10 kohokohtaa vuodelta 2022

IMG_0384

Mietin pitkään, mitä sanoisin vuodesta 2022. Kun maailmantilannetta miettii, ei voi mitenkään päin ajatella tämän vuoden olleen hyvä. En ole varmaan koskaan aiemmin elämässä tuntenut niin paljon maailmantuskaa ja ahdistusta tulevasta, kuin tänä vuonna. Samaan aikaan myös henkilökohtaisella tasolla vuosi ei ole ollut kovin helppo: olen käynyt  läpi raskaita ja vaikeita juttuja, pettymystä ja surua. Mutta silti kulunutta vuotta läpikäydessäni huomaan, että vuoteen 2022 on mahtunut myös paljon onnen ja ilon hetkiä, toivekkuutta, rakkautta ja myös tärkeitä askeleita työelämässä. Ja juuri näistä hyvistä hetkistä haluaisin tämän kuluneen vuoden ennenkaikkea muistaa, kaikesta ikävästä huolimatta. Siispä tässä listattuna 10 ihanaa / tärkeää juttua menneeltä vuodelta:

DSC_8732

1. Rakkaus

Minun ja sellistin suhteessa ei ehkä ulospäin näkynyt vuoden 2022 aikana mitään isompaa muutosta, mutta silti tuntuu siltä, että juuri tämän vuoden aikana meidän parisuhde on vahvistunut entisestään. Ehkä juuri ne kipeät ja raskaat asiat ovat tuoneet meitä lähemmäs toisiamme ja parisuhde on ollut vaikeuksien keskellä se kannatteleva voima. Jatkettiin tänäkin vuonna jo ennen koronaa alkanutta perinnettä käydä kuukausittain treffeillä ja se on ollut aivan ihanaa – voin suositella kaikille tätä samaa <3

DSC_5793

2. Junareissu Euroopan halki

Heinäkuussa toteutui pitkäaikainen haaveeni, kun matkustimme junalla useamman välipysähdyksen kautta Tukholmasta Kööpenhaminan, Hampurin ja Frankfurtin kautta aina Italiaan saakka. Tuo reissu oli yksi elämäni parhaista ja rakastuin täysin hitaaseen matkustamiseen! Tein myös päätöksen lopettaa lomalentämisen toistaiseksi kokonaan, jatkossa teen siis lomareissuni pintamatkaillen. Suunnitelmissani on kirjoittaa kattava postaus tuosta kesäreissustamme vastaavanlaisesta matkasta haaveileville – pianhan onkin jo hyvä aika alkaa suunnitella tulevan kesän seikkailuja!

DSC_6485

3. Kulttuurialan elpyminen ja mielekkäät musaprojektit

Kahden tuskaisen pandemiavuoden jälkeen tämä vuosi on ollut kulttuurialalle ja sitä kautta myös meidän muusikkoperheelle parantavaa aikaa. Sellisti on tehnyt kevään ja syksyn töitä ammattiorkesterissa ja itse olen saanut olla mukana upeissa projekteissa sekä kuoronjohtajana että laulajana. Laskin, että tänä vuonna olen tehnyt yhteensä 26 keikkaa, joista osa on ollut isompia koko illan konsertteja jotka olen suunnitellut kokonaan itse  ja osa taas pienempiä esiintymisiä yksityistilaisuuksissa. Näiden lisäksi olen ollut myös laulamassa kahdella eri levyllä ja toteuttanut oman kuoroni kanssa yhden levyprojektin alusta loppuun saakka. Musiikkipuolen työt kattavat n. 35% kaikista tuloistani, joten taloudellisestikin kulttuurialan palautumisella ennalleen on ollut iso merkitys.

DSC_3828

4. Yhdeksän vuoden CandoMini-uran päättyminen

Tämä on vähän ristiriitainen kohta tässä listassa, sillä mietin pitkään, että onko kyseessä lainkaan ‘vuoden kohokohta’. Mutta kyllä, tämä oli merkittävä ja tärkeä askel elämässäni. Pitkän ja vaikean pohdinnan jälkeen päätin keväällä, että mun on aika siirtyä sivuun CandoMini-kuoron johtajan paikalta ja lähteä  kohti uusia haasteita. CandoMini on ollut minulle kuin oma lapsi ja olen kokenut kuoron kanssa valtavan merkityksellisiä, elämyksellisiä ja rakkaita hetkiä – irti päästäminen ei ollut ihan helppoa. Mutta ajattelen niin, että jos jossain työssä alkaa tuntua siltä että on liiankin korvaamaton, niin silloin voi olla oikeasti tärkeää pohtia jatkamista vakavissaan. Nyt tiedän, että päätös oli oikea ja hyvä, etenkin kun työni jatkajaksi saatiin ihan loistava ammattilainen. Ja tulevana vuonna pääsemme vielä työskentelemään yhdessä ainakin levynjulkistuksen ja muiden projektien tiimoilta.

IMG_0676

5. Opintojen aloittaminen

Yksi vuoden tärkeimmistä ja parhaista asioista oli päätös palata opintojen pariin. Kävin keväällä pääsykokeissa ja syksyllä aloitin kuoronjohdon opiskelut Tampereen ammattikorkeakoulussa. Minulla on jo yksi ammattikorkeakoulututkinto musiikin alalta, joten akateemisesti tämä koulu ei tuo minulle mitään lisätitteleitä, mutta ammatillisesti jo nyt puolen vuoden jälkeen opinnot ovat antaneet ihan valtavasti! Käytännön tasolla jännitti se, että miten kulkeminen toiseen kaupunkiin sujuu, mutta kaikki on mennyt oikein hienosti. Kuljen junalla Tampereella opintojen vuoksi n. 1-2 krt viikossa ja osa kursseista pystyn hoitamaan Helsingistä käsin. Ja hei mikä parasta, saan myös nyt myös opiskelijahintaisena matkaliput ja konserttiliput!

DSC_4073

6. Kukka ja kuokka

Viime keväänä minusta tuli taas pienen tauon jälkeen podcast-juontaja: aloitimme vaikuttajakollegani-ja ystäväni Satu Koiviston kanssa puutarha-aiheisen podcastin ja instagram-tilin. Olen nauttinut puutarhasisällön luomisesta täysin rinnoin, Satun kanssa on ollut ihana työskennellä ja etenkin instagram-tilin positiivinen vastaanotto yllätti meidät täysin! Samaan aikaan oma puutarhainnostukseni on vain kasvanut entisestään, ja puutarhaprojektit- ja haaveet laajentuneet. Podcastin jatko on tällä hetkellä vähän arvoitus, mutta ainakin instaan teemme varmasti tulevanakin keväänä sisältöä.

DSC_6759

7. Oman pihan kukkaonnistuminen

Puutarha-asioihin liittyen, yksi kuluneen vuoden isoimmista ilonaiheista oli haaveilemani kukkaloisto omalla pihalla. Keväällä käytin paljon aikaa ja vaivaa esikasvatuksiin ja alkukesän hoidin rakkaudella kukkataimiani, ja se palkitsi: kesäkuun lopusta lokakuun alkuun asti sain poimia omalta pihalta mitä upeimpia kukkakimppuja. Olen aina ennen ajatellut, että puutarhassa syötävien kasvien viljely on kaikken palkitsevinta, niin nyt käänsin vähän takkini: kukkiin panostaminen toi kesäkauteen ja oikeasti koko vuoteen ihan hirvittävästi iloa! 

DSC_8341

8. Laulaminen

Laulaminen ansaitsee oman kohtansa, koska muutama vuosi sitten aloin haaveilla siitä että kuorojen johtamisen lisäksi voisin tehdä töitä myös laulajana. V. 2021 haaveet ottivat askeleen eteenpäin, kun pääsin koelaulun kautta ammattikuoron riveihin ja tänä vuonna olen päässyt taas tekemään laulajana ihan mielettömän hienoja projekteja! Aloitin syksyllä seitsemän vuoden tauon jälkeen laulutunnit ja se on ollut ihanaa ja tuonut myös itsevarmuutta oman äänen käyttöön. Olen päässyt laulamaan levyllä mm. Kaija Saariahon musiikkia ja tekemään myös pieniä keikkoja solistina.

aa20adee-95c0-4b12-8a97-6663d8d80127

9. Festarit ja tapahtumat

Kaikki kesäfestarit, mökkibileet ja juhlat. Muutaman vuoden tauon jälkeen on ollut ihan mielettömän ihanaa, kun on taas nähnyt ihmisiä ja ystäviä isompien tapahtumien merkeissä. Tuntuu, että pandemia-aika supisti sosiaalisen piirin tosi pieneksi ja nyt rajoitusten päätyttyä on vihdoin tullut taas enemmän ihania spontaaneja, ei-suunniteltuja kohtaamisia. Näitä toivoisin lisää myös vuoteen 2023!

DSC_6236

10. Ystävät

Viimeisin kohta, mutta ehkä tärkein. Kiitos kaikki ystävät, kun olette kannatelleet tän vuoden yli ja tuoneet iloa ja energiaa mun elämään. Toivottavasti saadaan viettää monia merkityksellisiä hetkiä myös vuonna 2023!