Ihana, ihana puoloffee

vegaaninen puoloffee

Mikä olisi sellainen ihana nopea herkku, joka piristäisi loskaista ja kylmää syyspäivää, mutta valmistuisi nopeasti ja ehkä jopa kotoa löytyvillä aineksilla? No puoloffee. Suomalaisen syksyinen muunnos suositusta banoffee-piirasta. Itse en hirveästi banoffeesta välitä, joka johtuu yksinkertaisesti siitä, että se on niin älyttömän makeaa. Puoloffee taas on ihan eri maata: happamien puolukoiden, makean kinuskin ja raikkaan kermavaahdon yhdistelmä on jotain niin ihanaa että sitä on hankala kuvailla. Tätä piirakkaa varten ei tarvitse lämmittää uunia, vaan se valmistuu oikeasti parissakymmenessä minuutissa.

Puoloffee (vegaaninen)

Kinuski:

2 dl kasvikermaa (ns. ruokaan tarkoitetut kaurakermat sopivat hyvin!)
2 dl muscovado-sokeria (tai fariinisokeria)
1 rkl vegaanista margariiniä

Piirakka:

300g digestive-keksejä
100g vegaanista margariinia
2 dl valmista kinuskia
200g kotimaisia puolukoita pakasteena tai tuoreena
1 talk vaahtoutuvaa soija-tai kauravispiä
ripaus aitovaniljajauhetta & sokeria tai muuta makeutusta

Valmsita ensin kinuski. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan ja keitä n. 10 min koko ajan sekoitellen. Seos on valmis, kun se on sakeaa. Lisää joukkoon lopuksi margariini ja sekoita. Anna jäähtyä sillä välin, kun valmistat piirakkapohjan.

Murskaa digestivekeksit pieneksi muruksi ja sekoita joukkoon sulatettu margariini. Painele keksiseos piirakkavuoan pohjalle ja laita pohja hetkeksi jääkaappiin. Levitä piirakkapohjan päälle kinuski ja suurin osa puolukoista. Vatkaa soija-tai kauravispi vaahdoksi, makeuta vaniljajauheella ja halutessasi sokerilla tai vaikkapa agave-siirapilla. Levitä vaahto piirakan päälle ja koristele puolukoilla. Tarjoile heti.

ps. saat piirakasta helposti gluteenittoman, kun käytät gluteenittomia keksejä ja tarvittaessa soijavispiä (osalle keliaakikoista käy myös kaurakerma!)

ps2. Kaksi ihmistä ehtii hyvin tuhota yli puolet piirakasta 10 minuutissa.

vegaaninen puoloffee
Tämä resepti löytyy myös Eat Cake!-kirjastamme, niin kuin moni muukin helppo lempparireseptini. Ihania herkutteluhetkiä!