Uusi vapaus kattamiseen

kattamisen uusi vapaus

Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Iiittala

Asun elämäni ensimmäistä kertaa yksin. Lapsuudenkodissani jaoin huoneeni pikkusiskoni kanssa, opiskeluajat aloitin kämppiselämällä ja sen jälkeen asuin monta vuotta mieheni kanssa, tämän vuoden alkuun asti. Pöytään on aina katettu paikat vähintään kahdelle ja Astiakaapista on voinut nähdä useamman kuin yhden ihmisen mieltymykset. Nyt tilanne on toisenlainen – saan täyttää kaappini juuri sellaisilla kupposilla kuin itse haluan ja kun katan pöydän, teen sen usein pelkästään vain itselleni.

Tämä uusi elämäntilanne sen tuoma kattamisen uusi vapaus näkyy arjessani usein niin, että kahvimukit levittyvät helposti ympäri asuntoa ja nolottavan usein juon aamukahvini  sängyssä ja syön illalliseni sohvalla. Onneksi luonani käy vieraita harva se päivä, se pakottaa pitämään järjestyksestä kiinni ja antaa mahdollisuuksia inspiroiviin kattaushetkiin. Mielestäni kattaus yhteisissä ruokahetkissä on puoli ruokaa – kauniilta astioilta ja kauniista pöydästä kaikki maistuu aina paremmalta, ja ruokailijoille jää tunne tärkeästä ja onnistuneesta hetkestä.




Iittalan ehkä tunnetuin astiasarja Teema on juuri laajentunut uusilla astioilla ja kahdella uudella värityksellä: Teema Tiimi-astiat tuovat aasialaisen vivahteen kattaukseen ja kaksivärinen Teema Duo ja suloinen Teema Vaaleansininen täydentävät aiempia värivaihtoehtoja. Ihastuin Teema Tiimi-astioihin heti, niin kauniita, moderneja ja ajankohtaisia – nämä astiat ovat hyvin mukana tämän päivän trendissä, jossa annokset jaetaan ja syöminen on sosiaalinen tapahtuma. Omia suosikkejani ovat sirot riisikulhot ja kannellinen keittokulho, samoin pienet 9cm halkaisijan lautaset jotka ratkaisevat pitkäaikaisen ongelmani: miten tarjota kauniisti soijakastiketta ja maapähkinävoidippiä, kun syödään vaikkapa vietnamilaisia rullia.

Iiittala kannustaa kattamisen uusi vapaus-kampanjallaan rikkomaan rajoja uudenlaisella astioiden yhdistelyllä ja rutiineista poikkeamisella. Itselleni tämäntyylinen rajojen rikkominen on aina ollut helppoa, sillä käytän murokulhoja luontevasti kukkaruukkuina, juon aamuisin tuoremehuni kuohuviinilasista ja en pelkää erikoisiakaan ratkaisuja kattauksissa – tilanteesta riippuen voin tehdä kattauksen sohvapöydälle, lattialle tai vaikkapa sille sängylle. Asioiden tekeminen arjessa eri tavalla tuo uusia näkökulmia ja auttaa meitä ymmärtämään maailmaa paremmin.



Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa on 23.4.2017 asti nähtävillä Iittalan Re-set The Table -näyttelyjossa perehdytään neljän mielenkiintoisen installaation kautta ruokailutottumusten muutokseen yhteiskunnassamme ja muotoilun keinoihin kohdata tätä muutosta.

”Hyvä muotoilu vastaa muuttuvan arjen haasteisiin. Globaali kaupungistuminen saa ihmiset arvottamaan sijaintia neliöiden sijaan, sen myötä arjen esineiden on joustettava pienissä tiloissa. Kotiin halutaan vain oleellisia esineitä jotka taipuvat moniin tarpeisiin ja jotka kestävät, sekä laadullisesti että esteettisesti” (Jeremiah Tesolin, Iittalan luova johtaja).