Elämää iho-ongelmaisena, osa II: mikä oikeasti auttaa akneen?

jaj_5686-2

Yhteistyössä Asennemedia ja Mehiläinen

Ensinnäkin; kiitos todella paljon jokaiselle, joka kommentoi ja jakoi tarinansa tämän iho-postaussarjan ensimmäiseen osaan. Epäröin aiheeseen tarttumista pitkään, mutta nyt olen todella kiitollinen, että uskalsin julkaista tuon postauksen, sillä ilman sitä en olisi koskaan saanut ihania kommenttejanne. Kiitos!

Kävin muutama viikko sitten Mehiläisessä ihotautilääkärin vastaanotolla tähän yhteistyö-juttusarjaani liittyen. Menin vastaanotolle vähän ristiriitaisissa tuntemuksissa: toisaalta ihoni ei todellakaan ole nyt täydellisessä kunnossa, mutta en haluaisi oikein enää aloittaa lääkekuurejakaan. Olikin mukavaa, kun lääkärikäynti osoittautuikin mukavaksi, keskustelimme hoitotarpeesta juuri omista lähtökohdistani ja sain vahvistusta omille ajatuksilleni aknen hoidon suhteen. Kun kävimme läpi hoitohistoriaani, niin lääkärinikin totesi että perustietoni aknesta ovat kyllä aika hyvällä tasolla ja olen käynyt aika hyvin läpi kaikki aknen hoitoon suositellut keinot. Myöskin pelkoni siitä, että saisin heti jonkun lääkepurkin kouraani, oli turha – lääkärini sanoi ensimmäisenä että haluaisi tietää mitä toiveita minulla itselläni on ja etenisimme sitten sen perusteella. Aknea pitäisikin aina hoitaa sen mukaan, miten ongelmallisena potilas itse sen kokee.

jaj_5661

Pahoittelut jo nyt etukäteen, että tästä postauksesta tulee pitkä, mutta kerrankin on aihe, josta ainakin riittää asiaa! Käyn siis tässä läpi kaikki lääkehoidot, joita olen itse akneen kokeillut – postaussarjaan on tulossa vielä kolmas osa, jossa käsitellään enemmän mm. kotihoidon merkitystä.

Hoitovoiteet ja antibiootit 

Yleensä ensiksi aknen hoitoon kokeillaan jonkinlaista paikallishoitoa, eli iholle levitettävää voidetta, joiden teho voi perustua esim. a-vitamiiniin tai antibiootteihin. Usein paikallishoidot auttavat vain lievään akneen – omat kokemukseni voiteista ovat useamman vuoden takaa, eivätkä ne olleet kovin positiviisia. Keskusteltuamme lääkärin kanssa eri vaihtoehtoista totesin kuitenkin, että voisin nyt ihan avoimin mielin kokeilla jotain uutta lääkevoidetta, joka ei saisi olla kuitenkaan liian kuivattava tai ihoa ärsyttävä, sillä aknen lisäksi kärsin myös lievästä suunympärysihottumasta eli perioraalidermatiitistä. Sain reseptin skinoren-emulsioon, ja voin kertoa sen käyttöön liittyvistä kokemuksista myöhemmin, kun olen ehtinyt käyttää ainetta pidempään. Ystäväni Jenni on kirjoittanut muuten monta hyvää postausta erikseen POD:ista, jos vaiva on tuttu niin kannattaa käydä lukemassa iho-aiheiset jutut hänen blogistaan!

Jos hoitovoiteet eivät tepsi, niin antibiooteilla voidaan rauhoittaa tulehtunutta ihoa, mutta usein teho kestää vain kuurin ajan. Itselläni antibioottikuurista ei ollut merkittävää apua akneen, mutta monella ystävälläni esimerkiksi puolen vuoden tetrasykliinikuuri on vienyt kaikki näppylät mennessään.

jaj_5669jaj_5667

Hormonihoito 

Viime postaukseen todella moni kommentoi saaneensa lopullisen avun akneen e-pillereistä. Akne johtuukin yleisimmin mieshormonin liikaerityksestä, ja naisilla tätä voidaan tasata e-pillereiden avulla. E-pillerit vaikuttavat hitaasti, mutta poistavat monelta ongelman kokonaan – ainoa huono puoli on se, että jos pillereiden syönnin lopettaa jossain vaiheessa, niin ihon kunto voi taas romahtaa kertaheitolla. Itselläni e-pillerit eivät koskaan vaikuttaneet akneen erityisemmin. Olen ollut nyt yli puoli vuotta ilman pillereitä, eikä ihon kunto ole muuttunut radikaalisti mihinkään suuntaan. En haluaisi syödä mitään lääkettä ilman oikeasti hyvää syytä, joten toistaiseksi aion jatkaa pillereittä.

