Hyvän unen ainekset

Kaupallinen yhteistyö: IKEA & Asennemedia

Hyvän unen merkityksestä puhutaan paljon, eikä turhaan: uni on hyvinvoinnin yksi tärkeimmistä peruspilareista ja välttämätöntä lepoa aivoille ja mielelle. Hyvä uni vaikuttaa kykyymme keskittyä, oppia uutta, motivoitua ja ratkoa ongelmia. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin sen ymmärrän: aina kun olen nukkunut hyvin, voin paremmin. Saan luovempia ajatuksia ja ideoita ja olen yleisesti parempaa seuraa läheisilleni. Uni vaikuttaa kaikkeen.

Aikuinen ihminen tarvitsee keskimäärin 7-8 tuntia unta yössä. Tämä toteutuu itselläni useimmiten, mutta silti toisinaan kärsin uniongelmista: yleisimmin ne johtuvat työstressistä ja arjen hektisyydestä, mutta toisinaan myös vain huonoista olosuhteista. On tärkeää tiedostaa, että hyvään uneen voi vaikuttaa yllättävän paljon itse omilla toimillaan ja pienellä suunnitelmallisuudella.

IKEA unihaaste

Viime kuussa IKEA haastoi minut mukaan hyvän unen kampanjaan. Sain tehtäväksi kirjoittaa unipäiväkirjaa kahden viikon ajan, ja testiviikkojen välissä IKEA antoi minulle kohdennetusti sekä vinkkejä laadukkaampaan uneen että tuotteita paremman unen löytämiseksi.

Ensimmäinen testiviikko oli sama viikko, jolloin palasin täysipäiväisesti töihin kesän jälkeen. Yllätyin, miten voimakkaasti kehoni reagoi loman loppumiseen: koko kesän ajan olin nukkunut ihanasti, ja yhtäkkiä olinkin uniongelmainen. Heräilin yöllä ja kärsin nukahtamisvaikeuksista, kun työasiat pyörivät mielessä. Olin usein illalla käsittämättömän väsynyt fyysisesti, mutta mieli oli levoton ja nukahtaminen siksi hankalaa. Samaan aikaan kotona oli myös menneillään pieni muuttokaaos, kun viikkoa aiemmin poikaystäväni oli kantanut tavaransa kotiini.

Jälkimmäinen testiviikko oli viime viikko, johon olin valmistautunut paremmin. Tein viikonlopun aikana siivouksen makuuhuoneessa ja raivasin sieltä kaiken ylimääräisen kaman pois. Tuuletin petivaatteeet, vaihdoin sänkyyn uudet PUDERVIVA-lakanat, otin käyttöön tavallisen tyynyn tilalle ergotyynyn ja ripustin tankoon osittain pimentävät ANNAKAJSA-verhot. Suunnittelin myös viikon aikataulut niin, että iltaisin olisi tavallista enemmän aikaa rauhoittua ja olla tekemättä mitään ennen nukkumaanmenoa.

Arvaatte varmaan jo nyt kuvitella pienen testini tuloksen: kyllä, nukuin jälkimmäisellä testiviikolla paremmin kuin ensimmäisellä. Mielenkiintoista oli kuitenkin se, että molemmilla testiviikoilla tein oikeastaan yhtä paljon töitä ja ns. stressattavien asioiden määrä pysyi samana. Isoin ero oli se, että jälkimmäisellä viikolla jaksoin paremmin, pysyin virkeämpänä ja minulla oli yllättävän paljon vapaata aikaa töiden ohessa. Ehkä tässä onkin se oivallus: kun omaan hyvinvointiin ja uneen panostaa, niin se ei ole pois “mistään tärkeämmästä”, vaan antaa itse asiassa enemmän aikaa ja voimavaroja arkeen.



Tässä omat tämän hetken vinkkini parempaan yöuneen unipäiväkirjani perusteella:

1) Iltakävely

Iltakävely on juuri tällä hetkellä yksi arjen lempiasioistani. Ihan joka ilta en kävelylle ehdi, mutta joka kerta kun ehdin, huomaan nukkuvani aika kivasti. Kävely on sopivaa matalan sykkeen liikuntaa, joka yhdessä raittiin ilman kanssa auttaa elimistöä rauhoittumaan. Jo lyhytkin kävely yksin tai yhdessä ystävän tai kumppanin kanssa auttaa myöskin käymään läpi päivän tapahtumia niin, ettei niitä tarvitsisi miettiä enää sängyssä.

2) Personoitu tyyny ja peitto nukkujan mukaan

Perusasioita, joita ei voi korostaa liikaa. Vaikka visuaalisesti pitäisin yhdestä isosta peitosta enemmän kuin kahdesta pienestä, niin meillä on kuitenkin poikaystäväni kanssa erilliset peitot. Minä olen vilukissa, joka haluaa iltaisin kääriytyä paksuun untuvapeittoon kuin muumio kääriliinoihinsa, ja poikaystävä taas nukkuu ohuella peitolla, kesäisin pelkällä lakanalla. Tyynytkin meillä erit, sillä jokaisen olisi hyvä valita sopiva tyyny oman nukkumistavan mukaan, ei pelkästään makuuhuoneen visuaalisen ilmeen mukaan. Kaltaiselleni “yöpyöriskelijälle” sopii tyyny, joka tukee eri asentoja yön aikana. Olen nyt viikon ajan nukkunut KLUBBSPORRE-ergotyynyn kanssa ja todennut, että vaikka pystyn kyllä nukkumaan melkein millaisella tyynyllä vain, niin parhaat unet saa silloin, kun niska ja pää ovat oikealla tavalla tuetut.

3) Tarpeeksi pimeä makuuhuone

Pimeyden merkityksen unen laatuun ymmärsin vasta sen jälkeen, kun laitoin makuuhuoneeseen pimentävät verhot. Tämä oli itselleni ihan oikea game changer: en ollut tajunnut aikaisemmin, miten valoisaa makuuhuoneessa on silloinkin, kun yöllä sälekaihtimet ovat kiinni. Kaupungissa ainakin katuvaloista tms. tulee valoa, vaikka yöllä olisikin pimeää. Kesäaikaan saatoin usein herätä valoisuuteen jo aamuyöllä auringon noustessa, vaikka unet oli vielä kesken. Nyt makuuhuoneessamme on ANNAKAJSA-verhojen ansiosta öisin ihanan pilkkopimeää! Rakastan myöskin avata aamulla ja päästää valon sisään makuuhuoneeseen – siitä on tullut oma heräämisrutiinini.

4) Ei puhelinta viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla

“Ei puhelinta tai läppäriä makkariin!” – tämän vinkin olen kuullut monta kertaa ja se on kyllä hyvä ohje: älylaitteiden räpläily ennen nukkumaanmenoa ei ole kovin terveellinen tapa, koska laitteiden säteilemä sininen valo . Itse olen kuitenkin valitettavasti sen verran riippuvainen puhelimestani, etten osaa jättää sitä ainakaan vielä kokonaan toiseen huoneeseen. Mutta viime aikoina olen opetellut sitä, ettei kaiken tarvitse olla heti niin ehdotonta, ja siksi olen tehnyt itselleni lievennetyn säännön: ei puhelinta viimeisenä illalla eikä ensimmäisenä aamulla.

Iltaisin tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laitan puhelimen latautumaan sängyn viereen ja herätyksen ennen iltapesua. Iltapesun jälkeen en enää koske puhelimeen, vaan menen suoraan sänkyyn. Aamuisin taas nousen ylös, käyn juomassa vettä ja vaikka kävelemässä ympäri olkkaria hetken, ennen kuin avaan puhelimen ensimmäisen kerran. Tämä on toiminut itselläni hyvin!


5) Makuuhuoneen sisustus tukemaan hyvää unta

Yksi hyvän unen tekijöistä on myös harmoninen makuuhuone ja miellyttävät vuodevaatteet. Huoneilman olisi hyvä olla raikas ja äänimaailman rauhallinen. Usein tuuletan makuuhuoneessa hiukan ennen nukkumaanmenoa ja saatan laittaa diffuuseriin rauhoittavaa eteeristä öljyä pöhisemään. Materiaaleissa suosin pehmeää pellavaa ja puuvillaa: tummansiniset PUDERVIVA-pellavalakanat ovat miellyttävä uutuus, joihin ihastuin heti. Tiesitkö muuten, että myös väreillä on merkitys mielialaan? Tutkitusti sininen ja vihreä ovat rentouttavimmat makuuhuoneen värit. Ehkä siksi olenkin maalannut makuuhuoneen kokonaan vihreäksi perinteisen valkoisen sijaan. Minusta on ihanaa kun makuuhuoneeni on pieni ja tunnelmallinen soppi, jossa on ihan eri tunnelma kuin muualla kodissani – täällä voidaan rohkeasti yhdistellä tummiakin sävyjä.

IKEA Suomi haluaa kiinnittää huomiota nukkumiseen ja unen määrään ja laatuun osallistavan, digitaalisen unitaideteoksen avulla. Unemme-teos osallistaa suomalaiset jakamaan omaa untansa teokseen, jonka rytmi, liike ja musiikki muuttuu sen mukaan, millaista unta jaetaan. Teokseen voi osallistua jokainen ja sen elämistä pääsee seuraamaan reaaliaikaisesti 10.9.-22.10. osoitteessa ikea.fi/unemmeVerkkosivuston lisäksi teos on esillä musiikkitalon isolla screenilla 20.9. asti yöaikaan klo 24-06.

__

Miten sinä panostat hyvään uneen?