Matkailua kotimaassa: Turku ja ihanat ravintolat

Kesä 2020 on kotimaan matkailun kesä. Ulkomaille matkustaminen lomamielessä ei ole nyt kovin suositeltavaa tai edes mielekästä, mutta itseäni se ei haittaa, kun Suomi on täynnä upeita kohteita! Lapsuudessani matkasimme aina pääosin kotimaassa (asuntovaunulla!) ja opin jo silloin, että Suomi on kesällä ihan mielettömän upea maa, täynnä nähtävää ja koettavaa. Haluan siksi tuoda esille myös täällä kiinnostavia kotimaan kohteita – ensimmäisenä luvassa on Suomen entinen pääkaupunki, ihana ja valloittava Turku.

Teimme viime viikolla pienen työ-ja lomamatkan Turkuun, mukana oli poikaystäväni lisäksi ystäväni Arttu ja Janita. Meillä oli aivan ihanat kolme päivää! Nimesimme Turun uudelleen ‘Suomen Italiaksi’, koska matkan aikana joku meistä huudahti aina välillä “ihan kuin Italiassa!” – ja kesäkuun helteissä tuo kaunis kesäkaupunki tuntuikin tavallista eksoottisemmalta. Turku on minulle vanha tuttu, olen käynyt siellä vähintään kerran vuodessa jo useamman vuoden ajan, mutta silti taas se antoi paljon kaikkea uutta.  Koska yksi reissumme päätavoitteista oli hyvin syöminen, niin tämä vinkkikatsauskin on hyvin ravintolapainotteinen – postauksen lopusta löydät myös muitakin reissuvinkkejä Turkuun. Suurkiitos kaikille seuraajilleni, jotka vinkkasivat mielenkiintoisia paikkoja!

Fontana

Ihan Turun keskustasta löytyy minulle uusi tuttavuus, Cafe Fontana. Ravintola on sisustukseltaan älyttömän kaunis ja valoisa – tällaisen paikan haluaisin minäkin kotikulmilleni! Kävimme Fontanassa iltapäivädrinkeillä ja jaoimme mansikka-mozzarella-toastin, joka vei hyvin pikkunälän kahdelta syöjältä. Seuraavalla reissulla testaisin mielelläni Fontanan lounaan tai voisin mennä istumaan iltaa sen terassille pidemmäksikin aikaa.

Café Art

Aina kun käyn Turussa, käyn myös Café Artissa, se on ikään kuin perinne. Sijainti jokirannassa on lyömätön, täällä kelpaa istuskella lämpimänä päivänä pidempäänkin. Kakkuja, leipäsiä ja tietenkin hyvää kahvia, muuta en kahvilalta kaipaakaan.

Testaamatta tällä reissulla jäi meille suositeltu Fabbes café, josta saa aamupalaa, kahvia ja kakkuja, myös vegaanisena!

Kakolanruusu

Kun kysyin suosituksia Turkuun, todella moni suositteli Kakolanruusua. Olen käynyt täällä pari kertaa aiemmin, mutta alueen rakennustyöt ovat silloin olleet vielä aika paljonkin kesken – nyt kakolanmäki on kokenut hurjia muutoksia sitten vankila-aikojen. Kakolaan pääsee eksoottisesti funikulaarilla, Suomen ensimmäisellä ulkona kulkevalla ovihissillä, toki portaitakin voi käyttää. Kakolanruusussa tarjoillaan sesongin raaka-aineita hyödyntäviä, jaettavia annoksia – tilasimme koko pöytäseurueelle yhteiset safkat ja melkein itketti taas, kun ruoka oli niin hyvää! Ainoa mikä jäi harmittamaan, oli se etten tilannut itselleni extra-annosta uusia perunoita. Pääsimme maistelemaan illan aikana myös paikan ‘baarivelhon’, Henri Karlssonin taikomia drinkkejä ja nautimme kesäillan lämmöstä ihanalla terassilla, josta löytyi myös tuo kasvihuone. Mielestäni ravintola, jonka terassilla on kasvihuone, ei vaan voi olla huono.

Kakolanmäeltä löytyy myös erittäin paljon suositeltu ja kehuttu bageri Å, jonka leipää tarjoiltiin Kakolanruusussakin. Jos pidät croissanteista, käy ehdottomasti täällä!

[Hügge]

Ensimmäisenä Turku-iltanamme testasimme jokirannassa sijaitsevan Hüggen, joka tarjoilee maukasta ruokaa ‘vegetarian food for everyone’-periaatteella. Tilasimme muutaman jaettavan annoksen, josta mainittakoon erityisesti Hüggen flatbread ja taivaallinen porkkanahummus, tomaatti’tartar’, sekä suusssasulavat maissifritterit. En käynyt ravintolassa sisällä lainkaan, koska terassi oli täydellinen valinta lämpimään kesäiltaan. Jos haluat päästä maistelemaan erinomaista kasvisruokaa, mene Hüggeen! Neljä pienempää annosta riitti viemään kahdelta ruokailijalta nälän täysin.


Gaggui Kahvila

Jos etsit kahvilaa läheltä Turun rautatieasemaa, testaa kahvila Gaggui. Ulkoa päin en meinannut edes huomata tätä pientä paikkaa, mutta sisältä löytyikin oikea kahvilahelmi persoonallisen ja upean sisustuksen kera. Täältä löytyi mitä mainioin avokadoleipä ja älyttömän herkullinen, brita-kakun tyylinen ‘kesäkasa’ kahvin seuraksi. Täältä löytyy myös paljon vegaanisia vaihtoehtoja!

 Myös näitä kannattaa kokeilla Turussa:

-Päiväretki kauniiseen Ruissaloon. Kivoja pyöräreittejä, ihania hiekkarantoja, kasvitieteellinen puutarha ja kesäkahvila Villa Kuuva. Ruissalon Telakka on myös upea paikka ja sieltä löytyy myös hyväksi kehuttu Zaké Pizzeria & Wine Bar.

-Samppalinnan maauimala on mainio paikka viettää helteistä kesäpäivää.

-Kesäkahvila Padolla vuokraa kanootteja Halistenkosken kupeessa, siellä pääsee melomaan kauniissa maisemissa.

-Jos haaveilet jokiajelusta, saa kuudellakympillä vuokrattua tunniksi Lånan piknik-veneen 2-8 hengelle. Lånan veneet toimivat sähkökäyttöisesti ja ne ovat täysin päästöttömiä.

-Aurajoen ranta keskustassa on kaikenkaikkiaan kaunis alue ja täynnä monia kokeilun arvoisia ravintoloita.  Iltaa voi mennä istuskelemaan vaikka jollekin sympaattisista jokilaivoista.

Minkä kohteen sinä vielä lisäisit listaan? Mikä on oma lempipaikkasi Turussa?