jaj_5688

Isotretinoiini-kuuri 

Itselläni ainoa oikeasti toimiva lääkehoito akneen on ollut roacuttan eli isotretinoiini-kuuri. Kun aloitin ensimmäisen roacuttan-kuurini, ihoni oli niin huonossa kunnossa että olisin voinut itkeä aina peiliin katsoessani. Ensimmäisen kuukauden aikana ihon kunto vain huononi ja uin niihin aikoihin aika syvissä vesissä – kirjoitin jo silloin blogia, ja pahin pelkoni oli se, että joku lukijani törmäisi minuun ja näkisi kuin kamalan näköinen olen oikeassa elämässä. Muistan, miten ihmeelliseltä tuntui, kun iho alkoi oikeasti parantua ja finnejä ilmestyi naamaan päivä päivältä vähemmän. Puolen vuoden lääkekuurin jälkeen akne oli poissa. Satunnaisia näppylöitä lukuunottamatta ihon kunto pysyi oikeasti hyvänä reilun vuoden verran, jonka jälkeen se alkoi huonontua taas. Söin siis roacuttan-kuurin toiseen kertaan, siitä on nyt jo yli kaksi vuotta, ja iho on pysynyt sen jälkeen kohtuullisen hyvässä kunnossa.

Minua peloteltiin paljon roacuttanin sivuvaikutuksilla, mutta omalla kohdallani ne eivät olleet kovin hurjia. Silti lääkekuuri ei ole mistään helpoimmasta päästä – iho, huulet ja kaikki limakalvot kuivuvat, maksa-arvoja täytyy käydä mittaamassa kerran kuussa ja kuurin aikana ei saa missään tapauksessa tulla raskaaksi, sillä lääke voi aiheuttaa sikiöille epämuodostumia. Vaikka roacuttan on vahva lääke, olen iloinen että olen syönyt sen, sillä se oli itselleni ainoa keino joka oikeasti auttoi pidempiaikaisesti akneen. Keskustelimme lääkärin kanssa siitäkin, että jos ihon kunto huonontuisi vielä merkittävästi, niin kolmannenkaan kuurin syöminen ei olisi mahdoton ajatus – toivon kuitenkin että ihan siihen ei tarvitsisi mennä.

jaj_5647

Oman akneni parantumista aikoinaan pitkitti se, että vitkuttelin lääkäriin menoa. En ole koskaan tykännyt erityisesti lääkärikäynneistä ja pitkään toivoin aknen parantuvan vain itsestään, ajatus tohtorin pakeille menemisestä tuntui niin epämukavalta. Olin perinyt kai äidinmaidossa jonkinlaisen lääkärin mennään vain kun jalka on poikki tai pää kainalossa-asenteen, ja tuntui naurettavalta mennä puhumaan lääkärille finneistään. Omalla kohdallani lääkehoito oli kuitenkin ainoa oikeasti toimiva ratkaisu – siksi suosittelen lämpimästi jokaiselle aknesta kärsivälle käyntiä ihotautilääkärillä, ellet sitä ole jo tehnyt.

jaj_5681

Lähteenä tekstissäni käytin paljon Mehiläisen Nuori Nainen-sivuston artikkeleita, sieltä löytyy paljon hyvää informaatiota aknen, aknearpien ja monien muiden iho-ongelmien hoitoon liittyen. Sivustolla palvelee myös nuorten chat, johon voi jättää oman kysymyksensä ja keskustella ongelmastaan asiantuntijan kanssa. Ja mikä parasta, mehiläisellä on nykyisin myös oma snäppitohtori – ensimmäistä kertaa toivon että snapchat olisi keksitty jo minun nuoruudessani! Eli perjantaisin klo 18-21 mehiläisen snäppitilillä (@mehilainen_fi) päivystää sairaanhoitajia ja kätilöitä, jotka vastaavat terveyteen liittyviin kysymyksiin. Tällä hetkeltä käsiteltävinä aiheina ovat erityisesti ehkäisy ja sukupuolitaudit, eli jos näihin liittyen joku askarruttaa mieltäsi, niin nyt on hyvä mahdollisuus saada helposti vastauksia suoraan asiantuntijoilta.

jaj_5655
 

kuvat: Mustarttu

20 comments on Elämää iho-ongelmaisena, osa II: mikä oikeasti auttaa akneen?

 1. 💜💜💜 hyvä kirjoitus, ihanat kuvat! Ja ihana että lopulta sait apua 💓 vaikka olen aina pitänyt sinua kauniina aknesta huolimatta.Kauneus kun on muutakin kuin sileä iho.

 2. Apua, kuulostaa ihan kamalalta toi roaccuttan! Oon tiennyt kyllä että se on vahva kuuri, mutta en miksi. Ole itsekin kärsinyt aknesta, mutta täytyy sanoa että olen tyytyväinen siitä etten ole koskaan syönyt ihooni edes antibiootteja. Omalla kohdalla ruokavalio oli varmasti suurin tekijä ja kuten sinäkin, en halua kehooni lääkkeitä turhaan.

 3. Olipa hyvä kirjoitus ja ihanat kuvat!
  Itselläni pisti kuitenkin silmään tuo Mehiläisen Nuori nainen -sivusto. Jos nuoren naisen ihonhoito eroaa nuoren miehen ihonhoidosta jollain tavalla, miksi siitä ei kerrota lisää sivustolla? Melkein kaikki sivuston aiheet voisivat koskea myös nuoria miehiä, jos gynekologian puolta ei lasketa mukaan. Saattaa olla, että nuoria naisia oma terveys ja hyvinvointi kiinnostaa tilastollisesti enemmän kuin nuoria miehiä, mutta en soisi, että lääkäriklinikka vahvistaisi tällaisia oletuksia osoittamalla kaikkea tuota tietoa vain naisille.
  Pieni asia, mutta ärsyttää turha sukupuolisointi. Nuoret miehet tarvitsevat myös tietoa ihonhoidosta, hyvinvoinnista ja mielenterveydestä, ei rajata niitä
  naisten hommiksi.

 4. Voi mäkin toivon että olisin aikasemmin syönyt roacuttan -kuurin. Ainut mikä auttoi. Olis säästynyt paljolta 🙂

 5. Kiitos Venla! <3 Olet oikeassa, että kauneus on paljon muutakin kuin sileä iho. En itsekään huomaa ystävieni tai läheisteni näppylöitä useinkaan, mutta enitenhän akne varmaan vaivaa aina sitä joka siitä kärsii.

 6. Se on kyllä kieltämättä vahva lääkekuuri, eikä sitä kannata syödä turhaan. Itselläni aikoinaan iho vaan ehti joutua niin huonoon jamaan, että lääkkeellinen hoito oli ainoa vaihtoehto. Mutta jos mitään muuta kautta saa akneen avun niin sen parempi! Enää en halua syödä mitään vahvoja lääkekuureja, ellei ole pakko.

 7. Kiitos hyvästä kommentista! Olen samoilla linjoilla kanssasi, mielestäni palautetta voisi laittaa tuosta eteenpäin. Varmaan juuri tuo gynekologinen puoli on rajannut miehet pois tästä, mutta yhtä lailla sivusto voisi olla yhteinen nuorille miehille ja naisille.

 8. Äläpä mitään. Itse mietin pitkään että haluanko syödä sitä, kun on niin vahva lääke. Harmittaa kyllä aina välillä se, etten ajoissa aloittanut kuuria 🙂

 9. Hienoa että sulla on auttanut pysyvästi! Mulla kyseinen hoito auttoi kuurin loputtua reilut 6kk, jonka jälkeen akne ryöpsähti taas. En aloittanut toista kuuria vaan aloin käyttämään e-pillereitä jotka parin eri merkki kokeilun jälkeen tuotti tulosta! Ja sun iho näyttää kuvissa kaikelta muulta kuin aknelta! Wau! 🙂

 10. Ihana että oot nostanut tämän aiheen esille. Varmasti moni kärsii aknesta yksin vaikka vertaistukea löytyisi paljonkin. Oma naama yleensä tuntuu pahemmalta kuin muiden, mutta omaa naamaahan tuijotellaan tarkkaan. Itsellä ollut akne jo yli 10 vuotta, välissä oli n 3-4 vuotta hyvä jakso 9kk antibioottikuurin jälkeen kun e pillerit ylläpitivät hoitotuloksia. Vaikea aihe itselle ja meikitöntä naamaa ei kehtaa kellekään näyttää. Kaikki muu kokeiltu paitsi roaccutan.

