Suklaakakku on aina hyvä idea

En nuorempana tykännyt koskaan leipomisesta. Ruuanlaitto oli kivaa, siinä sai heittää pataan mausteita aina vähän oman mielensä mukaan ja olla suurpiirteinen – leipominen sen sijaan oli pikkutarkkaa hommaa. En oppinut siis myöskään arvostamaan kamalasti makeita leivonnaisia, nautin enemmän suolaisista herkuista.

Asiaan on tullut viime vuosien aikana muutos. Nykyään rakastan kakkuja, jo pelkästään niiden esteettisyyden vuoksi. Kakun pitää olla päältä kaunis, mutta se ei pelkästään riitä, loppuviimein maku ratkaisee aina. Vegaaniuden myötä olen innostunut kokeilemaan raakakakkujen ohella perinteistä kakkuleivontaa ilman kananmunia ja maitotuotteita – ja aika hyvällä menestyksellä, vaikka itse sanonkin. Instagramissa hurjan suosion saanut suklaakakku oli hitti myös kahvipöydässä. Kananmunan tilalta kuohkeutta ja rakennetta kakkupohjaan antavat omenasose ja kivennäisvesi, ja tummaa suklaata löytyy onneksi montaakin sorttia maidottomana.

Vegaanisessa leivonnassa todella suuri apu on ollut Kamomillan konditoria-blogin täytetekakkuopas, josta löysin eväät tähänkin reseptiin.

Suussasulava suklaakakku (maidoton, kanamunaton)

Kakkupohja

3 dl sokeria (käytin intiaanisokeria)
ripaus suolaa
1,5 dl rypsiöljyä
2 dl omenasosetta
0,5 tl aitovaniljajauhetta
1 kl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoa
0,5 dl kaakaojauhetta
3 dl vichy-kivennäisvettä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sekoita kulhossa sokeri, suola, rypsiöljy, omenasose ja vaniljajauhe. Yhdistä toisessa kulhossa leivinjauheet vehnäjauhoihin.

Kaada ensin puolet jauhoista sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja kivennäisvesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Varo ylisekoittamista, ettei kivennäisveden kuplat karkaa.

Kaada taikina leivinpaperilla päälystetylle pellille tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunissa n. 30 min.

Kakkupohja on valmis, kun se on kauniin värinen ja siihen työnnettyyn puutikkuun ei jää kiinni taikinaa.

Annan kakkupohjan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Pellille tehdyn kakkupohjan voi leikata halutessaan mihin muotoon vain, itse käytin tällä kertaa perinteistä pyöreää muotoa.Suklaamoussetäyte

1 prk soijavispikermaa
100 g tummaa suklaata
1 rkl tomusokeria
0,25 tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Vaahdota soijavispi kuohkeaksi. Sulata suklaa vesihauteessa, varo ettei suklaan sekaan pääse vettä. Sekoita suklaa, soijavispi, tomusokeri, vaniljajauhe ja suola tasaiseksi.

Kostuta kakku kahvilla ja täytä suklaamoussella. Kun olet täyttänyt kakun, laita se jääkaappiin tekeytymään ainakin puoleksi tunniksi – kuorruttamisesta tulee näin paljon helpompaa.

Kuorrutus

100 g vegaanista margariinia
0,5 dl kaakaojauhetta
n. 1/2–1 pkt tomusokeria
ripaus vaniljajauhetta
2 rkl soijamaitoa

Vaahdota margariini. Vatkaa joukkoon kaakaojauhe, puolet tomusokerista ja vaniljajauhe. Lisää lopuksi soijamaito ja sekoita. Lisää tomusokeria tarpeen mukaan niin paljon, että kuorrute on jämäkkää mutta hyvin levittyvää.

Levitin kuorrutteen kakun päälle kahdessa osassa – ensiksi puolet kuorrutteesta kakun päälle, sitten kakku puoleksi tunniksi jääkaappiin, sen jälkeen uusi, lopullinen kerros. Kuorrutuksesta ei tullut täysin tasainen, mutta ensimmäisellä kerralla ei kai voikaan onnistua täydellisesti.

Suklaakerros

4 rkl kaurakermaa
1 rkl agavesiirappia
1 rkl vegaanista margariinia
1 rkl kaakaojauhetta
35 g tummaa suklaata

Sekoita kaurakerma, siirappia, margariini ja kaakaojauhe kattilassa. Lämmitä seos hyvin kuumaksi, muttei kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä, lisää suklaa pieninä paloina ja sekoita. Kun suklaaseos on jäähtynyt, kaada se kakun päälle ja levitä seosta nuolijalla tai veitsellä, että saat sen valumaan kakun sivuilta alas. Voit käyttää tämän suklaaseoksen sijaan myös pelkästään vesihauteessa sulatettua tummaa suklaata – maistuu ihanalta, mutta kakkua voi tällöin olla hankalaa leikata.

Related Post

4 comments on Suklaakakku on aina hyvä idea

  1. Voi että, kun on kaunis. Itse olen nuorempi versiosi: kakut ja makeat eivät maita ja olen (erityisesti keittiössä) aika suurpiirteinen, enkä siis jaksa oikein ruveta nysäämääm kakkuja tms. makeaa. Sisko on kuitenkin todella taitava ja intohimoinen leipuri ja jaksaa nysvätä marja-asetelmien kanssa. Josko laittaisin reseptin siihen osoitteeseen… 😉

    http://thewildethings.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *