Vegaaninen punajuuririsotto

Vegaaninen punajuuririsotto
Olen viimeisen parin viikon aikana löytänyt ihan uuden vaihteen kokkailuun ja leivontaan, ja siihen on selkeä syy: oman puutarhan antimet. Miten voikin jokin ruoka maistua niin paljon paremmalta, kun raaka-aine on kaivettu itse maasta? Puutarhamökki on ollut meillä sen verran vähän aikaa, ettei itselläni ole tämän syksyn satoon onnistumiseen osaa eikä arpaa, mutta olen silti iloinnut täysin rinnoin sadonkorjuusta. On punajuuria, perunaa, viinimarjoja, karviaisia ja omenia (viimeksi mainittuja ehkä jopa hiukan liikaa), ja joka päivä olen googletellut erilaisia reseptejä, miten voisin hyödyntää noita herkkuja monin eri tavoin.

Minulle on usein kerrottu, ettei punajuuririsotto kuulemma maistu miltään ilman oikeaa voita ja parmesaania. Toisaalta olen tehnyt onnistuneesti vegaanisesti risottoa mm. sienistä, veriappelsiineistä ja parsasta, joten eiköhän punajuuriversiokin onnistu. Olen toisinaan käyttänyt parmesanin korvikkeena mm. violifen prosociano-valmistetta, mutta nyt kokeilin ensimmäistä kertaa raastettua macademiapähkinää, johon sain idean tästä reseptistä. Macademiapähkinämurun voi jättää hyvin poiskin tästä ohjeesta, sillä juustoa se ei korvaa, mutta se tuo kivasti pähkinäistä ja makua näyttää ulkonäkönsä puolesta täysin parmesanilta! Juustoisuutta tulee tähän risottoon oluthiivahiutaleista ja kermaisuutta kauratuorejuustosta.

Tässä siis mitä ihaninta satokausiruokaa, olkaa hyvät! Eikä tarvitse erikseen keitellä punajuuria ennen risottoon lisäämistä, sillä juuri nyt punajuuret ovat pehmeitä ja kypsyvät hyvin raasteenakin pehmeäksi risoton kanssa.

Vegaaninen punajuuririsotto
Vegaaninen punajuuririsotto (n. neljälle)

4 pienehköä tuoreen sadon punajuurta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 rkl balsamicoa
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia
n. 9 dl kasvislientä (1,5 kasvisliemikuutio)
1 rkl sitruunamehua
suolaa & pippuria maun mukaan
3-4 rkl oluthiivahiutaleita
150g kauratuorejuustoa (påmackan)
1/4 dl macademiapähkinää
tuoretta timjamia

Kuori punajuuret ja raasta ne raasteeksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kiehauta vesi kasvislientä varten.

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä pannulla miedolla lämmöllä. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi on läpikuultavaa.

Lisää punajuuriraaste ja n. puolet kasvisliemestä. Kuumenna ensin kiehuvaksi ja hauduta sitten pikkuhiljaa kannen alla, lisää samalla sitruuna, timjami, rosmariini ja balsamico.

Lisää joukkoon kuumaa kasvislientä vähitellen pienissä erissä, niin että neste imeytyy riisiin – lisää uusi annos lientä vasta kun edellinen neste on kokonaan imeytynyt. Valmis risotto on hiukan löysää, ei missään nimessä kuivaa.

Kun risotto on valmista, sekoita joukkoon ravintohiivahiutaleet ja n. puolet kauratuorejuustosta. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile kauratuorejuustonokareen, raastetun macademiapähkinä-murun ja tuoreen timjamin kera.


Mitä muuta ihanaa punajuurista voisi tehdä?

one comment on Vegaaninen punajuuririsotto

  1. Gastronaatti-kirjassa on muistaakseni hyvä kattaus eri kasvisruokia (tosin, eivät kai ole vegereseptejä)

Comments are closed.