DIY: TV-taso rottinkiovilla

DIY: TV-taso rottinkiovilla

Meidän yläkerran olohuoneen remontti on edennyt huimaa vauhtia ja sen myötä on tullut ajankohtaiseksi miettiä myös sinne sopivia kalusteita. Ajatuksena on alusta alkaen ollut se, että yläkerran aulaan tulee rennompi “arkiolkkari”, jossa voidaan katsella telkkaria ja löhöillä sohvalla, kun taas alakerrassa on enemmän “edustustilat”. Oikeasti joka huoneessa täällä otetaan rennosti ja löhöillään yhtä lailla, mutta itse olen tyytyväinen kun tv saadaan pois näkyviltä alakerrasta, sillä en ole minkään näkyvillä olevan elektroniikan suuri ystävä. Mieluiten eläisin kodissa, jossa kaikki laitteet olisi mahdollista saada jotenkin piiloon.

Arkiolkkariin on hankittu jo aiemmin tori.fi:stä vuodesohva ja kesällä aloin tosissani metsästämään myös sille telkkarille sopivaa tasoa. Lähtökohtaisesti ajatuksena oli löytää taso käytettynä, ehkä joku vanha hieno senkki tai matala lipasto, mutta jossain vaiheessa innostuinkin ajatuksesta, että toteuttaisimme tason pienenä diy-projektina. Inspiraatio syntyi ensinnäkin rakkaudesta Lundian upeaan rottinkimallistoon ja etenkin Marun jakamasta diy rottinkikaappi -postauksesta, jossa hän maalasi vanhan lundian ja vaihtoi ovilevyt rottinkiin. Jotain tällaista mekin voisimme tehdä itse!

Pitkän metsästyksen jälkeen löytyi tuunausprojektiin sopiva Lundian tv-taso aika tästä läheltä ja tarpeeksi edullisesti. Siispä oli aika alkaa hommiin!

DSC_8259

Tv-taso (tai puolet siitä) näytti ennen tuunausta tältä: mäntypuiset ovet, kuluneet muoviset vetimet ja valkoiset lastulevyt sekä ovissa että taka-ja sivulevyinä. Tavallaan mun mielestä nämä perinteisetkin Lundiat ovat tosi hienoja, mutta meille hain vähän erilaista ilmettä. Tilasin Muovikumilta rottinkia ovia varten, ja löysimme rautakaupasta söpöt messinkiset nuppivetimet. Lisäksi valkoisten sivu-ja takalevyjen tilalle hankimme samankokoiset hyvin ohuet vaneripalat. Maalin suhteen pähkäiltiin pitkään perinteisen peittävän maalin ja puuvahan välillä, ja päädyttiin lopulta Osmocolorin konjakki-sävyiseen puuvahaan, koska se oli rautakaupassa -50% alessa. Ihan ilmainen ei ollut tämä projekti, mutta silti paljon halvempi kuin vastaava uusi.

DIY Tv-tason materiaalikulut:

Lundian tv-taso Torista 80e
Rottinki 60e (rottinkia jäi vielä jonkin verran yli tästä projektista)
Messinkiset nuppivetimet 20e
Vanerilevyt n. 20e
Puuvaha (alessa) 20e

yhteensä n. 200e

DSC_8263DSC_8260
Vanha Lundia uuteen uskoon

Ihan ensiksi irrotimme kaikki osat toisistaan: valkoiset lastulevyt ja vetimet päätyivät sorttiin, kaikki muu säilytettiin. Puuosat hiottiin ensiksi huolella, sen jälkeen ne öljyttiin, samoin vaneripalat. Muutama moka tapahtui matkan varrella, sen vuoksi jouduimme öljyämään ja hiomaan ovet kahteen kertaan ja lopputuloksesta tuli vähän kuluneen ja elävän näköinen. Todettiin kuitenkin yhdessä, että pieni rosoisuus teki ovista oikeastaan vain hienommat! Rottinkipalat vaihdettiin vanhojen valkoisten levyjen tilalle, taka-ja sivulevyt korvattiin vanerilla (tämä oli se eniten hermoja raastava osuus), vetimien toinen kolo kitattiin ja tasoitettiin huonekalukitillä ja uusi nuppivedin ruuvattiin tilalle. Lopuksi koko komeus kasattiin vain yhteen ihailtavaksi, ja kylläpä siitä tulikin upea – ihan täydellinen meidän arkiolkkariin!

DIY: TV-taso rottinkiovillaDSC_8591DSC_8579

Näin jälkikäteen työvaiheita läpikäydessä tuntui, että aika pienellä vaivalla sai ison muutoksen, mutta totuuden nimissä projekti ei ollut ihan niin yksinkertainen ja helppo kuin alunperin luulin. Useamman kerran teki mieli heittää kaapit ikkunasta ulos ja roskikseen. Kuitenkin tässä vaiheessa on helppo olla tyytyväinen siihen, että jaksoimme vastoinkäymisistä huolimatta taistella tämän tuunausprojektin loppuun, sillä kauniimpaa tv-tasoa en osaa oikein meille kuvitellakaan! Ja jos joku innostuu tästä tuunailemaan ja haluaa päästä hiukan helpommalla, suosittelen jättämään ne valkoiset sivulevyt paikalleen – ne oli kiinnitetty sellaisilla pienen pienillä nauloilla, joita oli lähes mahdoton saada mitenkään pois. Toinen juttu minkä voisi ehkä vielä muuttaa, on nuo saranat: joku muu väri kuin valkoinen voisi olla huomaamattomampi ja sopia kokonaisuuteen paremmin, mutta nyt toistaiseksi mennään näillä.

Jos itse saisin päättää, niin tätä ei otettaisi käyttöön lainkaan tv-tasona, vaan lipasto voisi olla käytettävissä kaikkia tällaisia kauniita asetelmia, lehtipinoja ja kynttilöitä varten ja telkkaria voisi säilyttää vaikka vaatehuoneessa. Mutta niin kauan kun jaan kotini tuon rakastamani sellisti-sohvaperunan kanssa, on tehtävä kompromisseja ja siksi telkkarikin pääsee pian tähän oikealla paikalleen. Sitä ennen ehdin onneksi ottaa kuitenkin nämä kuvat, niin omaksi kuin teidänkin iloksenne.

DIY: TV-taso rottinkiovilla

Mitä mieltä te olette lopputuloksesta?