Ajatuksia ilmastoystävällisestä ruuasta + herkullisen papupastan resepti

Tänään vietetään Earth Houria, eli maailman suurinta ilmastotapahtumaa, jolloin kodin valot sammutetaan tuhansissa eri kaupungeissa tunnin ajaksi. Earth Hour ei ole sähkönsäästötempaus, vaan sen tarkoitus on muistuttaa ihmisiä ilmastokriisistä. Ystäväpiirissäni Earth Houria on vietetty yleensä hauskan kynttiläillallisen merkeissä – tänään vietän itse tapahtumaa Pariisista käsin, ehkä kokkaan täällä airbnb-kämpässämme illallisen kahdelle. Pariisissa vegaaniruokatarjonta ei ole huipussaan, mutta muutamia kivoja paikkoja olemmekin jo bonganeet, näistä lupaan juttua myöhemmin.

Olin lukioikäisenä vähän aikaa kasvissyöjä, koska koin sen olevan lihansyöntiä ekologisempi vaihtoehto. Kokeilun päätyttyä asia kuitenkin unohtui, ja elin pitkään huolettomana sekasyöjänä ajattelematta ruokaa mitenkään ympäristökysymyksenä. Ruoantuotanto aiheuttaa nykyään kuitenkin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä, eli saman verran kuin liikenne. Heräsin tilanteeseen viime vuoden loppupuolella ja omalta osaltani tuntui täysin oikealta jättää eläinperäiset ruuat pois lautaselta lähes kokonaan. Edelleen haluan suhtautua ruokaan rennosti, ruoka ei saa olla uskonto – täällä Pariisissakin aion syödä croissantteja ja pari leivosta, jos siltä tuntuu. Ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta tärkeää olisikin eläinperäisten tuotteiden vähentäminen, on helppo ymmärtää että absoluuttinen veganismi on monille liian hankala toteuttaa. En itsekään ole täysin vegaani, noudatan vain kasvipohjaista ruokavaliota, pyrin huomioimaan sesongit kasviksia ostaessa ja yritän minimoida ruokahävikin määrän. Villa-ja silkkivaatteista tai aidoista nahkakengistä en osaisi luopua.

Vegaaniruokavalion toteuttaminen on mielestäni helpointa kotona. Kaupoissa on älyttömän hyvät valikoimat nykyään kaikenlaista kasvipohjaista ruokaa, lähikaupastani saan lähes kaiken mitä tarvitsen – soijamaidot-ja jugurtit, kaurakerman, tofun ja jopa vegaanisen juustonkin. Jos siis vegaaniruokavalio kiinnostaa, mutta työpaikkaruokalassa vaihtoehtoja ei ole tai kokee anoppilassa lihapadasta kieltäytymisen liian hankalana, voi kokeilla kotivegaaniutta. Kokeile vaihtaa kahvimaito kasviperäiseen (oma suosikkini on soijamaito), korvata kuohukerma kaurakermalla ja anna kasviproteiinin lähteille, kuten pavuille ja tofulle mahdollisuus. Kaikki on kiinni maustamisesta, herkullisia vegereseptejä on maailma täynnä – voit aloittaa vaikka tästä helposta papupastasta, jonka reseptin sain ystävältäni. Tämä ei ole kovin juhlallinen illallisruoka, mutta todella maittava ja nopeas arkiherkku, jota tarjoaisin kyllä mielelläni ystävillenikin.

Herkullinen papupasta (kahdelle)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
1 rkl Arrabbiata-pestoa
8-10 aurinkokuivattua tomaattia pilkottuna
1–2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1 tlk valkoisia papuja (esim. GoGreen)
mini-tai luumutomaatteja
200–400 g pastaa
Violifen vegaaniparmesania tai itse tehtyä vegaaniparmesaania

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Pastan kiehuessa valmista papukastike. Pilko sipulit ja valkosipulit, kuullota pannussa öljyssä. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää pesto, pavut, aurinkokuivatut tomaatit ja niiden öljy. Kun pasta on viittä vaille valmis, lisää kastikkeen joukkoon vielä puolitettuja mini-tai luumutomaatteja. Voit halutessasi lisätä mukaan myös hiukan pastan keitinvettä.

Sekoita pasta ja papukastike keskenään. Annostele pasta lautasille, raasta mukaan reilusti vegaaniparmesania. Tarjoile.

Related Post

3 comments on Ajatuksia ilmastoystävällisestä ruuasta + herkullisen papupastan resepti

  1. Todella tärkeää asiaa. Törmäsin itse tähän faktaan, että ruoantuotanto on todella iso siivu päästöistä vasta noin kuukausi sitten, ja tuntuu hurjalta ajatella että asia ei ole yleisessä tiedossa. Toivon tietoisuuden kasvavan jatkossa. En tunne vielä kovin hyvin tuotteita, joilla voisin korvata eläinperäisiä tuotteita, mutta tarkoituksena on koko ajan tutustua asiaan paremmin ja siirtyä siihen suuntaan. Mielestäni juuri kohtuu on kuitenkin tärkeää kaikessa, normaalielämä muuttuisi yhtäkkiä kovin vaikeaksi, jos pitäisi olla täysin ehdoton ja sanoa kaikelle ei. Mutta pienilläkin muutoksilla päivittäisessä elämässä voi jo vaikuttaa asiaan. Ja muuten, huippua että jaat kasvispohjaisia reseptivinkkejä!

  2. Kiitos kommentista, Tuulia! Olen samaa mieltä kanssasi, tietoisuutta ruuan ympäristövaikutuksista pitäisi ehdottomasti lisätä. Ja itse kannatan myös kohtuutta, rentoa suhtautumista ruokaan. Tässäkin tapauksessa tärkeää asiaa voi levittää niin monella tavalla. Itse en kaipaa syyllistämistä tai tuomitsemista, joten pyrin välttämään niitä keinoja, jos haluan joidenkin ymmärtävän syitä ruokavalioni taustalla ja ehkä saada innostumaan tästä ekologisemmasta syömisestä. Alussa itsellenikin oli vähän hankalaa löytää sopivia korvikkeita ja ruokia, mutta alun jälkeen innostuin todella ja nyt olen jo lähes täysin hurahtanut 🙂 Kiva kuulla myös, että resepteistä on iloa!

  3. Hyvä kirjoitus Viena! Itsekin olen ns. “kotivegaani” ja koen, että syömisen suhteen on paras vain pitää kohtuus kaiken niuhottamisen suhteen – mielestäni ruuasta pitää ennen kaikkea voida nauttia. Pienetkin muutokset ovat tärkeitä.

    http://thewildethings.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *