän välissä olleesta leivitetystä kanapihvistä ranskalaisilla melkein parikymppiä – mäkkärissäkin olisi kuulemma syönyt paremmin. Tänne kannattaa siis suunnata vaikka lyhyelle päiväretkelle omien eväiden kera.


Suosittelisinko Gran Canariaa matkakohteena?

Ehdottomasti! Ihmiset olivat ihania ja mukavia, karnevaalit olivat yksi hauskimmista asioista mitä olen koskaan kokenut, sää helmikuussakin sopivan lämmin pohjoisessakin, suorat lennot sai halvalla, luonto oli kaunista, pikkukylät sympaattisia ja tekemistä ja näkemistä riitti tarpeeksi 10 päivälle. Heitä siis mahdolliset ennakkoluulot romukoppaan ja lähde tutustumaan saareen  avoimin mielin!

Muut Pieni Matkaopas-postaukset:

Pieni Matkaopas Maltalle
Pieni Matkaopas Roomaan
Pieni Matkaopas Balille

one comment on Pieni matkaopas Gran Canarialle

Comments are closed.