7: Vegaanin joulupöytä, osa 2/4 – Porkkanalohta helpommin ja nopeammin

7: Vegaanin joulupöytä, osa 2/4 - Porkkanalohta helpommin ja nopeammin

Porkkanalohi, “porkkala”, eli vegaaninen “kylmäsavulohi” muodostui varsinaiseksi hitiksi vuosi sitten joulun alla. Ja kukapa siitä ei pitäisi – ihanan savulohen makuinen herkku tekee vegaanin elämästä helppoa ja uppoaa sataprosenttisesti myös sekasyöjillekin. Oman testihenkilöni mielestä tämä porkkanalohitahna oli parempaa kuin aidosta kylmäsavulohesta valmistettu versio. JES!

Porkkala on ihanaa, mutta liian usein sitä ei jaksa tehdä, koska:

1) Suolaa menee kokonainen paketillinen!
2) Siinä kestää – ensin paistetaan puolitoista tuntia uunissa ja sitten odotellaan vielä porkkanoiden jäähtymistä
3) Pehmeitä porkkanoita on äärimmäisen hankala käsitellä ja kuoria, ainakin minulla iso osa porkkanasta menee hävikkiin kun en saa porkkanaa nätisti kuorittua pehmeänä

MUTTA! Tiesitkö, että kaiken tämän voi tehdä myös helpommin ja myös nopeammin? Ilman suolapaketillista ja 1,5 h paistoaikaa? Testasin tehdä porkkalaa niin, että kuorin ja siivutin ne raakoina, höyrytin kypsäksi ja heitin sen jälkeen marinadiin. Tadaa – lopputulos oli aivan yhtä mainio kuin uunissa suolakuoressa valmistetuissa porkkaloissa! Tällä ohjeella säästät siis sekä aikaa että rahaa. Reseptin jälkeen ohje myös siihen, miten tomaatista voi tehdä vieläkin nopeammin samaista herkkua. Edelleen tässä on vielä se marinointiaika, mutta sitä prosessia ei voi nyt oikein nopeuttaa.

Eikä hätää, jos sinulla ei ole höyrytintä – itse käytin vain kattilaa ja siivilää, jonka päälle löin vielä kannen.


Astetta helpompi Porkkala eli vegaaninen kylmäsavulohi

n. 4-6 paksua porkkanaa
4 tl savuaromia
2 tl valkoviinietikkaa
1 rk rypsiöljyä
1 tl merisuolaa

Kuori porkkanat ja siivuta ne ohuiksi viipaleiksi. Höyrytä porkkanoita n. 20-30min, kunnes ne ovat kypsiä ja pehmeitä. Valmista sillä välin marinadi sekoittamalla savuaromi, valkoviinietikka, rypsiöljy ja suola keskenään. Laita kypsät porkkanasiivut tiiviiseen astiaan, kaada marinadi päälle ja anna seoksen tekeytyä jääkaapissa yön yli. Porkkalat säilyvät ilmatiiviissä astiassa hyvinä jääkaapissa noin viikon verran.

Porkkalatahna:

200g kaura-tai soijapohjaista tuorejuustoa
1 dl vegaanista majoneesia (nykyään vaihtoehtoja löytyy runsaasti!)
1 punasipuli
puolikkaan sitruunan mehu
puolikas puntti tuoretta tilliä
0,5 tl merisuolaa
1-2 dl valmista porkkalaa oman maun mukaan

Pilko sipuli ja porkkalat ja hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa porkkalatahna tuoreena esimerkiksi palttoonappien tai itsetehdyn saaristolaisleivän kera (Chocochilin blogista löytyy mainio resepti!)

VINKKI: Vielä nopeamman vegaanisen “kylmäsavulohen” saat kun käytät porkkanan tilalta tomaatteja: laita vettä kiehumaan, tee tomaatteihin ristin muotoinen viilto veitsellä. Nosta tomaatit veteen n. 30sek-1min ajaksi, kunnes  kuori lähtee irtaantumaan. Poista tomaatit vedestä, anna niiden jäähtyä (tarvittaessa vaikka kylmässä vedessä) ja poista kuori. Suikaloi tomaatti pieniksi paloiksi, kaada päälle marinadi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin tai yön yli.


Oletko sinä jo kokeillut porkkanalohta?

Related Post

4 comments on 7: Vegaanin joulupöytä, osa 2/4 – Porkkanalohta helpommin ja nopeammin

 1. Mä tein viime jouluna porkkalaa just noin, koska kärsivällisyys ei todellakaan riittänyt siihen kokonaisena suolassa kypsentämiseen! 😀 Mutta toi toimii mainiosti!

  1. Joo, tuntuu ihan hölmöltä että kuka edes on keksinyt että tähän pitäisi käyttää paketillinen suolaa? 😀 Mä oon tehnyt samoin myös lyhyemmällä marinointiajalla ja sekin on toiminut ihan jees, mutta pidempi on kyllä parempi.

 2. en oo itseasiassa tehnyt koska mä en tykkää yhtään esim graavilohesta, niin mietin onko tää sen makuista? Mulla olisi ensimmäinen joulu kasvissyöjänä ja en todellakaan tiedä mitä keksisin kinkun korvikkeeksi, onko ideoita? seitan kinkkua kokeilin tehdä mutta siitä tuli järkyttävän pahaa! eli sitä ei kyllä meidän joulupöytään tule. Sulla on muuten todella kiva blogi ja kauniita kuvia 🙂 !

  1. Tässä on voimakas savun maku, joten jos sitä vierastaa niin sitten ei ole ehkä omaan makuun! Mäkään en itseasiassa koskaan ole tykännyt graavilohesta kummemmin, mutta porkkalaa rakastan – tästä puuttuu sellainen kalaisa maku, joka mua helposti ällöttää. Kannattaa ainakin kokeilla, ei tule kalliiksi!

   Miten olisi joulupöytään esim. härkispyörykät? Ne voi tarjota hyvin sinapilla maustetun (kaura)kermakastikkeen kera. Itse teen härkispyörykät esim. sekoittamalla hiukan kasvislientä, korppujauhoja, mausteita sekä pilkottua valkosipulia & sipulia härkikseen – pyörittelen vaan massasta palloja ja ruskistan pannulla. Mä ajattelin itse luottaa joihinkin valmiisiin seitanjuttuihin, mun mielestä seitan on oikein tehtynä ja maustettuna tosi hyvää 🙂

   Toinen vaihtoehto on se, että ei edes yritä korvata kinkkua vaan keskittyy muihin herkkuruokiin. Tekee vaikka vegaanisen shepherd’s pien pääruuaksi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *