Mustapapuburgerit

mustapapuburgerit

Tulipa tehtyä viime viikolla niin herkullisia hampurilaisia, että pakko vinkata näistä teillekin. Mustapapuburgerit ovat herkullisia, täyttäviä, edullisia ja suhteellisen terveellisiäkin – riippuen tietenkin siitä, mitä täytteitä hampurilaiseensa laittaa. Itse täytin hampparini pihvin lisäksi lehtikaalilla, silmusalaatilla, vegaanisella majoneesilla ja ketsupilla. Muita täytteitä en oikeastaan kaivannutkaan, tomaatit tai lehtisalaatit eivät oikein maistu miltään tähän vuodenaikaan.

Lanttusämpylöiden ohjeen löysin loistavasta Vegaanin Keittiössä -kirjasta, joka on täynnä mitä herkullisimpia ohjeita. Lanttusämpylät olivat itse asiassa niin hyviä, että suosittelen niitä varauksetta kelle tahansa ruokavaliosta riippumatta, lanttu tuo ihanaa mehevyyttä sämppäreihin! Mustapapupihvien ohje on alunperin täältä, tosin muokkasin sitä pikkuriikkisen vähän sen mukaan mitä omasta kaapistani löytyi.

mustapapuburgerit

Mustapapuburgerit

Lanttusämpylät (10–12 suurta sämpylää)
6 dl spelttijauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
1-2 tl suolaa
3 dl raastettua lanttua
5 dl kauramaitoa tai vettä
0.5 dl öljyä

+ vehnäjauhoa leipomiseen

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää lantturaaste. Lämmitä kauramaito tai vesi 42-asteiseksi ja lisää se taikinaan yhdessä öljyn kanssa. Sekoita taikinaksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Vaivaa taikinaa pari minuuttia jauhotetulla alustalla, lisää jauhoja kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Jaa taikina 10-12 osaan ja pyörittele sämpylöiksi.

Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla n. 12 minuuttia.

Mustapapupihvit (4 kpl)
1 tlk säilöttyjä mustapapuja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta
0,5 tl suolaa
1 tl chiliä
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl juustokuminaa

Valuta mustapavut ja kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulia öljyssä pari minuuttia, lisää sitten valkosipuli ja jatka kuulottamista vähän aikaa.

Surauta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi kaikki ainekset ja sipuliseos. Pyörittele massasta öljytyillä käsillä n. 4 nyrkin kokoista palloa. Asettele pallerot leivinpaperille ja taputtele ne sopivan paksuisiksi pihveiksi.

Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Kokoa mustapapuburgerit, laita jokaisen sämpylän väliin yksi pihvi ja täytä haluamallasi täytteillä, kuten salaatinlehdillä, bbq-kastikkeella, vegaanisella majoneesilla, tomaatilla ja vaikka ananaksella.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *