Sängyllä on väliä – parempaa unta jo vuoden ajan

Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Familon

Olen päässyt elämässäni sellaiseen pisteeseen, että voin ylpeästi kertoa löytäneeni vihdoin säännöllisen unirytmin. Entisessä epäsäännöllisen nukkujan elämässäni olin hyvin iltavirkku ja huono nukahtaja. Saatoin valvoa harva se päivä puoli kolmeen ajatusten pyöriessä päässä ja aikaisesta herätyksestä ja väsymyksestä huolimatta en saanut unta seuraavanakaan iltana. Nykyisin menen nukkumaan joka ilta noin. 23:30 ja herään kahdeksalta, viikonloppuisin heräämisaika voi venyä puoli yhdeksäänkin. Rytmi on pysynyt samana nyt jo lähes vuoden, eikä poikkeukset ole saaneet sitä raiteiltaan, joten uskallan jo tuulettaa – onnistuin! Melkein kolmekymmentä vuotta siihen menikin.

sängyllä on väliä
Vuosi sitten kotiini saapui monien sänkymallitestausten jälkeen uusi sänky Familonilta. Ennen sitä en ollut oikein osannut ajatellakaan, miten iso merkitys pelkästään sängylläkin voi olla unen laatuun ja oikean nukkumisrytmin löytämiseen. Nuorempana nukuin mainiosti vaikka retkipatjalla, mutta nykyisin hyvä uni ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys ja yhdelläkin huonosti nukutulla yöllä voi olla pitkäaikainen negaativiinen vaikutus. Nyt vuoden familon-kokeilun jälkeen voin todeta, että sängyllä on todellakin väliä. Uskoisinpa jopa, että ilman tätä ihanaa petiäni en olisi nykyisin näin hyvä nukkumaan. Myös poikaystäväni, jolla on selkäongelmia, on huomannut eron selvästi ja nukkuu yleensä paremmin minun luonani – seuraavaksi meillä onkin to do-listalla paremman sängyn hankkiminen hänen kotiinsa.

Sänkyä valitessa kannattaa pohtia omia tarpeitaan huolella ja käydä liikkeessä testaamassa eri malleja. Itse olen toisinaan levoton nukkuja, näen paljon unia ja pyörin sängyssä paljon – siksi sängyssä täytyy olla ehdottoman hyvä ja mukava olla . Oma 5-vyöhykejoustinsänkyni on vartaloa tukeva ja myötäilevä runkopatja, joka tukee kehoa juuri oikeista kohdista nukkuessa ja Ultra Smart-petauspatja vähentää myös kääntyilyä ja tukee kroppaa nukkuessa. Mulla on ollut myös pitkään sellainen hassu tapa, että yleensä aina yön aikana uunissani riisun vaatteeni, koska illalla nukkumaan mennessä on aina kylmä, mutta yön aikana tuleekin ilmeisesti superkuuma. Tämän vuoksi pidän patjan päällä Outlast-patjansuojaa, joka tasaa kehon lämpötilan vaihteluja, minulla on myös tyyny samalla tekniikalla, ja nykyisin yöpaita pysyy päällä läpi yön.

Sängyllä on väliä - parempaa unta jo vuoden ajan
Parempaa unta toivovan olisi hyvä rauhoittaa vuode kokonaan vain nukkumiseen, mutta itse en aina malta pysyä poissa sängystä päiväsaikaan. Rakastan juoda aamukahvini sängyssä ja ja viikonloppuaamuisin yleensä syön siellä aamiaisenikin. Yritän kuitenkin välttää liikaa sängyssä istuskelua ja etenkin töiden tekemistä sängystä käsin (vanha paheeni), koska 5-vyöhekesängyn ominaisuudet heikkenevät, jos sänkyyn syntyy painaumia istumisesta ns. vääriin kohtiin. Oikeanlaisella käytöllä ja patjaa ja sänkyä kääntelemällä voi myös lisätä vuoteen käyttöikää ja varmistaa hyvät unet pidemmäksikin aikaa.

Familonilla on parhaillaan menossa kampanja, jossa kaikki sängyt, patjat, sängynpäädyt-ja jalat saa -20% alennuksella huhtikuun ajan – itse haluaisin seuraavaksi hankkia sänkyyni sopivan päädyn! Muistathan ettei mikään sänky tai patja ole ikuinen, vaan runkopatjan vaihtoväli on n. 8-10 vuotta ja sijauspatjan n. 4 vuotta.


Vaihdoin vastikään myös kotonani järjestystä. Aiemmin sänky oli ikkunan alla, ja päivän pidentyessä aloin automaattisesti herätä yhtäaikaa auringon kanssa. Nyt auringonsäteet eivät ylety nukkumisnurkkaani, ja uusi järjestys tuntuu muutenkin virkistävältä ja raikkaalta. Milokin tuntuu tykkäävän uudesta järjestyksestä, kun eteisestä ei ole enää niin pitkä matka sängylle hyppäämiseen – tästä tosin omistaja ei ehkä ole niin mielissään, nimittäin päiväpeitto laitettiin juuri pesuun kuratassujen jäljiltä.

*Vuode, sijauspatja, tyynyt ja vaaleanpunaiset Princess-lakanat saatu Familonilta.