Lisää eleganssia arkeen – Iittalan Raami

Kaupallinen yhteistyö: Iittala

Lisää eleganssia arkeen - Iittalan Raami
Päätin viime viikolla, että haluan lisätä elämääni lisää eleganssia. Sain idean, kun katsoin Yökylässä Maria Veitola-ohjelman uuden kauden jakson, jossa Maria vieraili Jorma Uotisen luona. Rakastin tuota jaksoa ja rakastin Jormaa, hänen tapansa elää omalla tavallaan kauniisti, mutta yksinkertaisesti, herätti minussa syvän kunnioituksen ja ihailun. Yhtäkkiä aloin myös nähdä oman elämäntapani täysin uudessa valossa: kutsun itseäni usein esteetikoksi, mutta estetiikan toteuttaminen arjessani usein unohtuu. Vietän joka päivä monta tuntia huonossa asennossa joko sohvalla tai sängyssä röhnöttäen, ruutua tuijotellen. Kiireisinä päivinä syön sängyssä kuppinuudeleita samalla kun kirjoitan työhommia läppärillä. Ei kovin eleganttia.

Koska viime viikonloppu oli pelkkää muuttoa ja kaaosta, päätin että uusi, elegantimpi elämäni alkaa tällä viikolla. On tärkeää huomata, että en nyt puhu mistään suuresta elämäntapamuutoksesta, jossa koko elämä laitetaan kerralla remonttiin ja kaikki tottumukset uusiksi. Ei, nyt puhutaan pienistä nyansseista ja kauneuden lisäämisestä arkeen. Tavoitteenani on vähentää ruutuaikaa, kuluttaa enemmän taidetta ja kulttuuria, elää enemmän hetkessä, havannoida ympäristöä tarkemmin ja kohdata ihmisiä rauhassa. Ostaa useammin leikkokukkia, myös ystäville. Kattaa pöytä aina kauniisti, vaikka söisin yksinkin.

Siispä tänään en herätässeni edes vilkaissut puhelinta, vaan jätin sen täysin huomiotta. Katoin aamiaispöydän vain minulle itselleni, niin kauniisti kuin pystyin. Nautiskelin aamupalasta samettiaamutakissani ja laitoin spotifysta soimaan lempiaarioitani.

Lisää eleganssia arkeen - Iittalan Raami
Katoin pöydän Iittalan juuri julkaiseman astiasarjan, Raamin, astioilla. Raamin on suunnitellut Jasper Morrison, jota pidetään yhtenä sukupolvensa menestyneimmistä muotoilijoista. Astiasarjaan kuuluu valkoisia keraamisia astioita, kauniisti valon taittavia laseja ja puisia tarjoilualustoja. Olin mukana viime syksynä Raamin lanseeraustilaisuudessa ja ihastuin heti tähän minimalistisen kauniiseen sarjaan, mutta myös design-filosofiaan sen takana. Morrison on tunnettu nimenomaan laadukkaista, arkeen sopivista kauniista käyttöesineistä, jotka eivät hae turhaan huomioita, vaan palvelevat elegantisti omaa käyttötarkoitustaan. Juuri tätä on myös Raami.

”Ihmiselle luontaista on pyrkimys hyvään tunnelmaan, joka osaltaan parantaa arkielämämme laatua”

-Jasper Morrison

Elegantin elämän kaipuu ei ole vain halua elää fiinimmin tai näyttää paremmalta, vaan pohjimmiltaan kyseessä on ihmisen luontainen tarve luoda kauneutta ympärilleen, katsoa maailmaa kauniilla tavalla kaikessa kokonaisuudessaan. Ei ole merkityksetöntä, että miten vietämme päivämme: juoksemmeko eteenpäin ympärille vilkuilematta vai pysähdymmekö aina nauttimaan pienistä hetkistä?


Raami luo eleettömyydellään kauniin ja elegantin tunnelman arkisiin hetkiin. Astioiden yksinkertainen muotoilu antaa tilaa ruualle ja ihmisille pöydän ympärillä. . Raamissa on parasta yhdisteltävyys: kaikki sarjan osat toimivat yhdessä tai erikseen, myös kodin muihin astiasarjoihin yhdisteltynä. Tämä ei ole se astiasarja, joka kaivetaan kaapin ylähyllyltä esille vain juhlapäivinä vaan astiat ovat mukana niin arjessa kuin juhlassakin.

Raami on suunniteltu kestämään päivästä ja vuodesta toiseen, koska sen luomaan välittömään ja kutsuvaan ilmapiiriin kiintyy.

Itse asiassa nämä minulle kuvauksiin tarjotut astiat ovat peräisin juurikin sieltä syksyn lanseeraustilaisuudesta. Ehkä jokunen vuosi sitten olisin arvostanut enemmän upouusia, tuoreissa pakkauksissa olevia astioita, mutta nyt olin vain iloinen siitä, että olen astioiden toinen omistaja. Iittalan perusajatus kaiken tekemisen taustalla on se, ettei hyvin muotoiltua esinettä heitetä koskaan pois, vaan se säilytetään sukupolvelta toiselle. Ajaton muotoilu tarkoittaa esteettistä ja tarkoin harkittua muotoilua, joka kestää aikaa ja käyttöä. Minäkin toivon, että nämä astiat kestävät myös, jos ei pelkästään minulla, niin vähintään perhepiirissäni vuosikymmenien ajan, tuoden eleganssia vuoden jokaiseen päivään.

Raami-astiat nyt saatavilla Iittalan myymälöistä ja verkkokaupasta. 

Tuotteet saatu osana Iittalan vuosiyhteistyötä.