Ihana kesäsalaatti + vegaaninen Hellempi valkoinen-juusto

Miten juhannus tuli nyt näin pian? Kohta taas koko Suomi pakenee mökeille, grillaa, saunoo ja nauttii harvinaisesta hellesäästä. En muista milloin viimeksi keskikesän juhlaa olisi vietetty aurinkoisessa ja lämpimässä säässä, yleensä juhannusvarustuksiin kun kuuluu toppatakit ja villasukat. Itse vietän juhannusta tänä vuonna kaupungissa, ensiksi juhlitaan ystävien häitä ja sen jälkeen nautitaan puutarhamökillä. Pääosassa on hyvä ruoka, uudet perunat, grillaaminen ja löhöily – parasta!

Parasta on myös se, että osan juhannuspöydän antimista voin kerätä suoraan omasta maasta. Lehtisalaattia, rucolaa, pinaattia ja yrttejä voi jo poimia kasvimaalta, samoin raparperiä ja ehkä retiisejäkin. Tänä vuonna uusien perunoiden kanssa tarjoillaan raikasta kesäsalaattia, johon sain muutaman mansikankin omasta amppelistani. Tämän kesäsalaatin oikea tähti on kuitenkin Hellempi valkoinen, joka muistuttaa maultaan ja rakenteeltaan hämmästyttävästi valkohomejuustoa. Olen nähnyt hehkutusta tästä vegaanisesta juustosta eli /uustosta hurjasti somessa, ja siksi minäkin etsin pari pakettia käsiini. Kerrottakoon, että lähtökohtaisesti suhtaudun aika skeptisesti vegaanisiin juustoihin, mutta jo pienen palan Hellempää maistettuani totesin löytäneeni taivaan. En ole ikinä aiemmi maistanut näin herkullista vegaanijuustoa.

Hellempi valkoinen on Juustotyttöjen kehittelemä, cashew-pohjainen /uusto, jota on saatavilla tällä hetkellä valitettavasti vain pääkaupunkiseudulta. Toivottavasti tulevaisuudessa Juustotyttöjen valikoimaan tulee uusia herkkutuotteita ja tuotantoa voitaisi laajentaa koko Suomeen! Tällä hetkellä Hellempi Valkoista saa mm. Kampin K-supermarketista, Sörkan K-marketista ja Stockan herkusta.
Lisätietoja löytyy Juustotyttöjen instagramista ja fb-sivuilta!


Vegaaninen kesäsalaatti

Persikoita / nektariinejä
Mansikoita
Avokadoa
Salaatinlehtiä – tammenlehväsalaattia, rucolaa, pinaattia
Hellempi valkoinen /uustoa

Oliiviöljyä
Sitruunamehua
Agavesiirappia
Suolaa
Mustapippuria

(Syötäviä kukkia)

Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet ja revi isoimmat lehdet pieniksi. Pese ja pilko persikat ja mansikat, poista avokadon kivi ja viipaloi avokado kuoressaan. Sekoita salaatit ja hedelmät kulhossa salaattiseokseksi.

Sekoita lasissa keskenään pieni loraus oliiviöljyä, sitruunamehua ja 1tl agavesiirappia. Rouhi sekaan suolaa ja mustapippuria. Kaada kastike salaatin joukkoon.

Pilko Hellempi valkoinen pieniksi paloiksi ja heitä salaatin sekaan. Koristele halutessasi syötävillä orvokeilla. Nauti vaikkapa uuniperunoiden tai grilliherkkujen kyljessä.

Oletko sinä jo maistanut Juustotyttöjen /uustoa? Mitä pidit?