2: Vegaanin joulupöytä, osa 1/4 – Uunipuuro

Vegaanin joulupöytä, osa 1/4: Uunipuuro
Mielestäni riisipuuro on yksi parhaista jouluruuista, ja olen varsin onnellinen, että se on helppo tehdä kermaisen maistuvana myös täysin vegaanisesti. Aika moni tuntuu vannovan kookosmaitoon tehdyn riisipuuron nimeen, mutta omasta mielestäni kookos ei sovi perinteikkääseen joulupuuroon, vaikka moneen muuhun se kyllä sopii. Siksi oma lempipuuroni syntyy kauramaidosta ja kaurakermasta – oikein täyteläinen versio syntyy, kun maitona käyttää iKaffea, joka on sitä tavallista versiota tuhdimpaa.

Uunipuuro vaatii hiukan enemmän vaivaa kuin normiriisipuuro, mutta palkitsee herkullisella maullaan. Tässä versiossa puuron pinta myös karamellisoidaan uuninvastuksen alla – inspiraation reseptiin sain Iittalan sivuilta.

Vegaaninen uunipuuro

2 dl vettä
50 g margariinia (sininen keiju)
2 dl puuroriisiä
1,3 l luomukauramaitoa (tai iKaffea)
2 dl kaurakerma (maustamaton, esim. Planti)
Suolaa
1 tl aitovaniljajauhetta
Kanelia ja sokeria

Kiehauta vesi ja margariini kattilassa. Lisää riisi ja anna kiehua,  kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää kauramaito-ja kerma sekä aitovaniljajauhe. Hauduta puuroa hissukseen, vähän väliä sekoitellen noin 40 minuutin ajan. Lisää kanelia ja sokeria oman makusi mukaan. Puuro saa olla tässä vaiheessa melko löysää, sillä se tiivistyy vielä uunissa.

Kaada puuro uunin kestävään vuokaan. Peitä vuoka foliolla ja hauduta puuroa 90-asteisessa uunissa yön yli tai 4-6 tuntia.

Kun puuro on kypsynyt, voit halutessasi myös karamellisoida sen pinnan: levitä vegaanista margariiniä ja kidesokeria puuron pinnalle ja karamellisoi pinta uunissa grillivastuksen alla.

Tarjoile esim. luumusopan kera.