Syyttelyn sijaan tarvitsemme kannustamista ja tukea kestävimpiin valintoihin


Viimeisen viikon ajan lähes kaikki keskustelut ystävieni kanssa ovat kääntyneet jossain vaiheessa ilmastonmuutokseen. Vaikka asia ei varmastikaan tullut kenellekään yllätyksenä, niin viikko sitten julkaistu IPCC:n ilmastoraportti on saanut ihmiset heräämään ihan uudella tapaa maapallomme hälyttävään tilaan. Meidän täytyy pystyä tekemään rajuja muutoksia, isossa mittakaavassa ja mielellään hyvin nopeasti, tai muuten kohta voi olla jo liian myöhäistä. Meidän pitäisi puolittaa hiilidioksidipäästömme noin kymmenessä vuodessa, jotta voisimme estää maapallon liiallisen lämpenemisen. Siihen ei riitä enää puheet, vaan nyt tarvitaan tekoja, ihan jokaiselta.

Minulla on tästä aiheesta ainakin tuhat sekavaa ajatusta päässä ja vaikka haluaisin puhua tästä useammin ja enemmän, niin pelkään aina että sanon jotain väärin ja vaikutan joko kusipäältä tai typerykseltä. Olen kyllästynyt siihen, että somessa keskustelu on pitkään pyörinyt samaa kehää: ensin syytellään ja tuomitaan, sitten selitellään ja siirretään vastuuta. Jos halutaan oikeasti saada kaikki mukaan ilmastotalkoisiin, pitäisi mielestäni asiaa lähestyä paljon kannustavammin, enemmän positiivisuuden ja huumorinkin kautta. Ihailemani Timo Wildernessin ilmastouutiset on mielestäni loistava esimerkki siitä, miten asioista voi puhua kaunistelematta mutta silti hauskasti -ja vuoden kestävä ilmastopaasto on ihan todella ison hatunnoston arvoinen teko!

Olen aiemminkin sanonut, että haluan ajatella muutoksen aina sitä kautta, että mitä ihanaa se voi tuoda elämääni. Loppupeleissä kun asiaa miettii tarkemmin, niin kestävämmät valinnat eivät tarkoita itselleni mistään oikeasti tärkeistä asioista luopumista.  Minun ei tarvitse luopua musiikista tai laulamisesta. Minun ei tarvitse luopua ystävieni seurasta tai tanssimisesta. Minun ei tarvitse luopua herkuttelusta tai juhlista, eikä edes ihanasta puutarhapalstastani. Voin edelleen elää ihan täyttä, upeaa elämää, vaikken matkustelisikaan tai ostaisi jatkuvasti uusia vaatteita ja tavaroita.

Keskustelimme myös uusimmassa No Filter-jaksossa Artun ja vierailevan tähden, Vilman P:n kanssa ilmastonmuutoksesta ja erityisesti siitä, mitä me voisimme tehdä parantaaksemme tilannetta. Kuuntele jakso ja osallistu keskusteluun meidän instagramissa tai tässä postauksessa!

Jos haluat tehdä jotain konkreettista ympäristön hyväksi heti tänään, voin suositella sijoittamista suohon. Minä sijoitin 400 euroa ja ostin itselleni tänään puoli hehtaaria suota Hiilipörssistä – tuo pläntti sitoo itseensä hiiltä 440kg vuodessa, määrä vastaa n. 1600 CO2-päästöjä. Hyviä vinkkejä arjen pieniin, ympäristöystävällisiin tekoihin löytää Idan mainiosta postauksesta.

Aiemmat kirjoitukseni aiheesta:

Ajatuksia ilmastoystävällisestä ruuasta
Ylikulutuspäivä – mitä minä voisin tehdä paremmin?
Zero Waste-haaste: kokemuksia ja ajatuksia

2 comments on Syyttelyn sijaan tarvitsemme kannustamista ja tukea kestävimpiin valintoihin

  1. Lämpimät onnittelut kuorokilpailun voitosta! Kerrassaan ihana juttu ja hieno homma sinulle ja kuorollesi! 🙂

  2. Sää ja ilmasto ovat jännittäviä ja hienoja keskustelun aiheita – ilmastonmuutos yksi tärkeimpiä. On hienoa, että olet nostanut aiheen usein esiin blogissasi!

    1. Vinkkinä, että ilmastoasioista voi lukea vaikkapa ilmastopaneelin sivuilta esimerkiksi http://www.ilmastopaneeli.fi/ > Blogit > 02.09.2018 Ilmastokasvatuksessa pitää olla mukana toivoa. Selvitykset ja materiaalit -osiosta löytyy käynnissä olevia ja valmistuneita projekteja. Ilmastonmuutoksen parissa työskennellään kasvatuspuolella ja päätöksenteossa.
    2. Toinen tieteen tuottamaa tieto sisältämä sivusto http://ilmasto-opas.fi/fi/ voi olla apuna, jos haluaa ymmärtää enemmän ilmastonmuutoksen syistä ja seuruksista.
    3. Kolmas https://openilmasto-opas.fi jakaa vinkkejä, miten ilmastokasvatusta voi lisätä eri oppiaineisiin kouluissa. Myös musiikin ja ilmastonmuutoksen voi yhdistää 🙂

    Aiheesta on myös lukuisia viihdeohjelmia kuten mainitsemasi Wildernesin ilmastouutiset ja online-kursseja esim. Helsingin yliopiston Ilmasto.nyt (https://mooc.helsinki.fi/course/view.php?id=26#section-0)

Comments are closed.