Miten koota toimiva astiasto?


Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia ja Iittala

Muistan miten aikoinaan haaveilin pitkään siitä, miten kotini astiakaappi olisi täynnä vain valkoisia astioita ja kirkkaita laseja – tietysti mielellään samaa astiasarjaa. Ihanteitani sisustuksessa pystyi kuvailemaan sanoilla valkoinen, selkeä, yksinkertainen ja pelkistetty. Samat ihanteet vaikuttavat vieläkin, edelleenkin valkoinen näyttää mielestäni hyvältä monissa asioissa ja selkeys ja simppeliys voittaa usein runsauden ja värikkyyden. Silti  valkoisen astiaston haave on jäänyt kauas taakse, ja nykyään olen kiinnostunut paljon enemmän eri sävyjen ja muotojen yhdistelemisestä, niin että kokonaisuus säilyy kivan näköisenä.

Oma nykyinen astiastoni on syntynyt kymmenen vuoden aikana. Osa on lahjoja ystäviltä ja sukulaisilta, kuten valkoiset peruslautaset,  Hackmanin aterimet, Kartio-kaadin ja Essence-vesilasit. Osa pitkän haaveilun ja pohdinnan jälkeen itse hankittuja aarteita: rakastuin esimerkiksi Sarjaton-astioihin aikoinaan ensisilmäyksellä ja vaaleanpunainen lettimuki on edelleen aamujeni pelastaja ja arkeni ilo. Olen vienyt joitain rakkaita astioitani myös mökille, tänne kaupunkikotiin olen pyrkinyt kokoamaan mahdollisimman toimivan astiakokonaisuuden.

miten koota toimiva astiasto?

Miten sitten kootaan toimiva astiasto? Tärkeintä on tietysti ensiksi selvittää omat tarpeet: paljon tarvitset mitäkin astioita ja aterimia? Itse tykkään kutsua paljon vieraita kylään ja järjestää juhlia, siksi minulla on todella paljon viinilaseja ja kahvikuppeja. Rakastan leipoa ja siksi mielestäni kakkulautasia ja erilaisia tarjoiluvateja ei mielestäni voi olla koskaan liikaa, vaikka jollekin toiselle riittäisi vähempikin. Ruokalautasia ei taas yhden hengen taloudessa tarvitse juuri koskaan neljää enemmän kerrallaan, eikä murokulhoja tarvitse ehkä kahtakaan enempää. Pyrin myös siihen, etten säilöisi kodissani turhaa tavaraa tunnearvosyistä, ellei se syy ole jotenkin harvinaisen painava – päätin esimerkiksi vastikään luopua vihdoin lähes käyttämättömästä 9 hengen kahviastiastosta, koska eihän kukaan oikeastaan enää juo kahvia sellaisista pikkuruisista kupeista ja ne asetitkin ovat vähän hassuja.

Vaikka täysin valkoisen astiaston unelma on mennyt osaltani ohi jo kauan sitten, ovat valkoiset kipot edelleen enemmistössä kaapissani: valkoista on helppo yhdistellä kaikkeen ja valkoisella pohjalla kaikki ruoka näyttää hyvältä. Silti kokovalkoinen on mielestäni vähän liian helppo ja ehkä vähän tylsä ratkaisu – itse suosittelisin keräämään rohkeasti myös värejä valkoisten astioiden joukkoon.  Neutraalista siniharmaasta on helppo aloittaa ja vähitellen joukkoon voi lisätä vaikka omia lempivärejään, minun tapauksessani vaaleanpunaista ja metsänvihreää. Olen viime aikoina alkanut haaveilemaan entistä enemmän nimenomaan värillisestä lasista – kuvitelkaa esimerkiksi Kartio-lasikokoelma, johon kuuluisi hiekan, harmaan ja sateensinisen sävyjä noiden smaragdinvihreiden lisäksi.


Millainen on sinun unelma-astiastosi?

Related Post

2 comments on Miten koota toimiva astiasto?

  1. Meiltä löytyy valkoista ja mustaa Teemaa, musta-valkoista Taikaa ja Sarjatonta mukeina ja kulhoina. Niitä on kiva yhdistellä keskenään.
    Teeman olen joskus nuorena kerännyt rippi-ja ylioppilaslahjoina. Se oli tosiaan sitä aikaa kun astiaston piti olla yksivärinen ja kaikki samaa sarjaa. 🙂
    Tämän hetken unelma-astiastoni on juurikin Sarjaton sen hauskan idean ja yhdisteltävyyden vuoksi.
    Minullekin vaaleanpunainen lettimuki on aamujen pelastaja. Jos se on puhtaana niin juon aamukahvini aina siitä. Meillä mies ja lapsikin tietää että se on äidin muki ja sitä käytän vain minä. 🙂 Ehkä niitä pitäisi ostaa pari lisää vaaleanpunaisena, mutta jotenkin se että sitä mukia on vain yksi juuri siinä värissä tekee siitä entistäkin spesiaalimman. Muita kuoseja Sarjattomasta löytyy ja lettiäkin valkoisena, mutta mikään niistä ei ole niin spesiaali kuin se vaaleanpunainen.

  2. Itse olen kerännyt Pentikin Aniksen ruokalautasia ja keittolautasia. Viinilasit ovat Iittalan Essencen ja juomalasit Iittalan kirkasta Otetta. Kahvimukit ovat Arabian Kokoa ja pieniä murokulhoja löytyy Iittalan valkoista Lettiä ja Rörstrandin Mon Amieta. Unelmien astiat olisivat Brosten Nordic-sarjaa, mutta olen todennut että nämä nykyiset omistamani ovat paljon käytännöllisemmat ja mahdollistavat muunneltavan kattauksen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *