Herkkusieni-flatbread

herkkusieni flatbread
yhteistyössä Asennemedia ja Puhtaasti kotimainen

Tänä aamuna tuntui hetken aikaa siltä, että en haluaisi herätä ollenkaan. Mieli oli maassa, kurkku tuntui kipeältä ja ulkona myrskysi kuin viimeistä päivää. Mutta tällaisina päivinä ei auta jäädä peiton alle, on jatkettava eteenpäin toivekkain mielin. Huonoistakin päivistä selvitään, vaikkapa tämän sienileivän avulla – se ei ehkä ratkaise maailman kaikkia ongelmia, mutta maistuu kuitenkin ihan älyttömän hyvältä ja tuo paremman mielen.

Sain Puhtaasti Kotimaiselta haasteeksi kehitellä kivan sienireseptin ja innostuin tottakai heti. Sienet ovat aina olleet lempiruokaani, ja ehdin tätä postausta suunnitellessani kokeilla jo montaa helppoa ja herkullista reseptiä: kermainen sienipasta, raikas sienirisotto, kuohkea sienikeitto.. Ja lopulta päädyin tähän, herkkusienileipäseen. Idea flatbreadista syntyi, kun ystäväni olivat tulossa kylään illaksi ja mietin jotain helposti ja nopeasti syntyvää suolaista tarjottavaa. Flatbread on kuin pizza, siitä tykkäävät varmasti kaikki – ainakin minun vieraiden suuhun nuo leipäpalaset katosivat hetkessä.

Sienien suhteen olen aika tarkka kotimaisuudesta, ja sen takia onkin mahtavaa, että suomalaisia tuoreita ja puhtaita sieniä saa kaupasta läpi vuoden. Herkkusieni on monen mielestä ehkä vähän jopa tylsä perussieni, mutta itse voisin syödä herkkusieniruokia vaikka päivittäin kyllästymättä – kunhan vain pysytään kaukana niistä säilyketölkkisienistä. Sienet kannattaa ennen käyttöä puhdistaa kevyesti, esim. harjaamalla tai talouspaperilla.

Herkkusieni flatbread (vegaaninen)

2 dl kädenlämpöistä vettä
15 g hiivaa
n. 4,5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
2 rkl öljyä

200g Champ herkkusieniä
öljyä paistamiseen
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
n. 1-2 dl kaurakermaa tai muuta kasvikermaa
suolaa
mustapippuria
vegaanista parmesania (vapaavalintainen)
rucolaa

Valmista ensin pohja. Sekoita hiiva huolella kädenlämpöiseen veteen. Lisää vähitellen vehnäjauhot ja suola ja sekoita taikinaa kokoajan, lisää lopuksi öljy. Muotoile taikinasta 2-3 levyä pellille, anna kohota puolisen tuntia.

Hienonna sipulit ja pilko 3/4 sienistä hakkelukseksi ja loput sieviksi siivuiksi. Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää sen jälkeen pilkotut sienet, jatka paistamista noin viiden minuutin ajan. Lisää kerma, mausta suolalla ja pippurilla ja anna hautua hetken aikaa.

Levitä sienipaistos leipien päälle, lisää lisää lopuksi siivutetut herkkusienet. Halutessasi voit raastaa päälle hiukan vegaanista parmesaania. Paista leipäsiä 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Ripottele päälle rucolaa (ja vaikka lisää parmesania) ja tarjoa lämpimänä vaikka höyryävän teekupillisen kera.

Related Post

4 comments on Herkkusieni-flatbread

  1. Viena! Nyt on jo liikaa, kirjoitellaan peräkkäin samantyylisistä aiheista jo toistamiseen 😀 Itsekin kirjoitin blogissa eilen siitä että voisin laittaa sieniä joka ruokaan, kun jaoin siellä punajuuriunelman reseptin 🙂 Oma suosikkini on suppilovahvero, mutta herkkusieni on kyllä kärkikastissa myös. Herkkusieni on siitä helppo, että sitä syövät monet sellaisetkin vieraat, jotka eivät ehkä muuten ole niin tottuneet sieniin.

    Toivottavasti päivä parani iltaa kohden <3

  2. Näyttää törkeän hyvälle! Voisin suunnitella tekeväni tätä illalla suppiksista tai kanttarelleista, joita pakkasessa on vielä onneksi ihan hyvin talvea varten 🙂 Aina kun olen sanonut “teen tätä heti” on ohje jäänyt ruokaohjeiden kansioon unholaan. Täytyy siis jättää tämä auki ja vilkuilla kuvaa nälissään niin saa jotakin aikaiseksikin 😉

  3. Ah, punajuuri ja aurajuusto! Joitain voimakkaita juustoja on kyllä usein ikävä vegaanina, juustokorvikkeet eivät oikein maistu miltään. Ehkä aion sallia itselleni ennen joulua muutaman piparin kera aurajuuston ja viikunahillon, jos niitä vaikka jossain tarjottaisiin 🙂

    Ja kiitos, päivä kyllä onneksi parani loppua kohden <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *