6: Juhlapäivän kattaus


Onnea, rakas Suomi!

Harvoinpa sitä tulee ääneen sanottua, mutta onhan se todellinen lottovoitto, että olen saanut syntyä juuri tähän maahan. Vaikka usein kiroan tätä kylmyyttä ja pimeyttä, ärsyynnyn suomalaisten (myös itseni) sisäänpäinkääntyneisyydestä ja siitä, että aina vähän hävetään kaikkea ihan turhaan ja ahdistun maan pienuudesta, niin silti olen myös älyttömän onnellinen suomalaisuudestani.

Tänään pöytä katettiin koreaksi satavuotiaan Suomen kunniaksi. Mielestäni helpoin tapa saada juhlavuutta illalliselle on tavallisten rutiineiden muuttaminen. Siispä kannoimme ruokapöydän olohuoneeseen kuusen viereen, levitin pöydälle pellavaliinan ja koristelin pöydän kynttilöin ja havunoksin. Oikeastaan muuta ei tarvittu, juhlatunnelma oli taattu. Illaksi puetaan vielä ykköset ylle, luvassa on itsenäisyyspäivän vastaanotto ja tanssit ystävän luona Kulosaaressa. Ihanaa kun on tiedossa kerrankin jotain muutakin kuin pelkkää linnanjuhlien tuijottamista, ja syytä onkin – satavuotissynttäreitäkin juhlitaan vain kerran.

Suomalaisuus näkyy itselleni paljon valinnoissa: niin kodintuotteiden kuin vaatteidenkin suhteen haluan suosia suomalaista, kannattaa lähellä tehtyä työtä. Suomalaisuus ei ole kuitenkaan tuotteissa itselleni mikään itseisarvo, mutta sattumoisin juuri kotimaassamme ymmäretään hyvin sekä kauniin designin että laadukkuuden päälle. Suomalaisuudessa yhdistyvät usein käytännöllisyys ja kauneus. Tässäkin kattauksesta löytyy paljon suomalaisuutta: Iittalaa ja Marimekkoa astioissa, Hackmanin aterimet, kotimaiset kukat ja ihanat HAVI’Sin minulle lahjoittamat kynttilät ja lautasliinat. Vaaleanpunaisella ja valkoisellakin voi mielestäni saada jouluisen juhlavan kattauksen!


Arvonta! 

HAVI’S lahjoittaa suloisen tuotepaketin yhdelle lukijoistani – paketti sisältää 2 pakettia kruunukynttilöitä, ihanan After the Rain-huonetuoksun ja kolme pakettia kauniita lautasliinoja. Kommentoi postaukseen kivoimmat kattausideasi ma 11.12. mennessä, niin olet mukana arvonnassa. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti, lisääthän siis myös sähköpostiosoitteesi (ei näy muille kuin minulle).

Rauhallista itsenäisyyspäivän iltaa!

Related Post

63 comments on 6: Juhlapäivän kattaus

 1. Jouluvalot tuo kivaa tunnelmaa kattaukseenkin! Pattereilla toimivat ovat ehkä helpoin käyttää, koska ei tarvitse miettiä miten johto yltää seinään.

 2. Onpa kaunis kattaus! Itse luotan myös kynttilöiden voimaan kattauksissa. Näin vuoden pimeimpään aikaan kynttilät tulee sytytettyä joka kerta vaikka vain aamupuuron syömisen ajaksi.

 3. Omassa kattauksessani näkyvät myös kotimaiset suunnittelijat ja muotoilu. Minusta ihanimmat ja luonteikkaimmat kattaukset syntyvät, kun kattauksessa on yhdistetty ronskisti eri vuosikymmenten ja tyylilajien edustajia. Rakastan erityisesti 50- ja 60- lukujen arabiaa, jota on ihana yhdistää johonkin uuteen ja selkeä linjaisempaan suunnitteluun. Lisäksi kesällä erityisesti kukat/kasvit ovat kattauksessa ehdottomia, kun taas näin talvella lisävalo kynttilöiden muodossa luo tunnelmaa.

 4. Puhut suomalaisuudesta kattauksessasi ja siitä löytyy mm Havi`s kynttilöitä. Tiedäthän missä ne tehdään? Ne eivät ole kotimaisia Havin kynttilöitä, vaan kaukana siitä. Toivoisin, että tänä päivänä AIDOSTI ja oikeasti arvostettaisiin ja käytettäisiin suomalaista työtä ja tuotteita, eikä vain puhuttaisi siitä. Todella harhaanjohtavaa tällainen “suomalaisuus” kattauksessasi ja kirjoituksessasi. En halua osallistua arvontaan, poltan KOTIMAISIA HAVIN kynttilöitä.

  1. Hei Katri, pahoittelen jos koet kirjoitukseni harhaanjohtavaksi! Korjasin vähän tekstiä niin, ettei siitä saisi väärää kuvaa siitä, että kyseessä olisi nimenomaan suomessa valmistetut tuotteet. Tiedostan kyllä, että nykyisin hyvin harva suomalaisen merkin tuote itseasiassa valmistetaan Suomessa. Kuten kirjoituksessani sanoin, ei suomalaisuus ole minulle mikään itseisarvo, koska usein tuotteiden valmistus voi olla suomessa täysin mahdotonta tai niin kallista, ettei kuluttajat ostaisi tuotetta, kun loppuhinta nousisi niin korkealle. HAVI’s kynttilät tehdään käsimuoteilla, joita ei valitettavasti löydy Riihimäen kynttilätehtaalta, ja sen vuoksi ne valmistetaan suomen ulkopuolella.

   Minulle suomalaisuus tuotteessa tarkoittaa sitä, että brändi ja suunnittelu ovat suomalaista ja laatustandardi on korkea.

 5. Kattaukseeni kuuluu kotimaiset astiat, kynttilät ja maanläheisiä värejä. Tällä hetkellä olen ihastunut myrkynvihreään keittiössäni ja kattauksessakin se näkyy. Pienillä yksityiskohdilla saa kattauksesta kauniin 🙂

 6. Tuoreet kukat ja kynttilät ovat kattauksen peruselementit! Talvella havuilla saa myös kivaa tunnelmaa varsinkin joulukattaukseen. Olipa vaaleanpunainen hyvännäköinen kattauksessa, vaikka ei heti uskoisi.

 7. Kattauksessa tykkään käyttää Marimekon astioita, paaaljon kynttilöitä ja maanläheisiä värejä! Simppeli on yleensä helpoin ja kaunein, mutta välillä voi räväyttää vähän erikoisemmilla yksityiskohdilla. Joku kaunis pionikimppu kruunaa kokonaisuuden. 🙂

 8. Minun kattaukseni tuo esiin nimenomaan kynttilät ja rauhalliset, maanläheiset sävyt. Pöytään on ihana istua kun se huokuu rauhallisuutta ja harmoniaa. Tykkään yhdistellä ruoan ja astioiden sävyjä, jotta pöydän ilme säilyy maltillisena ja kauniina, välillä tosin väripilkuillekin on tarvetta:-)

 9. Kauniit lautasliinat, kukat ja erilaisten astioiden yhdistely ovat minulle tärkeitä kauniin kattauksen luomisessa. Ihastuin noihin kuvissa oleviin lautasliinoihin ja muutenkin seesteiseen kokonaisuuteen 🙂

 10. Rakastan kukkia kattauksessa, ne tuovat raikkautta ja eloa pöytään. Pelkistetyt astiat ja kirkas lasi, ne ovat kattaukseni pohja jonka päälle voi lähteä kokoamaan eri tyylisiä kauttauksia.

 11. Kattaukseeni kuuluvat Iittalan ja Marimekon astiat sekaisin. Näin talvisin pöydässä on melkein aina myös kynttilöitä. Kesällä puolestaan tuoreet kukat, joko suoraan luonnosta tai kukkakaupasta.

 12. Muhkeat pellavalautasliinat tuovat kattaukseen helpolla kauneutta, rouheista ja arvoa. Kynttilöitä, yksi tai rutkasti, niin avot!

  1. Voi hyvää päivää, kirjoitin vauhdilla ja autocorrect pisti ihan omiaan mukaan! Piti olla “pehmeää, robustia rakennetta”.

 13. Juhlavampaan kattaukseen kuuluvat ainakin pellavapöytäliina ja kynttilät. Kauniit ruoka-annokset ja hyvä viini kruunaavat kattauksen.

 14. Omassa kattauksessani näkyvät luovuus ja opiskelijan tiukka budjetti (heh), eli kirpputoreilta löydetyt tuikkukipot ja lasipurkit ovat kovassa käytössä! Kynttilät luovat mielestäni parhaiten tunnelmaa. Joskus tuon mukaan kattaukseen elementtejä luonnosta: kauniita oksia, talvisin havuja, trooppisilta rannoilta tuotuja simpukoita….Tykkään myös ommella itse jämäkankaista erilaisa lautasliinoja, niilläkin saa väriä ja eloa kattaukseen. Eikä kaiken tarvitse olla aina samaa sarjaa tai paria 🙂

 15. En ole mikään kauhean hyvä kattausten tekijä, mutta yritän sytyttää pari kynttilää kun syömme poikaystävän kanssa pöydän ääressä. Mulla riittää kattaukseksi kynttilät ja servetit, tosin inspiroiduin tästä kynttilöiden runsaudesta sinun kuvissasi. Pitää kokeilla vastaavaa! 🙂

 16. Kynttilät, kukat ja lautasliinat tekevät kauniin kattauksen, mutta suuri merkitys on sillä ketä varten katat kauniisti – tunteella katettu on piste iin päälle.
  😍

 17. Ehdottomasti paras idea on kattamisen vapaus. Tietenkin riippuu tilaisuudesta, tarviiko olla muodollinen vai voiko olla vapaampi … silloin tykkään niin paljon yhdistellä eri astiasarjoja, eri valmistajia, uutta ja vanhaa, eri lasisarjoja, aterimet ultramodernit tai vanhat tyyliä Sorsakoski, pöytäliina ja kangasservietit, kynttilöitä, kukkia ja luonnon kasveja … Näiden lisäksi kattaus kannattaa rakentaa pöytäpinnasta ylöspäin kerroksittain, näin siihen tulee enemmän ulottuvuutta, kerroksellisuutta ja näyttävyyttä. =)

 18. Tuoreet kukat tai näin talvisarjaan havut ja vaikkapa mustikanvarvut tuovat aina lämpöisen juhlavaa tunnelmaa.

 19. Harmoninen sekoitus erilaisia astoita, esim uutta ja vanhaa Arabiaa, servetit ja kaiken kruunaava kynttilän valo. Todella kaunis tuo sinun tekemäsi kattaus!

 20. Kynttilät ja valaistus ovat avainasemassa. Tykkäisin käyttää enemmän luonnonmateriaaleja, kuten varpuja ja kukkia, mutta niitä on kaupungissa vaikea löytää ja joskus kukat opiskelijabudjetille kalliita.

 21. Tykkään tehdä kattauksen minimalistisesti. Käytän joko kukkia tai kynttilöitä. Yleensä en kumpiakin yhtä aikaa.

 22. Kynttilät ja lautasliinat/servetit on mun vakiovalinnat kun haluan fiinimmän/mielenkiintoisemman kattauksen.

 23. Pellavaiset lautasliinat ei petä koskaan. Hienompaan juhlapöytään varpuja, havuja tai syyslehtiä. Arboretumeista voi kerätä myös ihan superhauskoja ja kauniita käpyjä, jotka poikkeaa kotoisista lajeista. 🙂

 24. Itselläni toimii kauniin linjakas ja klassinen kattaus ihanilla yksityiskohdilla! Kukat ja kynttilät ovat aivan ihania! ps. Kattauksesi on todella kaunis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *