18: hyvä, lämmin, hellä

…on mieli jokaisen, kun mustajuurikeittoa saa. Tämä ei ole varsinaisesti mikään jouluruoka, mutta itse ainakin söisin kyseistä keittoa ilomielin joulupäivällisen alkuruokana – juuresten sesonkihan on kuitenkin nyt parhaimmillaan. Mustajuuri on vähän kuin syksyn parsa – sen voi kuoria ja keittää suolavedessä ja nauttia hollandaiskastikkeen ja parmesanin kera, tai käyttää sitä vaikka tähän supermaukkaaseen keittoon. Ohje on alunperin täältä, jätin siitä vain kivennäisveden pois.

Hyvä, lämmin ja hellä mustajuurikeitto

1 kg mustajuurta
3 banaanisalottisipulia
1 valkosipulikynsi
7 dl kanalientä
2 dl kuohukermaa
voita
tuoretta salviaa ja/tai tinjamia
suolaa & mustapippuria

Kuori mustajuuret juoksevan veden alla ja pilko ne heti kuorittuasi pieniksi paloiksi. Lisää palaset odottamaan vesiastiaan, johon on lisätty hiukan sitruunamehua – sitruuna estää mustajuuren tummumisen. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki voissa kattilassa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kattilaan kanaliemi ja mustajuuret, keitä n. 15min, kunnes mustajuuret ovat pehmenneet. Lisää kerma ja pilkotut yrtit ja anna kiehua vielä hetken. Poista kattila liedeltä, mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto ja tarkista maku. Keitosta tulee paksuhkoa, mutta itse olen paksuhkojen keittojen ystävä. Halutessasi lisää keiton päälle makupaloja mielesi mukaan – rapeaksi paistettua pekonia, kurpitsansiemeniä, krutonkeja jne…

ps. Random.org arpoi Arelan sukkien voittajaksi Miian, onnea! (8.12. klo 12.23 jätetty kommentti)

ps2. Saippua-arvonnan voittajaan ei ole vastannut viikon aikana sähköposteihini lainkaan, joten arvoin uuden onnellisen: saippua lähtee nimimerkille Sini, onneksi olkoon! (3.12 klo 13.02 jätetty kommentti)