Kesäpäivän projekti: laiturin öljyäminen

Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila
laiturin öljyäminen

En tiedä mitään parempaa tapaa viettää kesäpäivää, kuin puuhailla mökillä erilaisten askareiden parissa. Työntää kädet multaan, leikata ruohoa, kantaa halkoja. Kun oma työ vaatii pääasiassa lihaksien sijaan aivotyöskentelyä, on kunnon fyysinen työskentely erinomaista vastapainoa ja suorastaan rentoutumista arkihommiiin verrattuna. Pääsisipä vaan mökille useammin hommailemaan!

Viimeksi mökkireissulle sattui ehkä upeimmat kesäkelit koskaan: aurinko helotti koko viikonlopun ja hengasimme aamusta iltaan uikkareissa. Hyvä sää piti käyttää heti hyödyksi, ja päätimme hoitaa to do-listalta pois laiturin öljyämisen. Laituria kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta se kestää paremmin kastumiset ja säänvaihtelut. Öljyäminen on parasta suorittaa keväällä, kun lämpötila on jo pysyvästi yli +5 asteen.


Laiturin käsittely aloitetaan aina puhdistuksesta: ensin harjaillaan roskat pois, sen jälkeen käsitellään pinnat laituripesulla. Tikkurilan laituripesu ei aiheuta haittaa vesiympäristölle, joten laiturin voi pestä paikallaan – tämä oli ainakin meille ainoa vaihtoehto, kun laituria ei voi oikein mitenkään siirtää. Pesun ja huuhtelun jälkeen laiturin annetaan kuivua huolella.

Itse öljyäminen on varsin helppoa ja leppoisaa puuhaa, vaikeinta oli mielestäni valita oikea sävy laiturille. Tykkäsin kovasti laiturimme kuluneen näköisestä, harmaantuneesta puusta, enkä halunnut missään nimessä että se näyttäisi öljyämisen jälkeen liian käsitellyltä tai “uudelta”. Sain apua Tikkurilan värisuunnittelijalta, ja päädyin lopulta hänen suosituksestaan sävyttämään Saaristo laituriöljyn Valtti-värikartan Poro-sävyyn (5087). Sävy oli meidän laiturille ihan täydellinen, ja lopputulos on lähes samannäköinen kuin vanha, paljon parempi vain. Tarkemmat ohjeet työvaiheista ja välineistä löydät Tikkurilan sivuilta.


Harmi että juhannukseksi on luvattu vähän sateista ja kylmää säätä, muuten olisi ollut kiva toteuttaa pari uutta projektia tulevan pitkän viikonlopun aikana: haluaisin hioa ja öljytä myös vanhaksi kulahtaneet terassikalusteet ja maalata etuterassin portaat.. Mutta ehkä välillä on kiva myös ottaa ihan vaan rennosti ja keskittyä saunomiseen, ihanaan kesäruokaan ja lepäilyyn. Ainakin juuri nyt tuntuu siltä, että täydellinen löhöilybreikki on enemmän ansaittu kuin koskaan aiemmin!


Millaisia juhannussuunnitelmia teillä on? Rentoilua vai puuhastelua?

one comment on Kesäpäivän projekti: laiturin öljyäminen

Comments are closed.