Vegaanin vitamiinit

vegaanin vitamiinit

Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia ja Verman

Kasvissyöjä kohtaa usein vahvoja ennakkoluuloja ruokavalioonsa liittyen: Miten pysyt kylläisenä, kun syöt pelkkiä kasviksia? Saatko tarpeeksi proteiinia? Mistä saat kaikki tarpeelliset vitamiinit? Kuten olen usein aiemminkin kirjoittanut, niin oikeastaan täysipainoisen kasvisruokavalion toteuttaminen ei ole sen haastavampaa kuin sekaruokavalionkaan. Olit kasvissyöjä tai et, niin terveellisen ruokavalion perussäännöt ovat aikalailla samat: laita lautaselle paljon kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja kuituja ja karta rasvaa ja sokeria. Proteiiniakin saa kasvisruokavaliosta täysin tarpeeksi mm. palkokasveista, soijasta, siemenistä ja pähkinöistä.

On kuitenkin muutamia tärkeitä juttuja, jotka on hyvä tietää jos päättää vaihtaa kasvipohjaiseen ruokavalioon. Kaikkia ihmiselle välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita ei saa kasvikunnan tuotteista tai niitä saa vegaaniruokavaliossa tavallista vähemmän, joten ravintolisät ovat välttämätön osa vegaanin ruokavaliota. Kokosin nyt teille tällaisen minioppaan vegaanin vitamiineistä yhteistyössä Vermanin ja Bioteekin kanssa.


B12-vitamiini. Tämä on tärkein! B12-vitamiinia ei saa kasvikunnan tuotteista lainkaan, joten jokaisen vegaanin täytyy ottaa B12-vitaaminiä purkista. B12-vitaminia on lisätty esim. soija-ja kauramaitoihin, mutta pelkästään soijalatella ei tyydytetä B12-vitamiinin tarvetta. Itse nappaan päivittäin Bioteekin Super B12-tabletin, yksi pilleri päivässä riittää.

D-vitamiini. Välttämätön kaikille suomalaisille, ei pelkästään vegaaneille. D-vitamiinia saa auringosta, mutta koska se ei näillä leveysasteilla juuri paista, kannattaa talvisin ottaa jopa tupla-annos.

Rauta. Hyviä raudan lähteitä ovat mm. kurpitsan-ja hampunsiemenet, soijarouhe ja linssit. Rautaa ei välttämättä tarvitse syödä purkista, jos muistaa syödä rautapitoisten ruokien kanssa C-vitamiinipitoisia ruokia, sillä C-vitamiini voi jopa nelinkertaistaa raudan imeytymisen. Kahvi ja tee taas voivat estää raudan imeytymistä, joten niitä ei kannata nauttia ruokailun yhteydessä.

Sinkki. Vegaanin sinkinsaantisuositus on n. 25-30% korkeampi kuin sekasyöjän. Sinkkiä saa mm. vehnänleseistä, kurpitsansiemenistä, cashew-pähkinöistä ja hampunsiemenistä, mutta jos näitä ei ruokavaliosta löydy, voi lisäravinne olla tarpeen. Itse olen syönyt Super Sink-tabletteja kuuriluontoisesti, sillä sinkin sanotaan edesauttavan myös ihon hyvinvointia.

Jodi. Suomalaisilla on todettu puutosta jodin saannissa, joten sen saanti kannattaa turvata lisäravinteella. Jodia saa mm. merilevästä, mutta koska itse en merileväruokia juurikaan syö, niin lisään smoothieisiini päivittäin merileväjauhetta. Jos et siis pidä merilevän mausta, on jauhemuoto hyvä valinta, esimerkiksi 1/4 teelusikallinen Elinvoima Merilevää riittää turvaamaan päivittäisen jodin saannin, eikä tuo määrä juuri smoothiessa maistu.


Lähteenä kirjoitukselle on käytetty Vegaaniliiton Vitamiinit ja kivennäisaineet-artikkelia, josta löytyy vielä lisätietoa aiheesta.

2 comments on Vegaanin vitamiinit

  1. Entä kalsium? Se mietityttää itsellä, kun en kalsiumrikastettuja juomia käytä. .

Comments are closed.