Muistoja ravuttomista rapujuhlista ja maailman parhaan tomaattikeiton resepti

ravuttomat rapujuhlat

Miten voi olla jo lokakuu?

Toistan itseäni, mutta vastahan elokuu päättyi. Vastahan meillä oli ravuttomat rapujuhlat mökillä, vastahan nautittiin kesästä Suvisaaristossa. Missä vaiheessa takista tuli pakollinen varuste ulos mennessä, missä vaiheessa otin taas kaulahuivin käyttöön? Jotkut fiilistelevät jo joulua instagram-tileillään (hullut), minä elän vielä kesässä. Onneksi lokakuu alkoi ihanasti, tänään aurinko paistoi ja ulkona oli täydellinen syyssää. Silti pelottaa, kun viikot ja viikonloput vain vierivät niin nopeasti ohi, kohtahan meillä on se Barcelonan matka, kohta on joulu ja Bali. Huhhuh.

maailman paras tomaattikeitto

Olen halunnut jo pitkään kirjoittaa teille ravuttomista rapujuhlista, joita vietimme elokuussa ystävien kesken, mutta jotenkin en ole vain saanut sitä aikaiseksi. Kutsuimme silloin ensimmäistä kertaa mökillemme oikeasti isomman porukan viettämään iltaa ja yötä, matalassa majassamme yöpyi yhteensä kahdeksan henkeä, ulkona teltassa kaksi. Ilta oli ihana ja juuri sellainen, mistä olin jo monen vuoden ajan haaveillut: pihajuhlat katoksineen ja valoineen, idyllinen ympäristö, jossa voi meluta vaikka yömyöhään häiritsemättä ketään. Ilta alkoi ruokailulla, jatkui saunomisella ja päättyi aamuyön tunteina laiturilla sumun ihasteluun. Olo tuon viikonlopun jälkeen oli pitkään onnellinen ja tunsin kiitollisuutta niin monesta asiasta: rakkaista ystävistä, suloisesta mökistä ja ihanasta miehestä, joka jaksaa mun kanssa tuollaisia juhlia järjestää.

En ole koskaan elämäni aikana ollut rapujuhlissa – sellaisia ei lähipiirissäni ole vain koskaan oikein järjestetty, nykyään en rapuja söisi muutenkaan. Konsepti snapsilauluineen ja koristeluineen on mielestäni silti hauska, joten suunnittelimme ystäväni Ninan kanssa ravuttomat rapujuhlat, eli kokonaan vegaanisen menun, johon kuului mm. tomaattikeittoa, paahdettua leipää, erilaisia tahnoja (hummus, baba ganoush, harissa), sieni-parsakaalipiirakkaa ja jälkiruokana pullamustikkapiirakkaa vaniljajäätelön kera. Piirakat ja tahnat teimme etukäteen kaupungissa, tomaattikeitto syntyi taas helposti mökkiolosuhteissa. Kukaan ei valittanut rapujen puutteesta, päinvastoin: ruuat saivat runsaasti kehuja ja kukaan ei käsittääkseni jäänyt nälkäiseksi.

Tomaattikeiton reseptiä on vähän kyselty snapchatin puolella ja muutenkin, joten paljastan sen teille: resepti on alunperin Eeva Kolun käsialaa, muutin sen vain vegaaniseksi vaihtamalla kuohukerman tilalle kaurakerman. Tämä keitto on parasta silloin kun tomaatit ovat sesongissa, älä kokeile reseptiä siis keskellä talvea. Ohjeesta tulee n. 4 annosta.

Maailman paras tomaattikeitto (vegaaninen)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 kg kypsiä tomaatteja
4-5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai 2 rkl kasvisfondia
1/2 dl valkoviiniä
1 rkl sokeria
2 rkl tomaattipyreetä
1 – 2 tl kuivattua basilikaa
1 dl kaura-tai soijakermaa
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria

Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja porkkana. Leikkaa tomaatit lohkoiksi.

Kuullota sipuleita ja porkkanaa oliviiöljyssä kattilassa, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää lohkotut tomaatit, vesi, kasvisliemikuutio tai fondi, valkoviini, sokeri, tomaattipyree ja basilika.

Kiehauta keitto. Keitä, kunnes porkkanat ja tomaatit ovat pehmenneet. Poista kattila liedeltä ja soseuta. Kuumenna keitto uudelleen, lisää kerma ja mausta.

Tarjoile tuoreen basilikan ja paahdetun leivän kera.

Alkuperäinen ohje

Related Post

2 comments on Muistoja ravuttomista rapujuhlista ja maailman parhaan tomaattikeiton resepti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *