Brunssitunnelmia ja ihana raparperigalette

vegaaninen raparperigalette

Palasin juuri Oulusta – takana on intensiivinen juhlaviikonloppu ja pitkä automatka. Kerron juhlista lisää myöhemmin, nyt palaan kuvien muodossa viikon takaiseen brunssihetkeen. Olin luvannut jo kuukausi sitten tarjota ystävälleni Joonakselle brunssin kun hän tulee Helsinkiin, mutta unohtanut asian tyystin, kunnes Joonas siitä vähän ennen sovittua ajankohtaa muistutti. Brunssilauantaita edeltävä viikko oli aika hetkinen, joten en ehtinyt miettimään asiaa juurikaan, ideat tarjoiluja varten syntyivät samana aamuna tuntia aiemmin. Mieheni paistoi herkullisia vegeburgereita (toimivaksi komboksi on todettu anamman vegepihvit, itsetuunattu chilimajo ja violifen juusto), ystäväni Anna taikoi kulhoon kauniin marja-soijajugurttiannoksen ja itse leipaisin puolessa tunnissa yksinkertaisen, mutta ah-niin-maukkaan raparperigaleten.

Erilaiset galetet ovat yksi suosikkileivonnaiseni kesällä – suhteellisen nopea tehdä, herkullinen, ei vaadi erikoisia ainesosia ja helppo ottaa mukaan esim. piknikille. Täytteitä vaihdellaan sesongin mukaan: kohta voi tehdä kirsikka-tai mansikkagaletteja, syksyllä maistuvat luumu ja omena. Pohjan reseptin löysin upean uuden asennekollegani Jennin Liemessä-blogista, tuunasin vain ohjeen vegaaniseksi.

vegaaninen raparperigalette

Raparperigalette (vegaaninen)

3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
1 tl kanelia
100 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen keiju)
4 rkl jääkylmää vettä

4 dl raparperia pilkottuna
1 dl ruokosokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl perunajauhoa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Nypi kulhossa margariini, jauhot, sokeri ja kaneli murumaiseksi seokseksi. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikinaa on helppo muovailla. Kääri taikina kelmuun ja pidä sitä n. tunnin verran jääkaapissa (itse skippasin tämän vaiheen kiireen vuoksi, ja galette onnistui silti). 

Kauli leivinpaperin päällä taikinasta iso pyöreä lätty. Sekoita pilkottu raparperi, ruokosokeri, inkivääri ja perunajauhot keskenään kulhossa ja kaada raparperit taikinalevyn keskelle tasaisesti. Käännä taikinan reunat raparperin päälle. Paista galettea n. 35-40min uunissa ja tarjoile esim. kauravaniljakastikkeen kera.

ps. En muuten ole koskaan ole ollut pöytäliinaihminen, mutta nyt huomaan että pari viikkoa sitten kuvauksia varten esille otettu Vallilan Sinilintu-kangas on jäänyt pöydälle ihan vahingossa. Ja saaa toistaiseksi jäädäkin, kesään kuuluvat runsaat värit ja kuosit. Äidilläni on pöytäliinat joka sesongille ja monta ylimääräistäkin, ehkä olen menossa siihen suuntaan…

Related Post

one comment on Brunssitunnelmia ja ihana raparperigalette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *