Kesäkeittiössä: rennon ranskalainen tomaattipiiras

Yhteistyössä Puhtaasti kotimainen / Kauppapuutarhaliitto ry ja TradeTracker

 

Viime päivinä olen joutunut valmistamaan ruokaa hyvin alkeellisissa olosuhteissa. Mökiltämme on vanha keittiö purettu uuden tieltä, joka saapuu vasta parin viikon päästä – siihen saakka ruokaa laitetaan pääosin ulkona. Pikkuinen grilli ja uuni+liesiviritelmä eivät ole ruuanlaittajan parhaita ystäviä vaan jokseekin siedettäviä väliaikaisratkaisuja, joilla pyritään pärjäämään siihen saakka kunnes saadaan se oikea kesäkeittiö ja sisäkeittiökin paikoilleen. Mökkiolosuhteissa tulee siis suosittua mahdollisimman helppoa ruokaa: salaatteja, tuoreita kasviksia ja hedelmiä ja etenkin sellaisia lämpimiä ruokia, joiden valmistukseen ei tarvitse paljon erilaisia välineitä tai ainesosia. Ja yksi niistä on tämä tomaattipiiras.

Sain Puhtaasti Kotimaiselta haasteen pohtia omia tapojani käyttää vihanneksia. Pyrin kasviksia ja vihanneksia ostaessani ottamaan huomioon aina kaksi asiaa: 1) tuotteen alkuperän ja 2) sesongin. Blogini lukijat tietävät että kotimaisuus on minulle tärkeää monessa asiassa, mutta erityisen tärkeää se on ruuassa. Kaikki tietävät että suomalaiset kasvikset maistuvat satakertaa paremmilta kuin ne kaukaa tänne tuodut, mutta lisäksi ostettaessa kotimaisia vihanneksia voi luottaa siihen, että saa lautaselleen varmasti puhdasta ja turvallista lähiruokaa. Kaupan hyllyiltä 100 % varmasti kotimaiset, ensiluokkaiset tuotteet tunnistaa sirkanlehtimerkistä.

Rakastan tomaatteja ja onneksi niiden sesonki on juuri alkamaisillaan. Parhaat tomaatit tulevat tietenkin suoraan äidin kasvimaalta, mutta kun niitä ei ole saatavilla, valitsen mielellään lähellä tuotetun luomutomaatin. Tähän huolettomaan, ranskalaistyyppiseen tomaatti-yrttipiiraaseen voi käyttää joko tavallisia, isoja tomaatteja, luumutomaatteja tai kirsikkatomaatteja kokonaisina. Vaikka piirakan paistoaika on lähes puoli tuntia, niin muuten se on varsin nopea-ja helppotekoinen: ainekset voi hakea mökille tullessaan kaupasta matkan varrelta, yrtit ehkä omalta kasvimaalta ja lisukesalaatin ehkä jopa pihan villiyrteistä.

ranskalainen tomaattipiirasranskalainen tomaattipiiras

Ranskalainen tomaattipiiras (vegaaninen)

Pohja

4,5 dl vehnäjauhoja
125g margariinia (sininen keiju)
0,5 tl suolaa
ripaus sokeria
5 rkl kylmää vettä

Täytteet

rasiallinen kirsikka-tai luumutomaatteja tai 2-3 isoa tomaattia
2 valkosipulinkynttä
reilusti tuoreita yrttejä: basilikaa, ruohosipulia, persiljaa, rosmariinia..
oliiviöljyä
suolaa & mustapippuria
vegaanista parmesania

Sekoita jauhot, suola ja sokeri. Nypi margariini joukkoon. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina on helposti muotoiltavaa. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin tekeytymään n. tunniksi.

Pilko tomaatit. Jos käytät kokonaisia kirsikkatomaatteja, tee niihin reikiä haarukalla tai grillitikulla. Hienonna valkosipuli ja yrtit. Sekoita kulhossa tomaatit, valkosipuli, yrtit ja hiukan oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Muovaile taikinasta pyöreä iso levy leivinpaperille. Laita tomaattitäyte taikinalevyn keskelle, ja käännä pohjan reunat täytteen päälle. Paista 225-asteisessa uunissa n. 25-30min. Raasta juuri uunista tulleen piiraan päälle vegaanista parmesania ja ripottele päälle yrttejä. Tarjoile heti esimerkiksi raikkaan vihersalaatin kera.

Related Post

4 comments on Kesäkeittiössä: rennon ranskalainen tomaattipiiras

  1. Onpa mehukkaan näköinen piiras! Täytyypä kokeilla 🙂 Sesonkivihanneksista/ hedelmistä tuli mieleen, että ikävöin appelsiineja koko kesän, vesimelonia talven. Kumpikaan ei tietty ole kotimaista tai lähiruokaa, mutta ai että se mehukas vesimeloni kesähelteellä tai mehukas appelsiini pimeänä talviaamuna!!!

    http://thewildethings.com

  2. Vesimelonit helteellä, parasta! Mä rakastan lisäksi veriappelsiinia, niiden sesonki on niin lyhyt mutta ah, sitäkin maukkaampi. Nyt en kylläkään osaa ikävöidä sitä, kaikki tuoreet torilta saatavat herkkukasvikset vievät voiton 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *