Helpot & nopeat vegaaniset kasvispiiraat

Kaupallinen yhteistyö: Tartex

Hyvää maailman vegaanipäivää! Tänään on hyvä päivä herkutella kasvis-ja vegaaniresepteillä ja juhlistaa sitä, miten valinnoilla voidaan vaikuttaa. Ajatelkaa, miten paljon vegaanituotteiden määrä on lisääntynyt kaupoissa kahden vuoden aikana ja miten helppoa nykyään ravintoloissa on saada oikeasti herkullista kasvisruokaa? Me kuluttajat olemme omilla valinnoillamme saaneet aikaan sen, että kasvisruokailu on nykyään paljon vaivattomampaa, kuin muutamia vuosia sitten. Uskon myös vahvasti siihen, etteivät vegaanisuus ja kasvissyönti ole vain ohimeneviä trendejä, vaan muutos on pysyvää.

Vaikka nykyisin uusia vegaanivalmisteita tuntuu ilmestyvän kauppojen hyllyille kuin sieniä sateella, niin on olemassa myös tuotteita jotka ovat olleet myynnissä jo vuosien ajan. Näistä hyvä esimerkki on legendaarinen kasvistahna Tartex, jota on valmistettu jo vuodesta 1942 alkaen! Tartex on täysin vegaaninen, gluteeniton ja myös palmuöljytön tuote, joka muistuttaa maultaan erehdyttävästi maksamakkaraa. Olen kuullut että Tartex jakaa vahvasti mielipiteitä, osa rakastaa ja osa vihaa – itse olen kuulunut aina ensiksi mainittuihin, olihan maksamakkara yksi salaisista herkuistani lapsena.

Tartexia käytetään varmasti yleisimmin ihan sellaisenaan leivänpäällysenä, mutta se sopii myös hyvin ruuanlaittoon ja suolaiseen: vai miltä kuulostaisi maksaton maksalaatikko tai vegevoileipäkakku? Itse inspiroiduin tätä reseptiä pohtiessani kekseliään reseptineron Juulian kauniista sadonkorjuupiirakasta, sillä en ennen tuota ollut koskaan tullut ajatelleeksi että Tartexhan olisi loistava soosi kasvispiirakoiden pohjalle! Koska rakastan rennon rustiikkista ruokaa, syntyivät nämä syksyiset minigaletet, helpot kasvispiiraat. Näiden tekemisessä ei nokka kauan tuhise!

PIENET KASVISPIIRAAT (vegaaninen)
4 kpl

Pohja
4,5 dl vehnäjauhoja
125g margariinia (sininen keiju)
0,5 tl suolaa
ripaus sokeria
5 rkl kylmää vettä

Täytteet

Tartex Yrtti-kasvistahnaa tai Tartex-valkosipulitahnaa
n. 100g kirsikkatomaatteja
n. 100 g herkkusieniä (tai suppilovahveroita, kanttarellejä..)
1 sipuli
puolikas pieni kesäkurpitsa
puolikas pieni paprika
ripaus suolaa & mustapippuria

Valmista ensin pohja. Sekoita jauhot, suola ja sokeri. Nypi margariini joukkoon. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina on helposti muotoiltavaa. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin tekeytymään täytteiden valmistumisen ajaksi.

Pese ja pilko sienet ja paprika. Viipaloi kesäkurpitsa, puolita kirsikkatomaatit ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli pannulla öljyssä, lisää sienet ja paista kypsiksi. Mausta halutessasi ripauksellaa suolaa ja pippuria, mutta koska Tartexissa on jo suolaa, kannattaa maustamisen kanssa olla varovainen. Kuullota myös kesäkurpitsaa ja paprikaa kevyesti pannulla.

Tein aluksi piirakat neljällä eri täytteellä kuten kuvissa (sieni-sipuli, tomaatti, paprika ja kesäkurpitsa), mutta päädyin lopulta siihen tulokseen että parhaimman makuinen galette on näiden kaikkien yhdistelmä. Tomaattipiiras toimi ehkä parhaiten sellaisenaan valkosipuli-tartexin kanssa.

Muovaile taikinasta neljä pyöreää levyä leivinpaperille. Pursota jokaisen levyn keskelle tartexia ja lado päälle kasvikset. Käännä pohjan reunat täytteen päälle ja halutessasi voitele piiraat ennen paistamista esimerkiksi kauramaidolla. Paista 225-asteisessa uunissa n. 25-30min.

Vinkki: Itse käytin herkkusienipaketin (yleensä 200g) sekä kesäkurpitsan ja paprikan loput toiseen ruokaan, mutta jos haluat käyttää kaikki raaka-aineet kerrallaan, tee kaksinkertainen pohja ja saat 8 minipiirasta tai vaihtoehtoisesti kaksi isoa galettea.

Onko sinulle Tartex tuttu tuote – ja jos on, kumpaan leiriin kuulut: vihaajiin vai rakastajiin?

Related Post

one comment on Helpot & nopeat vegaaniset kasvispiiraat

  1. Hei, pysyykö nämä hyvin kädessä sormin ruokailtavaksi nuotiolla? voisikohan näitä lämmittää nuotion päällä ritilällä? Etsinnässä metsäsynttäreille muutakin suolaista syötävää kuin makkara. 😋

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *