Vegaaninen ramen-keitto

Kaupallinen yhteistyö: Iittala & Asennemedia

Vegaaninen ramen-keitto
Ruokahimotukset vaihtelevat mulla kausittain. Viime keväänä olin hulluna vietnamilaisiin kevätrulliin (rakastan niitä edelleen), mutta nyt minulla on menneillään ramen-kausi. Tuntuu että aina kun joku kysyy, ehdotan ruokapaikaksi ravintolaa josta saa ramenia. Olen todistettavasti herännyt myös kerran keskellä yötä ramen-himoon. Kyse on siis melkeinpä hulluudesta.

Ramen on siis yksinkertaisesti nuudelikeitto, johon tulee lisäksi erilaisia täytteitä, perinteisesti kananmuna, jotain kasviksia ja proteiineja. Itse olen syönyt vain vegaanisia rameneita, joten syömissäni keitoissa on ollut täytteinä mm. tofua, sieniä, seitania ja kasviksia. Tärkeintä ramenissa on kuitenkin se liemi, se tuo maun annokseen. Itsehän olen muutenkin nimenomaan liemi-ihminen, lapsena ryystin kalakeitosta aina sen liemen mutta jätin täytteet lautaselle.

Erityisen rakastunut olen Fat Ramen-ravintolan kukkakaaliramen-annokseen. Siinä on ihanan maukas liemi, pieniä seitanpaloja ja rapeaksi paistettuja ruusu-ja kukkakaaleja. Kun olin tilaamassa kyseistä annosta kolmannen kerran yhden viikon sisään, tuli ensimmäistä kertaa mieleeni, että tätähän pitäisi kokeilla tehdä itse. Näin myös tein: lopputuloksesta ei tullut samanlainen kuin siitä Fat ramenin kukkakaaliramenista, mutta niin herkullista kuitenkin, että haluan jakaa reseptin teille. Tässä yhdistyvät ihanan rapeat, uunissa paahdetut kukkakaali ja ruusukaali ja maukas liemi – enempää ei voisi ramen-hullu toivoakaan.

Iittalan Raami-astiat ovat mielestäni ruokakuvaajan unelma. Puhtaan valkoisilta astioilta kaikki annokset näyttävät hyvältä ja kauniit tammiset puutarjottimet tuovat lämpöä kattauksiin. Joka kulho ja kuppi tekee mieli täytttää jollain kauniilla, värikkäällä ruualla. Kirjoitin aikaisemminkin siitä, miten Raami ei vie koskaan tilaa itse päätähdiltä, kuten annoksilta tai pöydän ympärillä istuvilta ihmisiltä. Se vain luo kauniit kehykset tärkeille hetkille.

Oikeastaan Raami-astiat sopivat täydellisesti Ramenin tarjoiluun, ihan nimensäkin puolesta. Raami ja ramen. Jos ramenia haluaisi tarjoilla useammalle, voisi nuudelit keittää valmiiksi jokaiselle omaan kulhoon ja täytteet lajitella omille lautasilleen ja liemen kannuun, että jokainen saisi kasata itse oman annoksensa.

Vegaaninen Ramen-keitto (kukkakaaliramen)

100g ruusukaaleja
100g kukkakaalia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

200g vehnänuudeleita
kevätsipulia
+ halutessasi jotain proteiinia, esim. Yosa kaurapala tai tofu

Liemi

1 l vettä
1 rkl kasvisfondia
1 valkosipulinkynsi
1 pieni pala inkivääriä
1/2 tl chilijauhetta
1 tl sokeria
1 miso-keitto maustepussi
1 rkl soijakastiketta
2 rkl sitruunamehua
(1 rkl no fish-kalakastiketta)

Puolita ruusukaalit ja poista niistä kanta. Pilko kukkakaalit pieneksi ja paloittele kukkakaalin kukinnot ja varsi pieniksi. Sekoita kukkakaalit ja ruusukaalit kulhossa oliiviöljyn suolan ja pippurin kanssa. Kaada kaalit leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paahda niitä 225-asteissa uunissa n. 20-25 minuuttia.

Keitä liemi vedestä ja kasvisfondista. Lisää joukkoon pieneksi pilkottu valkosipulinkynsi ja inkivääri sekä chilijauhe, sokeri, miso-maustepussi ja soijakastike. Halutessasi voit käyttää myös No fish-kalakastiketta makua tuomaan, kastiketta myy mm. vegekauppa. Anna liemen porista n. 5 minuuttia ja sen jälkeen siivilöi siitä sattumat pois. Lisää lopuksi mukaan sitruunan mehu.

(jos haluat mukaan tofua tai kaurapaloja, kuutioi ja paista ne rapeaksi pannulla tässä vaiheessa.)

Pilko kevätsipuli pieneksi. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Laita nuudelit tarjoilukulhojen pohjalle, kaada päällä liemi ja lisää lopuksi uunissa paahdetut kukkakaalit ja ruusukaalit. Viimeistele kokonaisuus kevätsipulilla ja nauti. Perinteisesti ramen nautitaan siis niin, että liemi ryystetään lusikalla ja täytteet syödään puikoilla, mutta puikkojen puuttessa me käytimme haarukkaa ja lusikkaa.

Huom! Jos et pidä kukkakaaleista tai ruusukaaleista, voit vaihtaa täytteet mielesi mukaan. Perinteisesti ramen-annoksessa voi olla mm. sieniä, maissia, pinaattia ja tofua.

Kuvissa näkyvät Iittala-tuotteet saatu osana vuosiyhteistyötä:

Raami Kulho 0,62l
Raami lautanen 17cm
Raami karahvi 1l
Raami tarjoilualusta tammi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *