Vesimelonikakku ja muita ehdotuksia ruokarajoitteisten brunssipöytään

Viime lauantaina sain tuvan täyteen ihania naisia Kauneushoitola Hillan kaksivuotissynttäreiden kunniaksi. Olin suunnitellut yhdessä Hillan omistajan Minnan kanssa vegaanisen brunssimenuun ja sain Minnan onneksi jo lauantai-aamuna aikaisin avuksi valmisteluihin, muuten vieraat olisivat saattaneet jäädä nälkäisiksi. Päivä oli kaikin puolin ihana ja onnistunut, kiitos kaikille jotka osallistuitte!

Vaikka olen jo kokenut brunssiemäntä, niin oman haasteensa tällä kertaa toivat omat ja vierailijoiden  erilaiset ruokavaliot: oli vegaania, gluteenitonta, kokonaan viljatonta, soijatonta ja sokeritonta. Miten huomioidaan kaikkien ruokarajoitteet ilman että täytyy valmistaa jokainen ruokalaji viidellä eri tapaa? Itselleni vegaanisuus ei ollut kuitenkaan tässä se haaste vaan lähtökohta, jonka pohjalta lähdin miettimään kokonaisuutta. Kaiken ei tarvinnut sopia kaikille, mutta jokaiselle löytyi jotain – tässä siis omat vinkkini.

Vegaaniset parsapalaset (n. 20 kpl)

1 pkt vegaanista & gluteenitonta lehtitaikinaa
200 g tofutti soijatuorejuustoa (tai Oatlyn påMackan kauratuorejuustoa, jos ei tarvitse olla gluteeniton)
1 rkl sitruunamehua
1 tl timjamia
suolaa ja pippuria
vegaanista parmesania

1. Levitä lehtitaikinalevyt pellille ja anna niiden sulaa hetki. Jaa jokainen levy n. 3-4 osaan. Huuhtele parsat, napsaise puumainen osa tyvestä pois ja paloittele n. kolmeen osaan.

2. Sekoita sitruunamehu ja timjami tuorejuuston joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Levitä jokaisen lehtitaikinapalan päälle nokare tuorejuustoa ja asettele päälle 2 parsanpalasta.

3. Paista palasia 225-asteisessa uunissa n. 10 min, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä pintaan. Raasta juuri uunista tulleiden palasten päälle hiukan vegaanista parmesania (itse unohdin tämän vaiheen ja palaset maistuivat ilman parmesaniakin). Anna palasten asettua hetki ennen tarjoilua.

Vegaanista ja gluteenitonta lehtitaikinaa saa Schäriltä, mutta koska me emme tällä kertaa saaneet sitä käsiimme, niin tein gluteenittomille näiden korvikkeeksi salaatin, johon tuli uunissa paahdettua parsaa, mansikoita ja rucolaa. Sekin kuulemma maistui. Suolaisen puolella meillä oli tarjolla myös leipää hummuksen kera ja maailman parasta parsakaalisalaattia, joka on myös vegaani ja gluteeniton.

Brooklyn Bakeryn cupcaket

Kaikkea ei kannata tehdä itse, jos jostain saa valmiina hyvää. Brooklyn Cafe & Bakerysta voi tilata ehkä maailman parhaita cupcakeja, joita saa pyytämällä sekä vegaanisena että gluteenittomana. Minimimäärä ennakkotilauksissa on 12kpl. Ei sovi missään nimessä sokeria vältteleville!

Vesimelonikakku

Helppo tehdä, kaunis, viljaton, sokeriton, vegaani. Sopii erityisen hyvin lämpimään kesäpäivään. Ohje hiukan muunneltu Karita Tykän Sokeriton-kirjan versiosta.

Puolikas vesimeloni
Marjoja ja hedelmiä
Syötäviä kukkia
coctailtikku

Cashew-kookoskreemi
1 dl liotettuja cashew-pähkinöitä (liota yön yli tai vähintään 3h)
1 dl kookoskermaa (kookosmaitotölkistä paksu, valkoinen osa)
1 rkl agave-siirappia
ripaus suolaa
1,5 rkl kookosöljyä

1. Valmista cashew-kookoskreemi sekoittamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa keskenään tasaiseksi massaksi. Laita kreemi jäähtymään jääkaappiin pariksi tunniksi.

2. Leikkaa kuoritusta vesimelonista kaksi kiekkoa. Laita coctailtikku pystyyn isomman kiekon keskelle ja aseta päälle pienempi kiekko. 

3. Koristele kreemillä, marjoilla, hedelmillä ja kukilla oman mielesi mukaan. Voit laittaa cashew-kookoskreemiä myös kiekkojen väliin. 

Koetteko te monet erilaiset ruokavaliot ärsyttävinä vai mielenkiintoisena haasteena? Saa jakaa mielipiteitä ja tietenkin loistavia reseptivinkkejä.

Related Post

2 comments on Vesimelonikakku ja muita ehdotuksia ruokarajoitteisten brunssipöytään

  1. Jeeeee, sokeriton kakku! Kuulostaa täydelliseltä! Mutta hei, mites tuo agavesiirappi… On mulle tuntematon tuote. Kun sokeria välttävä ei voi syödä edes hunajaa, niin onko tuo siirappi “oikeasti oikeasti” sokeritonta?

  2. Nina, tuo agavesiirappi on tuossa makeuttajana eli juurikin sokerin korvaajana. Sitä voi laittaa joko todella vähän tai jättää kokonaan poiskin, mielestäni hedelmistä ja marjoista tulee muutenkin tarpeeksi makeutta, ja cashewkreemin on tarkoitus tuoda kermaisuutta.

    Agavesiirappi on ainakin sokeria terveellisempi vaihtoehto. Tavallinen sokerihan koostuu melkein kokonaan glukoosista, hunaja glukoosin ja fruktoosin sekoituksesta ja agave melkein kokonaan fruktoosista, eli sen sokeri on samaa kuin hedelmissäkin.

    Tämän tiedon myös löysin: “Agavesiirapin glykeeminen indeksi on matala, noin 11-19 kun puolestaan hunajan GI on noin 55 ja pöytäsokerin noin 68. Agavesiirappi ei siten nosta verensokeriarvoja yhtä nopeasti ja lisäksi siinä on myös kivennäis- ja hivenaineita.”

    Ehkä siis pienenä määränä voi sopia, tai sitten tosiaan jättää kokonaan pois 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *