Hankinnat vauvalle – mitä kaikkea tarvitsee ostaa ennen vauvan syntymää?

Kaupallinen yhteistyö: Wauva
hankinnat vauvalle

Tavarahankinnat vauvalle on iso ja konkreettinen asia, jolla valmistautuu tulevaan uuteen elämäntilanteeseen. Kokonaan uusi ihminen on tulossa maailmaan ja sen lisäksi että itse käy odottajana läpi kehon muutoksia ja henkistä valmistautumista pään sisällä, niin tarvitaan myös konkreettisia hankintoja vauvaa varten. Meille nämä hankinnat ovat olleet puolisoni kanssa myös tärkeä yhteinen asia: molemmat ovat ottaneet selvää eri vaihtoehdoista ja olemme tutustuneet erilaisiin tuotteisiin sekä yhdessä että myös erikseen tahoillamme. Ja kyllä – teimme jo myös hyvissä ajoin excel-taulukon kaikesta mitä olisi hyvä hankkia ja olemme tässä kevään aikana saaneet ruksia taulukosta pikkuhiljaa kohtia täyteen.

Milloin hankintoja vauvalle olisi hyvä alkaa tehdä? Tähän ei ole mitään oikeaa yhtä vastausta, vaan jokainen toimii varmasti oman tilanteensa mukaan. Me emme tehneet mitään hankintoja raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, sillä itse epäilin jatkuvasti raskauden jatkumista. Ensimmäisen symbolisen vauvanvaateostoksen teimme heti NT-ultran jälkeen raskausviikolla 13 ja sen jälkeen olemme hankkineet pikkuhiljaa muitakin tarpeellisia juttuja kotiin. Koska meillä oli etukäteen tiedossa, että loppukevät on töiden ja opintojen puolesta molemmilla kiireistä aikaa, niin halusimme toimia hankintojen kanssa sillä tavalla ajoissa, ettei ihan loppuraskaudesta tarvitsisi enää kesäkuumalla pohtia vaunuvalintoja tai kiertää kaupoissa metsästämässä pakollisia tuotteita. Toisaalta monet asiat voi hankkia myös vaikka sitten vauvan synnyttyäkin tarpeen mukaan – jos ei ole varma jonkun tuotteen tarpeellisuudesta etukäteen, voi sen jättää ostamatta. Se on hyvä ottaa huomioon, että joskus esimerkiksi vaunujen tai kaukaloiden toimitusajat voivat olla useitakin viikkoja, joten periaattessa ajoissa toimiminen kannattaa.

Mitä vauva ylipäätään oikeasti tarvitsee?  Ainakin vaatetta ja vaippoja sekä rakkautta ja huolenpitoa, mutta vauvasta ja perheestä riippuen myös todennäköisesti vähän kaikenlaista muutakin. Jos jotain olen oppinut vauvahankinnoista, niin ainakin sen, että se mikä toisella on pakollinen must have-juttu, voi olla toiselle täysin turha. Mekin olemme tehneet hankintoja vähän omien oletustemme ja ajatuksiemme mukaan, mutta voi hyvin olla että joku tuote jääkin täysin käyttämättä ja joku mikä olisikin tarpeellinen, onkin jäänyt hankkimatta. Meillä hankintojen excel-taulukon pohjana toimi Julia Thurénin laatima Täydellinen lista, joka oli sopivan minimalistinen ja yksinkertainen aloituslistaksi – olemme täydentäneet listaa vähän omien toiveidemme mukaan.

hankinnat vauvalle

Olemme tehneet vauvan hankintoja samalla periaatteella kuin muitakin tavarahankintoja: pyrimme ostamaan kestävää ja laadukasta ja mahdollisuuksien mukaan teemme hankintoja myös käytettynä. Toiveeni on, että kun tuotteet jäävät meille tarpeettomiksi, ne voisivat siirtyä eteenpäin seuraavalle käyttäjälle ja niiden kokonaiskäyttöikä on pitkä. Iloitsen aina, kun löydän jonkun tarpeellisen jutun käytettynä ja erityisen ihanaa on ollut se, että moni vauvatavara ja etenkin iso kasa vaatteita on periytynyt meille lähipiiristä. Haluan itsekin ajatella, että jos lähipiiriin tulee tulevaisuudessa vauvoja, niin voidaan sitten yhtä lailla laittaa tavaroita kiertoon ja auttaa tulevia vanhempia ensihankintojen kanssa.

Osa vauvan tavaroista piti hankkia uutena ja sitä varten suuntasimme pari kuukautta sitten Johanneksen kanssa Tampereelle Wauvakauppaan mukanamme se aiemmin mainittu excel-taulukko ja muutamia toiveita. Wauva oli minulle ennestään tuttu somen kautta ja olin kuullut erityisen paljon hyvää sen loistavasta asiakaspalvelusta ja laajasta valikoimasta – oli ilo myös päästä toteamaan nämä suositukset todeksi itse! Minulla on lähipiirissä aika paljon lapsia, joten mulla oli etukäteen jonkinlainen käsitys siitä, mitä kaikkea vauvalle olisi hyvä hankkia ennen syntymää, mutta täytyy myöntää, etteivät mun tiedot olleet ihan ajan tasalla kaikilta osin. Siispä oli ihan mahtavaa saada Wauvan asiantuntemus avuksi hankintoihin. Tässä postauksessa on nyt listattuna ainakin kaikki oleellisimmat hankinnat, jota olemme etukäteen tehneet.

wauva

Turvakaukalo ja telakka. Tämä oli ehkä meidän tärkein hankinta uutena ja vaihtoehtoja ja eri ominaisuuksia pohdittiin pitkään. Päädyimme Nuna Arra next -kaukaloon, joka täyttää kaikki turvallisuusvaatimukset ja meille tärkeät ominaisuudet. Tässä kaukalossa lapsen on mahdollista matkustaa makavaammassa asennossa myös autoillessa. Nuna käyttää tuotteissaan ympäristöystävällisiä materiaaleja ja noudattaa kansainvälistä ISO 14000 -standardia, joka kattaa yrityksen ympäristövastuut. Kaukaloa varten autoon hankittiin myös kääntyvä Nuna Base next isofix-jalusta.

Vaunut / yhdistelmärattaat. Saimme muutaman vuoden vanhat vaunut ystäväpariskunnalta erittäin edulliseen 2nd hand-hintaan – emme kaivanneet markkinoiden hienointa tai uusinta mallia, vaan meille sopii oikein hyvin siistit perusvaunut, jotka saa kätevästi myös pieneen tilaan. Ostin Tori.fi:stä adapterit kympillä turvakaukaloa varten ja vaunuihin saa nyt kiinnitettyä myös Nunan kaukalon – tämä oli meille tärkeä ominaisuus, sillä nyt esimerkiksi kauppareissut vauvan kanssa hoituvat helposti niin, että kaukalo siirretään vain autosta vaunun ratasosioon.

Kaukalopussi. Tätä en olisi osannut itse edes etukäteen ajatella, mutta kaukalopussin konsepti on oikeastaan aika nerokas, sillä sen ansiosta vauvan voi pukea esimerkiksi automatkoille vähän kevyemmin. Wauvasta löytyi meille ihana Easygrow lämpöpussi, jota voi käyttää siis vaunukopassakin kaukalon lisäksi.

Pinnasänky. Voin myöntää, että olin jo vähän etukäteen haaveillut kauniista Stokke Sleepi -pinnasängystä, joka kasvaa lapsen mukana jatkopalojen ansiosta. Pidän ajatuksesta, että sama sänky voi toimia yhdellä lapsella jopa viisivuotiaaksi saakka! Ensisänkynä toimivassa Sleepi Mini -sängyssä on myös pyörät ja sen ansiosta voimme kätevästi siirtää sängyn tarvittaessa lastenhuoneesta omaan makuuhuoneeseemme. Lisäksi meille tulee alakertaan kakkossängyksi Johanneksen sukuhuvilan vintiltä löytynyt rottinkikehto, jotta pienellä on myös nukkumispaikka myös tarvittaessa alakerrassa.

Syöttötuoli. Tässä suhteessa luotimme klassikkojen klassikkoon, ja syöttötuoliksi meille tulee Stokken Tripp Trapp. Jo vuonna 1972 suunniteltu Tripp Trapp on muotoilultaan hyvin ajattoman tyylikäs ja tuoli kasvaa lapsen mukana vaikka aikuiseksi saakka. Siskoni suositteli, että tuoliin kiinnitettävä Newborn -setti on hyödyllinen vauva-aikana, sillä sen ansiosta vauva voi aikuisten ruokaillessa olla mukana helposti pöydän ääressä.

DSC_1823
DSC_1846

Hoitopöytä ja hoitoalusta. Molemmat löytyivät käytettynä, pöytä tori.fi:stä ja hoitoalustan saimme ystäviltä. Wauvan valikoimista löytyi kaunis Unavaatteen hoitoalustan päällinen, joka on helppo pestä ja vaihtaa.

Harsoja. Unavaatteesta puheen ollen, oman lähipiirini ja somen perusteella heiltä saa kaikkein parhaimmat harsot. Meillä on muutama uusi Unavaatteen harso ja useampi käytettynä saatu, ja ne käytetyt / pestyt ovat yhtä pehmoisia kuin ne uudetkin! Kotimaiselta Unalta meille löytyi myös vaunuverho ja Syli-harsoviltti.

Kapalopussi. En tiennyt tätä etukäteen, mutta vastasyntynyt ei tarvitse tyynyä tai peittoa, vaan päälle puettava unipussi on paras lapsen lämmön säätelyyn nukkuessa. Wauvasta meille osattiin neuvoa, että Love to Dream Swaddle Up -kapalopussit on kaikkein parhaimpia, sillä niissä  vauva saa nukkua luonnollisessa asennossa niin, että kädet ovat turvallisesti ojennettuuna pään vierellä. Meillä on nyt näitä kaksi kappaletta – ei sitten iske kriisi silloin, kun toinen pussi on pesussa.

DSC_1875DSC_1864

Imetystuotteet ja tuttipullot. En oikein vielä tiedä miten suhtaudun imetykseen tai tuleeko se sujumaan lainkaan, mutta ainakin olen valmis kokeilemaan. Saimme Wauvalta testiin markkinoiden parhaana palkitun Lola & Lykken rintapumpun ja saman merkin tuttipulloja. Lisäksi olen varautunut imetykseen Lansinohin maidonkerääjällä ja kestoliivinsuojuksilla.

Tutit. Kaikki vauvathan eivät tuttia syö ja etukäteen voi olla vaikeaa (mahdotonta) tietää, mitä tuttimallia oma lapsi preferoi. Me olemme varustautuneet nyt etukäteen Bibsin Try-It tuttipaketilla, josta löytyy neljä erimallista tuttia kokeiltavaksi.

Kylpyamme ja kylpytuki. Kylpyammeen suhteen luotimme sekä lähipiirin suosituksiin että Wauvan asiantuntemukseen: Stokken Flexi Bath on sekä laadukas, että menee myös pieneen tilaan, joten se kulkee helposti mukana myös vaikkapa mökkireissulle. Otimme suoraan XL-koon, jotta sama amme voisi olla mahdollisimman pitkään käytössä. Vastasyntynyttä varten saimme myös Stokken kylpytuen, joka helpottaa pesuhetkiä pienen kanssa. Myös söpö eläinhahmo-pyyhe löytyi Wauvan valikoimasta.

DSC_1857DSC_1871

Vaatteet. Meillä on nyt aika hyvin vauvalle kaikenlaisia vaatteita pienimmissä koissa, suurin osa saatu ystäviltä ja loput hankittu käytettynä. Emme kokeneet äitiyspakkausta meille tarpeelliseksi, kun vaatteita on jo muutenkin kertynyt niin hyvin. Kesävauvan kanssa paksuja talvihaalareita ei tarvitse vielä miettiä, niiden aika tulee sitten vähän myöhemmin.

Lelut ja muu aktivointi. Leluja emme ole juuri vielä hankkineet, eikä ihan vastasyntynyt sellaisia vielä oikeastaan tarvikaan. Suloisen mobilen ostimme Wauvan pisteeltä lapsimessuilta, noita virkattuja eläimiä oli vain mahdotonta vastustaa. Muutama suloinen pehmolelu löytyy jo ennestään, esimerkiksi suloiset siilit ovat olleet Johanneksella lapsuudesta saakka.

Joitakin juttuja meille on tulossa vielä lainaksi ystäviltä, kuten sitteri ja kantoreppu ja lisäksi hankintalistalla on vielä joitain hygieniatarvikkeita, itkuhälytin ja ehkä myös vaipparoskis. Sitten meillä alkaisi olla kaikki tarvittava kasassa! Vai tuleeko sinulle mieleen joku oleellinen juttu, mikä tästä listasta puuttuu?

____

Iloisia uutisia Helsinkiläisille – Wauva avaa uuden myymälän huomenna 2.6. Ruoholahteen! Vaikka Tampereen myymälä oli minulle koulumatkan varrella ja olen voinut kätevästi piipahtaa siellä useamman kerran nyt kevään aikana, niin olen silti iloinen että jatkossa ihan Helsingin ytimessä on näin laadukas ja hyvän palvelun vauvatavarakauppa saatavilla. Huomenna liikkeessä on avajaisten kunniaksi kaikenlaisia tarjouksia ja ohjelmaa, kannattaa mennä tsekkaamaan!

one comment on Hankinnat vauvalle – mitä kaikkea tarvitsee ostaa ennen vauvan syntymää?

  1. Itse oon käytännössä huomannut, että nuo kaukalopussit on vauvalle todella kuumia yhtään pidemmällä automatkalla. Lopulta löysin torista jonku itse tekemän puuvillapussin, jossa on vain ohut vanutäyte. Kaikissa muissa vauva oli hiestä märkä vähä aikaa matkustettua. Rattaissa ulkona nukkumiseen kyllä todella hyviä.
    Toinen, niin meillä on just tuo unipussi vauvalla yöllä, mutta on kyllä niin ohutta kangasta että käytän kyllä peittoa sen päällä.

Comments are closed.