Tunnelmallisiin iltapalahetkiin: tomaatti-ricottagalette

Kaupallinen yhteistyö: @keijutuotteet ja Asennemedia


En muista olenko maininnut siitä, että kanssani asuu nykyään mestarikokki. Poikaystävälleni ruuanlaitto on harrastus, johon hän suhtautuu aika intohimoisesti, ja minä saan nauttia yleensä tuon harrastuksen helmistä. Olen onnellinen osaani, mutta yksi haittapuoli tässä tilanteessa on: oma kokkailuni on jäänyt aika minimiin, ja usein huomaan omalla ruuanlaittovuorollani ehdottavani noutoruokaa tai jotain puolivalmisteita. Olen nyt viime aikoina yrittänyt skarpata ja palauttanut mieleeni erityisesti sellaisia helppoja ja vaivattomia reseptejä, josta kaltaiseni suurpiirteinen (ja myönnetään, vähän laiska) kokki myös innostuu. Siinä missä pikkutarkat ja huolelliset ruuanlaittovaiheet inspiroivat avopuolisoani, niin itse innostun rennon rustiikkisesta ruuasta.

Galette on ollut jo vuosia yksi bravuurini, ja oikeastaan se voi olla kenen tahansa bravuuri, sillä se on niin helppo että sen leipomisessa onnistuu kuka vain. Galette on ranskalainen rento piiras, jonka valmistamiseen ei tarvita edes piirakkavuokaa ja täytteeksi kelpaa melkein mikä vain, suolainen tai makea. Sesongin mukaan täytetyt piiraat ovat lemppareitani: esim. nyt voisi toimia veriappelsiinigalette ja vähän keväämmällä parsagalette. Tällä kertaa toteutin iltapalalle teen kanssa nautittavaksi tarkoitetun suolaisen piirakan, jossa yhdistyvät värikkäät kirsikkatomaatit ja kermainen ricottajuusto. Galette vaatii ehkä hitusen enemmän vaivaa kuin iltapalavoileivät, mutta palkitsee lopputuloksellaan!



Olen käyttänyt Keijun levitteitä jo pitkään, Keijun laktoositon kasvisrasvalevite eli ns. “Sininen Keiju” on ollut se kotimainen ja oikeasti hyvänmakuinen tuote, jota on olen käyttänyt lähes kaikessa vegaanisessa leivonnassa ja ruuanlaitossa. Keiju Kaura on minulle siis miellyttävä uutuus – se on sekä vegaaninen että palmuöljytön. Tuotteelle on myönnetty Sydänmerkki, joka kertoo sydänterveydelle paremmasta valinnasta rasvan laadun ja suolan suhteen. Makunsa puolesta Keiju Kaura -levite toimii mielestäni loistavasti sekä leivän päällä että leivonnassa – etenkin tällaisissa taikinoissa, joissa jauhoihin sekoitettavan rasvan pitäisi olla pehmeää. Galetten pohjataikina syntyy valehtelematta viidessä minuutissa!  Anne oli kokeillut myös Keiju Kauraa ruuanlaitossa, käy tsekkaamassa helpon sieni-riisipannun reseptin Annen blogista.


Tomaatti-ricottagalette

Pohja

4,5 dl vehnäjauhoja
125 g Keiju Kaura -levitettä
1 tl suolaa
ripaus sokeria
3-5 rkl kylmää vettä

Täytteet

rasiallinen kirsikka-tai luumutomaatteja eri väreissä
1 valkosipulinkynsi
125 g ricotta-juustoa
pieni pala parmesania
kourallinen tuoretta basilikaa ja timjamia
suolaa
mustapippuria
(kananmuna voiteluun)

Valmista ensin pohja. Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Nypi joukkoon Keiju Kaura -levite. Lisää jääkylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina on helposti muotoiltavaa. Kääri taikina kelmuun ja anna sen tekeytyä jääkaapissa n. tunnin verran.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja valmistele täytteet. Pese ja siivuta kirsikkatomaatit ja hienonna tuoreet yrtit sekä valkosipuli. Laita tomaattisiivut, yrittihakkelus ja valkosipuli samaan kulhoon ja sekoita varovaisesti. Raasta parmesaania n. puoli desiä valmiiksi.

Ota pohja jääkaapista ja muotoile siitä iso pyöreä levy leivinpaperin päälle. Levitä levyn päälle ensiksi parmesanraaste niin, että pari senttiä reunoista jää vapaaksi. Lisää parmesanraasteen päälle suurin osa ricotta-juustosta nokareina ja levitä sitten päälle yrtti-valkosipulisilpussa pyöritellyt tomaatit. Käännä tämän jälkeen piirakan pohjat varovaisesti täytteen päälle ja lisää lopuksi loput ricottasta.

Paista galettea n. 25min uunissa keskitasolla, kunnes se on

Ps. Saat vegaanisen version korvaamalla ricotta-juuston esim. vegaanisilla juustokuutioilla ja jättämällä parmesanin pois. Voit myös jättää juustot reseptistä kokonaan ja pyöritellä tomaatit  sen sijaan vegaanisessa valmispestossa (n. 1dl).


Kerro, jos innostuit kokeilemaan tätä reseptiä – mitä sinä laittaisit iltapala-galetten täytteeksi?

2 comments on Tunnelmallisiin iltapalahetkiin: tomaatti-ricottagalette

  1. Hei
    Olen luullut, että olet vegaani.
    Saako kysyä, mikä on saanut mielen muuttumaan?

    1. Heippa! Olen jo parin vuoden ajan ollut ns. flexaaja, ja somessakin olen tämän tuonut ilmi eri yhteyksissä, toki tällaiset voi jäädä myös helposti huomaamatta. Mikään ei varsinaisesti ole muuttanut mieltä – edelleen rakastan vegaaniruokaa ja uskon että eläinperäisen ruuan poisjättö on yksi parhaista ilmastoteoista mitä yksittäinen ihminen voi tehdä ja lisäksi muutenkin eettisesti oikea valinta.

      Lipsuminen täysin vegaanisesta ruokavaliosta enemmän kasvissyönnin puolelle tapahtui stressaavassa elämänvaiheessa, kun en ehtinyt miettiä juurikaan syömisiäni – huomasin syöväni lähinnä nuudeleita ja nachoja. Koska mulle sopii palkokasvit huonosti, oli haaste koostaa hektisessä arjessa ruokavalio tarpeeksi tasapainoisesti ja samaan aikaan vegaanisesti. Kokkailen edelleen usein vegaaniruokaa, mutta en enää ole vegaani (enkä oikeastaan koskaan “kunnolla” ollutkaan, koska en luopunut koskaan nahka-ja villatuotteiden käytöstä). Mutta olen edelleen kasvisruuan puolestapuhuja!

Comments are closed.