 11. Heh, totuus on toisinaan kuvia karumpaa, nimittäin vähän näiden kuvien ottamisen jälkeen iholle räjähti joku stressireaktio, monta kipeää isoa finniä ja paljon pientä näppyä. Eli auttoiko roacuttan pysyvästi vai ei – sitä en osaa ihan täysin sanoa, sillä finnejä tulee edelleen aina silloin tällöin, joskus vähän enemmänkin kerrallaan. Oikeilla tuotteilla, kasvohoidolla ja ruokavaliolla iho on kyllä pysynyt viimeisen vuoden ajan kohtuullisen hyvässä kunnossa kokoajan.

  Mutta hienoa, että toimiva keino on löytynyt sulle! 🙂 kiitos kommentistasi!

 12. Kamalaa kun itsekin alkaa vuosia laskemaan niin itsellänikin akne on ollut jo yli 10 vuotta! Välissä toki on ollut juurikin noita parempia jaksoja ja viimeiset 1,5v ovat olleet myös aika hyviä. Mäkään en mielellään esiinny missään kotia julkisemmassa paikassa ilman meikkiä, joten ymmärrän sua hyvin 🙂 Kiitos kun kommentoit – olen itsekin iloinen että rohkaistun kirjoittamaan aiheesta, nämä kommentit ovat itsellenikin tärkeää vertaistukea!

 13. Tähän postaukseen liittyen kaikista olennaisin kysymys.. Eli mistä ovat nuo ihanat farkkusi? 🙂

 14. Hyvä kirjoitus ja tärkeä aihe! Itsellä myös aikoinaan ainoa, mikä auttoi oli tuo isotretinoiini (ei ollut Roaccutan mutta jokin vastaava). Akneni ei ollut mitenkään pahimmasta päästä, joten lääkkeen annostus oli melko pieni ja selvisin aika vähin sivuvaikutuksin 🙂 Aloin itse syömään e-pillereitä lääkekuurin aikana ja akne pysyi poissa monta vuotta. En ollut ihan varma pysyikö se poissa isotretinoiinin vai e-pillereiden ansiosta, mutta tänä vuonna piti terveydellisistä syistä vaihtaa minipillereihin (eri hormoni) ja siitähän se akne sitten innostui :/ Ei tullut yhtä pahana kuin nuorena, mutta kun iho on ollut ilman yhtäkään näppyä monta vuotta, on pienikin akne ahdistavaa. Halusin jakaa tämän niitä varten, jotka tosiaan miettivät niiden e-pillereiden käyttöä aknen hoitoon. Ne saattavat toimia todella hyvin, mutta kannattaa pitää mielessä, että niiden lopettaminen tosiaan voi tuoda aknen takaisin.

 15. Hyvä kirjoitus ja hienoa jos Roaccutan auttoi 🙂 Itselläni on ollut akne 10-11 -vuotiaasta asti ja nyt 19, kaikki mahdolliset antibioottikuurit käynyt läpi sekä syönyt Roaccutanin kolmesti eikä akne siltikään lähde. Roakin auttoi vain kuurin ajan ja kuurin loputtua naama taas räjähti, e-pillerit pitävät tilanteen onneksi edes vähän hallinnassa mutta isoja ja kipeitä finnejä tuppaa silti olemaan ainakin joka toinen kuukausi naamassa useampikin.. :/ Neljäskin roaccutan kuuri olisi varmaan tullut nyt mutta en viime kerran sivuoireiden takia sitä enää ota. Ja kesän lopulla ainakin minulla aina pahenee akne ihan kamalasti. Ehkä se vielä joskus helpottaa!

 16. Kiitos, ihana kun kommentoit! Itseäni harmitti aikoinaan, kun niin monella ne e-pillerit auttoivat mutta minulla ei – toisaalta olen tyytyväinen siihenkin, että pillereiden lopettaminen ei taas räjäyttänyt ihoa uudelleen. En usko että kuitenkaan kovin moni haluaa syödä pillereitä loppuelämänsä ajan..

 17. Voi, miten ikävää – tsemppiä hurjasti sinne! Mullakin on kyllä niin, että se akne pahenee aina kesän lopulla. Tuskin sitä roacuttania kannattaa neljättä kertaa syödä, vaan ehkä yrittää löytää apu jotain muuta kautta. Oletko kokeillut mitään ruokavaliomuutoksia, monella ne ovat auttaneet, vaikkei lääketiede niitä hoitokeinona tunnistakaan? Itselläni hyvän ihon ylläpito vaatii monen asian summaa – pitää olla kunnossa niin hoitotuotteet (luonnonkosmetiikka), ruokavalio kuin muutkin elämäntavat. Säännöllisistä kasvohoidoista on myös apua. Toivottavasti tilanteesi helpottaa vielä ja kiitos kun jaoit tarinasi! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *