Kevät saapui

Olen kevään lapsi. Kaikki vuodenajat ovat omalla tavallaan ihania, mutta mikään ei sykähdytä samoin kuin kevät. Joitakin kevätaurinko ahdistaa, mutta minä nautin: vihdoinkin talvi on ohi! Jok’ikinen maasta nouseva krookus ja lumikello saa minut tuntemaan jotain suurta sisäistä riemua – ehkä ne ovat sellainen konkreettinen merkki siitä, että pimeys ja kylmyys on nyt selätetty ja te selvisitte. Minäkin selvisin, sillä nyt on huhtikuu, päivät ovat pitkiä ja ulkona tarkenee jo ilman talvitakkia!

Tämä huhtikuu tuo mukanaan monta jännittävää asiaa. Eduskuntavaalit. GOT:in 8. ja viimeisen kauden (sitä on oikeasti odotettu jo 1,5 vuotta!). Siirtolapuutarhamökin kevätkauden avajaiset. Ensimmäisen oman asunnon remontin valmistumisen (toivottavasti). Todennäköisesti myös pikkusiskoni esikoisen syntymän. Nyt tuntuu, että aika menee vähän liiankin nopeaa ja pelottaa, että ehdinkö nauttia tästä kaikesta, elää kevään jokaisen tärkeän hetken täysillä.

Tällä viikolla olemme jo aloittaneet kevään puutarhatyöt omenapuiden leikkaamisen muodossa. Olemme puutarhanhoidon suhteen ihan noviiseja, mutta onneksi siirtolapuutarhapalstalla naapurit auttavat ja lainaavat oikeanlaisia välineitäkin tarvittaessa. Vanhoista omenapuista on tärkeää leikata kaikki suoraan alas-tai ylöspäin kasvavat oksat pois, samoin sisäänpäin kasvavat oksat. Lisäksi leikkasimme pois pari isompaa oksaa, jotka meinasivat kasvaa liian korkeiksi tai liikaa naapurin puolelle. Näiden selkeiden ohjeiden ja naapureiden neuvojen avulla selviydyimme jotenkuten, katsotaan sitten keväämmällä tuleeko puihin yhtään kukkaa saati omenaa. Ensi vuonna ehkä voisi pyytää ammattilaisen apuun.


Siirtolapuutarhapalstan omistaminen tuo muutenkin ihan uuden onnellisuuden tunteen tähän kevääseen. Nyt kaikki on vielä paljasta, mutta kuukauden päästä koko piha näyttää varmaan jo ihan toisenlaiselta – jännittävintä on se, että en tiedä mitä tuleman pitää. Olen laittanut jo tomaatin, basilikan ja joidenkin kukkien siemeniä esikasvatukseen, katsotaan pärjäävätkö mitkään niistä syksyyn asti. Viikonloppuna suuntaan kevätmessuille hakemaan toivottavasti mahdollisimman paljon vinkkejä ja neuvoja tulevaa puutarhakesää varten. Kaikki tämä uuden opettelu on älyttömän jännittävää ja kiinnostavaa!

Olisiko teillä hyviä vinkkejä aloitteleville puutarhureille?

2 comments on Kevät saapui

  1. Oi ihanaa, nauti keväästä palstallasi! Ammattilaisen vinkki puutarhanhoitoon: Ota rennosti. Yleensä kasvit kasvaa ilman suurempia hoitotoimenpiteitä. Homman oppii aika hyvin käytännössä, oman innostuksen ja tiedonjanon myötä. Tuskin olette saaneet omppupuille mitään kamalaa vahinkoa aikaiseksi. Ne ovat aika sitkaita, eivätkä ollenkaan niitä krantuinpia leikattavia. Ammattilaisen kutsuminen ensi keväänä voisi olla sikäli hyvä idea, että hän voisi vähän katsastaa puiden kuntoa ja ohjeistaa leikkaamisessa sen pohjalta. Samalla häneltä voisi muutenkin kysellä kaikkea mieltä askarruttavaa. Mikäli kaipaat muuten neuvoja puutarhahommissa tai kaipaat muuten vain hyvää faktaa puutarhanhoidotsta, suosittelen lämpimästi biologi Leena Luodon luotsaamaa Puutarhan parhaaksi -ryhmää Facessa. Ryhmässä on rento meininki, niitä ”tyhmiäkin” kysymyksiä voi esittää ihan huoletta ja saa varmasti asiantuntevan vastauksen. Myös puutarhanhoidon ympäristövaikutuksista on ollut aika paljon keskustelua.
    Ihanaa keväänjatkoa 😊

  2. Ihana, täällä ainakin toivotaan lisää puutarhajuttuja blogiin kunhan vaan kevät etenee! 🙂

Comments are closed.