Kesän 2021 kylvösuunnitelmat: mitä kaikkea kasvatan tänä kesänä puutarhassani?

Kesän 2021 kylvösuunnitelmat / Kaupallinen yhteistyö: Plantagen & Asennemedia

Kesän 2021 kylvösuunnitelmat

On aika käydä läpi tulevan kesän kylvösuunnitelmat: mitä kaikkea aion kasvattaa omalla pihalla tänä vuonna? Kun lähtötilanteena on piha, jossa ei ole kasvanut parin koristepensaan lisäksi mitään muuta kuin terassia ja nurmikkoa, saattavat nämä suunnitelmat tuntua jonkun korvaan vähän suureellisilta. Toisaalta, olen valinnut tänä vuonna istutettavaksi pääosin itselleni tuttuja lajikkeita ja sellaisia kasveja, joiden kanssa olen onnistunut aiemminkin. Kokemusta viljelystä ja eri kasvien vaatimasta työmäärästä on kertynyt jo muutaman vuoden ajalta, joten uskon arvioineeni resurssit oikein. Ja vaikka kaikki suunnitelmat eivät toteutuisikaan, ei se haittaa: suunnittelu on puoli iloa koko hommasta, eikä toteutuksesta tarvitse ottaa liikaa paineita. Puutarhanhoito on silti minulle vain rakas harrastus, ei työ.

Viime viikkojen aikana olemme tehneet hyvin monta reissua Plantageniin: on haettu lavakauluksia, minikasvihuone, paljon taimia ja tietysti kaikenlaisia siemeniä. Meillä on tarkoitus siis viljellä syötäviä kasveja pääosin kasvilavoissa ja pohjatyöt keittiöpuutarhan perustamiseksi on jo aloitettu. Kerron myöhemmin vielä tarkemmin kasvilavatarhan perustamisesta ja pihasuunnittelusta muutenkin, mutta nyt paneudutan pelkästään siihen, mitä kasveja suunnittelen istuttavani tänä kesänä!

vienan-puutarhassa-Kesän 2021 kylvösuunnitelmat



Esikasvatettavat siemenet:

Tomaatit ja vesimelonit. Molemmat kylvettiin pieniin ruukkuihin jo siemenestä maaliskuussa ja pian taimet on tarkoitus siirtää kasvihuoneeseen ulos. Tomaatteja on tulossa useampaa eri lajiketta, ja joitakin niistä kokeilen varmaan kasvattaa ihan tuossa avomaallakin. Viime vuonna testasimme vesimelonia ensimmäisen kerran ja siitä tuli niin herkullinen, että halusimme kokeilla tänä vuonna uudelleen. Jos haluaisit kokeilla tomaattia tai vesimelonia, niin kannattaa ostaa valmiita taimia, sillä siemenestä kasvatettuna kumpikaan ei oikein enää ehdi tälle kesälle.

Kesäkurpitsa ja avomaankurkku. Kesäkurpitsa vaatii noin 3 viikon esikasvatusajan ja viihtyy hyvin lannoitetussa maassa. Kesäkurpitsan kanssa en ole vielä ikinä epäonnistunut: se on hyvin kiitollinen viljeltävä myös aloittelevalle puutarhurille. Avomaankurkun voi myös kylvää suoraan maahan, mutta itse ajattelin nostaa onnistumismahdollisuuksiani esikasvatuksella. Avomaankurkun voi kylvää maahan jo hyvin pienenä taimena.

Kesäkukat. Olen jo aiemmin laittanut esikasvatukseen mm. kosmoskukkaa ja samettiruusuja, ja nyt kylvin lisäksi tsinniaa, kiinanasteria, auringonkukkia ja leijonankitaa. Kaikkien näiden kanssa onnistuin hyvin viime vuonna, joten uskallan toivoa onnistumista myös täällä uudessa paikassa.

VINKKI!

 Etenkin syötävien kasvien taimia kannattaa kylvää maltilla! Ensimmäisenä puutarhakesänäni tein sen vihreen, että laitoin maahan ainakin 5 kesäkurpitsan tainta ja tomaattejakin taisin esikasvattaa yli 10. Lopputuloksena kesäkurpitsaa tuli niin hirveästi että osa ehti pilaantua penkkiin ennen kuin ehdin ne käyttää ja tomaatintaimistakin osa joutui surullisesti biojätteeseen, kun ne eivät mahtuneet kasvihuoneeseeni.

 Kukkia sen sijaan voi mielestäni kylvää vain niin paljon, kuin tilaa riittää. Niitä ei ole koskaan liikaa!

vienan-puutarhassa-kylvösuunnitelmat 2021
vienan-puutarhassa-kylvösuunnitelmat 2021

Suorakylvönä:

Pinaatti, salaatti ja rucola. Kaikki ovat hyvin helppoja kasvattaa ja satoa tulee nopeasti.

Retiisit, porkkanat ja perunat. Näiden kanssa sama, helppoa on. Jos mahdollista, niin juuresten kylvö kannattaa ajoittaa laskevan kuun aikaan, mutta tietysti nyt kaikki on kiva saada mahdollisimman pian maahan, jotta satoa ehtii tulla kesän aikana. Retiisit kypsyvät muuten todella nopeasti!

Yrtit. Osan yrteistä (kuten basilika ja rosmariini) olen laittanut esikasvatukseen, mutta esimerkiksi tilli, persilja, timjami ja korianteri sopivat myös suoraan avomaalle kylvettäväksi.

Niittykukat. En ole varma, mahtuuko meidän pihalle minnekään niittyä, mutta haaveilla aina voi. Niittykukat eivät vaadi esikasvatusta, vaan siemenet ripotellaan suoraan maahan.

kesäkylvöt kasvimaallesiemenkylvöt kasvimaalle
Valmiina hankittavat taimet:

Perennat (= monivuotiset kukat). Kukkapenkin suunnitelmat ovat vielä vähän vaiheessa, mutta kukkia on saatava, paljon. Pelkät terassin ruukkuistutukset eivät riitä, haluan monivuotisesti kukkivan penkin, josta löytyy ainakin pioneja, syysleimuja ja unikkoja!

Hedelmäpuut. Haaveilen sekä omena -että kirsikkapuusta, mutta ehkä valitaan ensiksi jompi kumpi. Puutarhanhoidossa on hyvä opetella malttia, sillä mikään ei tapahdu hetkessä.

Marjapensaat. Joka puutarhassa tulisi mielestäni olla ainakin yksi marjapensas. Meille on tulossa ainakin mustaherukka, ehkä uskallan kokeilla myös vadelmaa. Mansikkaa kasvatan ehkä amppelissa, sillä tänne pihaan ei oikeaa mansikkamaata mahdu – iso piha ja mansikkamaa onkin sellainen kaukainen tulevaisuuden haave.

vienan-puutarhassa
VINKKI!

 Nyt on hyvä aika tehdä puutarhaostoksia, sillä saat -10% alennusta Plantagenin verkkokaupassa koodilla VIENA10. Alennus koskee koko valikoimaa poislukien grillit ja puutarhakalusteet ja koodi on voimassa 30.5.2021 saakka.

Miltä kylvösuunnitelmat teistä kuulostavat? Mitä sinä aiot kasvattaa tänä keväänä pihallasi tai parvekkeellasi?

one comment on Kesän 2021 kylvösuunnitelmat: mitä kaikkea kasvatan tänä kesänä puutarhassani?

  1. Hyvältä näyttää ja kuulostaa!

    Laitoinkin jo sulle jotain Instagramissa, mutta listaaminen on ihan kivaa! Eli näitä itse yritän tänä ensimmäisenä varsinaisena puutarhakesänä:

    Taimet: bataatti, keräkaali, kukkakaali, parsakaali, kesäkurpitsa, fenkoli, jättikurpitsa, sokeriherne, avomaankurkku (kunhan tämä löytyy)

    Siemenet: retiisi, pavut (yin yang, Ferrari & Saxa), punajuuri, kesäporkkana, talviporkkana, pinaatti, kehäkukka

    Lisäksi: pinkkejä perunoita, valkosipuli, punasipuli ja salottisipuli ja erikseen salaatti-/yrttilaatikko plus minikasvihuone tomaatille ja kuivuudesta tykkäävälle timjamille.

    Tehtiin myös puun alle itselle ja pörriäisille kukkaketo siemenistä ja nyt jää resursseja vielä syömättömille kukille, tsinnioita ja auringonkukkia meinasin ainakin. Myös ikivihreää keijunkukkaa pistin maahan taimina.

    Laitettiin myös pari pensasmustikan tainta (väh. kaksi on hyvä laittaa pölytyksen vuoksi, sanottiin), kuten sanoit, pensaita on kiva olla ainakin yksi. Vadelmaa oli sentään omasta takaa, katsotaan tuleeko vielä satoa, siirron se kesti yllättäen kyllä viime vuonna.

    Onnea puutarhurointiin! 🙂

Comments are closed.