3x vegaaniset arkireseptit: Bolognese, Palak paneer ja maapähkinäwokki

Vegaanisia arkireseptejä jaossa taas pitkästä aikaa! Viime aikoina keittiö on käynyt suorastaan kuumana, kun päivän kaikki ateriat syödään nykyisin kotona. Tilanne on herättänyt oikean kokkausinnon: nykyisin meillä suunnitellaan innolla aina viikon ateriat kerralla ja päivän alkaessa mietitään aina ensiksi mitä ruokaa tehdään. Paljon on tehty vanhoja ja tuttuja ruokia, kuten makaronilaatikkoa, avokadopastaa ja linssikeittoa, mutta uusiakin reseptejä on kokeiltu ahkeraan tahtiin. Ajattelin siis aktivoitua myös toimivaksi todettujen reseptien jaossa: tässä ensiksi kolme arkeen loistavasti  sopivaa vegaanista ruokaa, joita meillä valmistetaan tätä nykyä aika usein.

3x vegaaniset arkireseptit: Bolognese, Palak paneer ja maapähkinäwokki

Vegaaninen herkkubolognese

Tähän bologneseen riittää lyhyempikin haudutusaika, mutta jos malttaa kastikkeen tekeytyä rauhassa, on lopputulos suorastaan herkullinen. Suosittelen vegejauhikseksi Muu kaurajauhista tai Lidlin Next Level-kaurajauhista, niillä saa todella herkullisen lopputuloksen!

1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 porkkana
1 varsisellerin varsi tai pieni pala juuriselleriä
n. 300g vegaanista “jauhelihaa”
1 dl punaviiniä
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl oreganoa
1/4 tl tmjamia
suolaa ja pippuria

Lämmitä oliiviöljy paistinpannulla ja lisää sipuli ja valkosipuli ja anna pehmetä. Lisää joukkoon vegejauhis ja ruskista. Lisää punaviini ja kiehuta hetki, kunnes osa nesteestä on haihtunut. Sekoita joukkoon vielä tomaattimurska, mausteet ja raastettu / pilkottu selleri sekä porkkana.

Laske lämpöä ja hauduta bolognesea miedolla lämmöllä n. tunnin ajan. Kastike on valmista, kun seos on paksua ja maut tiivistyneet.

Tarjoile nauha-tai tagliatellepastan kera. Rouhi valmiin annoksen päälle hiukan mustapippuria. Voit myös koristella basilikalla.

Vegaaninen Palak Paneer

ihastuin tähän pinaatticurryyn ehkä vähän poikkeuksellisessa paikassa, eli opinahjoni kouluruokalassa. Sen tiistailounaan jälkeen päätin, että tätä herkkua tehdään myös kotona!

1 pkt maustamatonta tofua tai kaurapalaa
2 sipulia
0,5 tl garam masalaa
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl caynne-pippuria
suolaa
oliiviöljyä paistamiseen

Kastike: 
5 dl tuoretta pinaattia (tai 450g pakastepinaattia)
4 valkosipulinkynttä
0,5 dl tomaattimurskaa
0,5 dl vettä
0,5 dl kookosmaitoa
2 rkl cashew-pähkinöitä
1 chili pilkottuna
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl suolaa
0,5 tl kookossokeria

Kuutioi tofu tai kaurapalat ja paista pannulla öljyssä rapeiksi. Lisää joukkoon sipuli ja kuullota. Lisää joukkoon mausteet eli garam masala, juustokumina, caynne-pippuri ja ripaus suolaa. Paista vielä n. 10 minuutin ajan, kunnes palat ovat kullanruskeita.

Pese pinaatit ja kuori valkosipulinkynnet. Blendaa tehosekoittimella kaikki kastikkeen ainekset tasaiseksi massaksi. Kaada massa tofujen päälle ja mausta vielä makusi mukaan sopivaksi garam masalalla ja suolalla. Hauduta vielä kannen alla reilut 10 minuuttia. Tarjoile palak paneer riisin kanssa.

Alkuperäinen ohje on Jalotofun sivulta.

Vegaaninen maapähkinä-tofuwokki

eli maailman maukkain kasviswokki maapähkinävoin ystäville

1 pkt maustamatonta tofua tai kaurapalaa
1 pieni parsakaali tai pussillinen broccolinejä
1 paprika
1 pss Satay-kastiketta
200g kookoskermaa
0,5 dl maapähkinävoita
puolikas kasvisliemikuutio
1 dl vettä
100g pakastemaissia
tuoretta korianteria
lime lohkottuna
nuudelia

Kuutioi tofu tai kaurapalat ja paista pannulla öljyssä rapeiksi. Lisää pestyt ja pilkotut parsakaalit / broccoliinit ja paprikat ja paista hetki. Lisää satay-kastike, kookoskerma, maapähkinävoi ja murennettu liemikuutio. Lisää kastikkeeseen vettä ja maissit, anna kiehua muutama minuutti.

Tarjoile kastike keitettyjen nuudelien kanssa, koristele korianterilla ja limelohkoilla.

one comment on 3x vegaaniset arkireseptit: Bolognese, Palak paneer ja maapähkinäwokki

  1. Testattiin maapähkinä-tofuwokki ja oli parasta ruokaa, mitä on vähään aikaan tullut syötyä. Kiitos huippureseptistä!

Comments are closed.