Kesäruokaa: kermainen herkkusieni-perunapannu

Kaupallinen yhteistyö: Iittala & Asennemedia

Viime aikoina on eletty onnellisia aikoja. Lähes joka päivä olen saanut syödäkseni jotain tuoretta, suoraan kasvimaalta nostettua. Aamut olen usein aloittanut jugurtilla itsepoimittujen marjojen kera ja lounaaksi olen tehnyt uusia perunoita voi-sipulikastikkeella useammin kuim jaksan edes muistaa. Mikään ei varmaan koskaan tule maistumaan niin hyvältä, kuin itse kasvatettu ruoka!

Kasvimaalta tulee parhaillaan paljon perunaa, kesäkurpitsoja ja marjoja, joten viime aikoina kokkailuni ovat pyörineet pitkälti näiden herkkujen ympärillä. Uusien pottujen lisäksi testissä ovat olleet täytetyt kesäkurpitsat, kesäkurpitsapasta, marjakiisselit (kiisseli on mielestäni ihan aliarvostettu herkku!) ja monenlaiset salaatit. Yhdeksi tämän kesän lempiresepteistäni on osottautunut tämä yksinkertainen peruna-herkkusienipaistos, joka valmistuu koti-tai mökkikeittiössä noin puolessa tunnissa ja vie aina kielen mennessään. En ole itse puutarhahommiltani joutanut vielä sienimetsään, siksi kaupan herkkusienet, mutta vielä herkullisempi tästä pannusta tulee jos käyttää vaikkapa kanttarellejä.

Iittalan Tools-ruuanvalmistusasiat ovat kokkailujeni kivijalka. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat ja pannut ovat käytännössä ikuisia, jos niitä vain huoltaa oikein. Yleensä valmistelen pannut öljyllä ennen käyttöä, jotta ruoka ei tartu pannuun kiinni niin helposta. Koska Tools-pannut ja kattilat ovat myös uuninkestäviä, ne sopivat mainiosti tällaisiin ruokiin, jotka siirretään liedellä paistamisen jälkeen uuniin. Tools-kattilat ovat muuten parhaillaan alennuksessa Iittalan verkkokaupassa, vinkkinä kaikille joiden keittiönkaapit kaipaavat tyylikästä mutta toimivaa täytettä.

Vegaaninen “pyttipannu” uusista perunoista, parsasta ja herkkusienistä

1 tlk kaurakermaa
4 rkl valkoviiniä
1 rkl kasvisfondia
1 valkosipulinkynsi
ripaus paprikajauhetta
n. 5 tuoretta parsaa (tai enemmän, jos haluat)
250g tuoreita herkkusieniä tai kanttarellejä
puoli kiloa uusia perunoita
suolaa ja pippuria

1. Pese perunat huolellisesti ja hienonna valkosipuli. Puhdista ja halkaise sienet. Huuhtele parsat, katkaise puumainen tyvi pois ja pilko ne kolmeen osaan.

2. Keitä perunoita hyvin suolatussa vededessä n. 10 minuuttia. Keittoajan loppupuolella lisää keitettyyn veteen myös parsat, ne saavat pehmetä vedessä n. 2 minuutin ajan.

3. Perunoiden kiehuessa paista sienet kullanruskeiksi uuninkestävällä paistinpannulla. Laita ensin pannulle tilkka öljyä ja anna pannun lämmetä kuumaksi, ennen kuin laitat sienet pannulle.

4. Sekoita kulhossa kaurakerma, valkoviini, hienonnettu valkosipuli, kasvisfondi ja paprikajauhe.

5. Lisää keitetyt perunat ja parsat sienten joukkoon pannulle. Kaada mukaan myös kermaseos ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. Anna hautua muutaman minuutin ajan, kunnes alkoholi on haihtunut pois.

6. Lopuksi laita pannu 200-asteiseen uuniin 3 minuutiksi grillivastusten alle, jotta se saa kauniin värin. Tarjoile esimerkiksi raikkaan kesäsalaatin kera.

Kuvissa näkyvät Iittalan astiasarjat:

Raami
Teema Tiimi
Tools
Piano

3 comments on Kesäruokaa: kermainen herkkusieni-perunapannu

  1. Ihanan näköinen esillepano! Pitkään jo olen metsästänyt pyöreää pöytää ja siihen sopivia tuoleja — mikä pöytä sulla on pöytäliinan alla ja mistä nuo ihanat tuolit ovat?

    1. Kiitos Katarina! Liinan alla on puinen vanha taittopöytä, jonka olen löytänyt tori.fi:stä. Se vaatii vielä vähän käsittelyä, ennen kuin uskallan käyttää sitä ilman pöytäliinaa 🙂

      Musta tuoli on kierrätyskeskuksesta, vaalea HAY:n.

  2. Hei Viena! Ihana blogi. 😍 Miten tehdään vegaaninen voi-sipulikastike uusille perunoille?

Comments are closed.